Petrecere medievală pentru copii

Guest post de Liviana Belciug

Organizarea unei petreceri tematice pentru copil la propriul domiciliu implică mult efort, preocupare şi mai ales o organizare foarte bună. Pe parcursul lecturării acestui articol poate unii cititori ar putea crede ca nu am ce face acasă sau că am prea mult timp liber la dispoziţie. Ei bine nu, sunt mămică, soţie, gospodină fără ajutoare şi cu full time job, iar timpul meu liber este drămuit. Trebuie însă să recunosc că sufletul meu zburdă ca un fluturaş la bucuria de a organiza o nouă petrecere pentru băieţii mei. Simt o mare bucurie să planific fiecare etapă şi să o concretizez în timp, prin sesiuni de bricolaj cu ajutorul baieţilor, uneori chiar şi cu cel al soţului. Dorinţa copilului şi încântarea de a accepta o nouă provocare m-au determinat să organizez cea de-a patra petrecere de acest gen pentru întâiul meu născut, la împlinirea vârstei de 8 ani. De astă dată feciorul a vrut să fie cavaler şi să mânuiască sabia, aşa încât am început pregătirile cu cca 1.5 luni înainte de ziua lui.

Totul a început cu un studiu pe Internet şi cu ocazia asta am constatat ca nu-s puţine mămicile din lumea întreagă organizatoare de astfel de petreceri. Aşadar am salvat linkuri şi poze, am citit ce era necesar, am adaptat ideile la preferinţele şi resursele proprii şi am purces la treabă.

Acesta a fost primul an în care copilul a dorit sa invite şi colegi de clasă la ziua lui, lucru care a necesitat realizarea unor invitaţii si care a mărit numarul participanţilor la eveniment. Am optat pentru niste invitaţii simple, alb-negru, scoase la imprimantă, pe care Matei le-a înmânat personal colegilor. Cu toată generozitatea spaţiului pe care îl deţinem, am considerat că e înspre folosul copiilor să îl oferim lor în cea mai mare măsură aşa încât şi textul invitaţiei a fost adaptat în acest sens :

invitatie

Decoraţiuni şi costume

Cu toate că ar fi fost ideal ca participanţii să vină costumaţi, realist vorbind era foarte puţin probabil ca asta să se întâmple, aşa încât am ales să le confecţionez recuzita chiar eu, aceasta rămânându-le ca amintire după eveniment.

Din materiale dreptunghiulare, divers colorate am realizat tunicile cavalerilor pe care am lipit floarea regala (“Fleur de lys”) şi le-am prevăzut cu sforicele pentru strânsul pe lângă corp. Soţul meu a decupat din cartoane scuturi pentru băieţi şi coifuri înalte pentru fete. Pentru a semăna cât mai mult cu domniţele din Evul mediu, am cumparat panglici de organza bleu si le-am ataşat conurilor astfel încât să se poata lega sub bărbie. În vârful coifurilor am mai lipit câte o bucată de panglică pe care am lipit floricele din acelaşi material portocaliu ca la tunicile băieţilor.

coifuri

DSC_1667 (Small)

Pentru materialul din care să confecţionez săbiile cavalerilor m-am gândit destul de mult şi din motive de securitate corporală, am ales clasicele baloane modelabile. A fost o ocazie bună pentru mine să învăţ cum se realizează, iar youtube s-a dovedit un excelent professor 🙂

Pentru jocurile evenimentului am mai confecţionat batiste din pânză albă, 2 lance din carton, o ţinta si 2 căluţi din lemn pe care nu s-au sfiit să-i încalece nici domniţele.

lance

Pentru ca ambientul să fie cât mai autentic, soţul meu a făcut rost de muzică tip Renaissance care a fost ascultată în surdină pe toată durata evenimentului.

Băieţii mei au realizat cu mânuţele lor un castel minunat din cartoane decupate, lipite şi pictate de ei – aceasta a fost cea mai mare decoraţiune si amplasată central, pe o draperie. Deasupra acestuia am pus o mini-ghirlandă pe care era scris “Matei, 8 ani”.

DSC_1639 (Small)

Gustările şi tortul

La partea culinară provocarea a fost iarăşi interesantă pentru că m-am straduit să găsesc reţete cât mai specifice perioadei medievale.

