Conferinţă la Parentime – despre droguri, pentru părinţi şi copii

Subiectul consumului de droguri este adesea una din fricile părinților ai căror fii și fiice ies din perioada copilăriei și încep o viață tot mai independentă.

Pe măsură ce gradul de autonomie crește, părinții simt că influența și nivelul de control pe care le au asupra copiilor se reduce tot mai mult. Pe de altă parte, tinerii sunt realmente inundați cu mesaje care promovează consumul la televizor, în mediile virtuale, în muzică și reviste.

În ultimii ani, au apărut așa numitele etnobotanice care s-au vândut legal și care încă se pot găsi cu relativă ușurință.

Adesea tinerii par să știe mai multe decât părinții lor pe acest subiect, dar sunt aceste informații corecte sau doar manipulări și mituri? Să-l controlez mai mult ca să mă asigur că nu consumă sau, dimpotrivă, să-l las liber să vadă că am încredere în el? Să deschid o discuție pe acest subiect sau mai bine să nu vorbim ca să nu-i dau idei? Unde se termină responsabilitatea mea de părinte și unde începe liberul său arbitru?

Copilul tău știe deja destul de multe despre droguri. O parte din aceste lucruri pe care le știe sunt adevărate, dar este foarte probabil că unele informații pe care le-a adunat de la colegi, prieteni, internet să fie incomplete sau de-a dreptul false.

Mai grav este că majoritatea copiilor nu au o sursă credibilă de informație corectă. Nu este de ajuns să-i spui unui tânăr adolescent  “spune nu drogurilor!” fără să-i spui de ce, care droguri și fără să realizezi că, de fapt, ei nu sunt chemați să spună “nu” drogurilor, ci prietenilor, colegilor, unui stil de viață.

Ineficiența sau absența campaniilor de prevenire a consumului de droguri face ca raportul ESPAD (un raport europrean care măsoară, la fievare 3 ani, prevalența consumului de droguri la elevii de 15 ani) să înregistreze creșteri continue ale consumului în rândul elevilor din România. (Sursa: newsletter Parentime)

Parentime organizează sâmbătă, 18 mai, o conferinţă dedicată atât părinţilor cât şi copiilor (pre-adolescenţi şi adolescenţi), la care va vorbi Eugen Hriscu, psihoterapeut şi specialist pe problema dependenţei de droguri. Conferinţa durează trei ore şi costă 250 de lei pentru un părinte şi 100 de lei pentru copil (dacă părintele participă la conferinţă) şi 170 de copil (dacă părintele nu participă la conferinţă). Mai multe detalii despre program aici. Programul este împărţit pe două categorii de vârstă: 12-14 ani şi 14-18 ani. Dacă mergeţi, m-aş bucura să îmi povestiţi şi mie ce informaţii aţi aflat acolo, eu, din păcate, nu pot ajunge pentru că nu am cu cine s-o las pe Eliza, altminteri m-aş fi dus măcar ca să strâng informaţii şi să vi le împărtăşesc.

 

One Reply to “Conferinţă la Parentime – despre droguri, pentru părinţi şi copii”

  1. Off Laura se pare ca adictia de orice fel este cea mai periculoasa boala actuala. La copiii mici remarci dependenta de televizor si desene animate iar la adolescenti, de droguri si etnobotanice. Daca de droguri te mai vindeci sau poti sa mai traiesti niste ani, de etnobotanice mori garantat si repede. Absolut fara sanse. Cumplit de trist…si cand te gandesti ca initial sunt boli sufletesti. Copiii echilibrati nu ajung sa ia etnobotanice, nici macar in joaca. Sunt multe astfel de magazine mascate.Si daca eu omul simplu le vad, autoritatile sigur le observa dar cred ca de acolo de sus nu se doreste eradicarea lor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.