Poveşti uitate – editura Gama

Am de ceva vreme această carte şi am tot vrut să-i citesc Elizei din ea, dar ea a refuzat-o. Nu îi erau pe plac nici ilustraţiile, nici faptul că avea mult text. Dacă am văzut eu că ea nu dă semne că ar vrea-o, am luat-o eu într-o seară şi am citit-o cap-coadă. Din momentul acela a devenit, clar, cartea mea de poveşti preferată. Mi-a amintit de minunatele poveşti din volumele “Poveşti nemuritoare” pe care le devoram cu pasiune când eram mică şi am găsit în ea multe din poveştile mele preferate româneşti, cum sunt Ileana cea isteaţă, Spaima zmeilor, Cele douăsprezece fete de împărat, dar şi poveşti mai puţin cunoscute, de Fraţii Grimm, Wilhelm Hauff sau Hans Christian Andersen. Am găsit, de asemenea, o poveste interesantă, ca o versiune masculină la Scufiţa Roşie (“Lupul cel alb şi ciuboţelele roşii“), o versiune diferită la povestea cu Petrică şi lupul şi tot una diferită la Fluierul fermecat din Hamelin.

povesti uitate

Poveştile sunt magnifice, limbajul e savuros, mai ales la poveştile româneşti, iar cartea are şi 3 CD-uri pe care sunt înregistrate toate poveştile în lectura unor actori ai teatrului Luceafărul din Iaşi. Poveştile sunt citite în stil teatru radiofonic, cu muzică şi zgomote diverse, aşa că e o plăcere să le asculţi. Eu m-am simţit din nou copil când le-am auzit, mi-am amintit de momentele când ne strângeam în jurul radio-ului să ascultăm poveştile de seară.

interior povesti uitate

Ca şi grafică, volumul are coperţi cartonate, pagini lucioase, integral color, cu ilustraţii pe margini şi textul central. Unul din lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult e că foile nu sunt albe, ci au un fundal cald, ca de pergament. De asemenea, multe poveşti au diverse insert-uri, pliculeţe, elemente în relief, broşuri, pagini care se prelungesc etc. Cele trei CD-uri sunt inserate pe copertă unde tronează, elegant, cu auriu, titlul Poveşti uitate într-o caligrafie frumoasă.

Recomand acest volum celor care vor să aibă în bibliotecă o carte de colecţie, precum şi celor care vor să retrăiască acel sentiment special pe care îl aveam cu toţii când deschideam un volum îngălbenit din Poveşti nemuritoare.

Găsiţi cartea pe site-ul editurii Gama, în librării sau la târgul de carte Bookfest care se va desfăşura în acest week-end la Romexpo.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.