Am optat pentru :

  • Castronele cu zacuscă
  • Săbiuţe cu măsline, chifteluţe  si brânză telemea
  • Beţisoare cu chifteluţe, roşii cherry, măsline verzi şi cubuleţe de brânză
  • Piept de pui marinat pe beţişoare
  • Tartine cu macrou afumat
  • Clătite cu legume şi ciuperci călite (le-am botezat « Punguţele cavalerului » )

Am încercat să le aranjez rustic, pe platouri metalice, boluri de lut şi tocătoare de lemn, am  folosit beţişoare de bambus dar şi câteva decoraţiuni sclipitoare.

DSC_1634 (Small)

Tortul-scut nu a fost prea reusit din punct de vedere estetic, crema mi-a dat ceva de furcă aşa încât a ieşit relativ frumos, dar totuşi gustos.

Jocurile

Pe măsură ce copiii soseau la « castel » , erau invitaţi într-o cameră unde îi aştepta recuzita gata de decorare. Prima activitate a fost de fapt un mini-atelier unde fetele şi-au decorat coifurile si batistele, iar băieţii scuturile folosind carioci, creioane colorate şi abţibilduri. În acest timp eu le-am citit un articol cu informaţii utile: cine au fost cavalerii, cum era viaţa la castel în Evul Mediu, cum se distrau şi luptau, cum se îmbrăcau locuitorii, despre clasele sociale.

DSC_1726

Dupa ce s-au costumat, am dat startul la distracţie! Redau mai jos descrierea jocurilor, aşa cum le-am conceput înainte de eveniment:

1. Omoară dragonul şi salvează domniţa:

Prin rotaţie, 2 domniţe se aliniază la capătul traseului şi fiecare îşi alege câte un cavaler care s-o reprezinte; îi va înmâna batista ei în semn de încredere în curajul cavalerului, urmând ca la finalul cursei aceasta să îi fie returnată. Cavalerii aleşi (doi o data) vor lua câte un căluţ din lemn şi o sabie pentru a salva primul domniţa.

Cei 2 cavaleri pornesc la semnal, iar cursa va consta din: adunarea de jos a 2-3 cercuri pe sabie, tăierea capului dragonului  şi luarea domnitei din turn (s-o ţină de mijloc) în timp ce cavalerul călăreşte şi ţine sabia cu cercuri fără să le scape până la finalul cursei. Jocul a fost un deliciu pentru toţi!

2. Urmareste coada dragonului: toţi copiii se prind de mână într-un lanţ. Primul copil reprezintă gura dragonului şi ultimul e coada (va purta o eşarfă care să atârne). Scopul jocului e ca gura sa prindă coada/eşarfa. Niciun copil nu trebuie să se desprindă din lanţ, altfel este eliminat din joc. Ca să stea conectaţi la joc, prima jumătate a lanţului trebuie să ajute gura, iar a doua jumătate, coada. Jocul a avut un succes rasunator!

3. Stafeta medievala : cavalerii vor folosi calul şi lancea. În timpul ştafetei, domniţele sunt rugate să încurajeze cavalerii de pe margine sau dacă vor, pot participa (în rol de cavaler) şi chiar au vrut!

Se formează 2 grupuri, la semnal porneşte câte un cavaler din fiecare grup, pe cal şi cu lancea în mână. Scopul este să se întreacă între ei, să atingă ţinta cu lancea şi apoi să se întoarcă călare, să predea calul şi lancea următorului cavaler. Cea mai rapidă echipă câştigă.

Variantă: în loc de atingerea ţintei, să pornească din capete diferite, unul către altul şi să atingă cu vârful lancei paharul de plastic de pe umărul adversarului. Cel care reuşeşte primul acest lucru, câştigă.

4. Hoţul ! ( sau « Fură pana de pe capul prinţesei » )

Se alege o prinţesă. Ea îşi va pune pe cap o caciulă pe care îşi va pune pana (într-o îndoitură a căciulii). Participanţii la joc vor sta la distanţă. Prinţesa se va întoarce cu spatele la ei astfel încât să nu-i vada. Când e gata, aleg un cavaler (îl ating cu mâna la spate) care va încerca să fure în linişte pana prinţesei fără să fie prins de aceasta. Pe durata jocului, prinţesa nu are voie să se uite în spatele ei! Dacă bănuieşte că îi este furată pana, va striga tare : « Hoţul !«  Cavalerul prins iese din joc. Cavalerii care reuşesc să fure pana, vor concura până la ultimul. Câştigătorul este ultimul cavaler rămas în joc.  Eu am folosit o pană de papagal multicoloră iar domniţele au vrut să fie implicate în ambele roluri.

5. Găseşte comoara ! (Joc de logică)  Dragonul a furat comoara din Castel şi nu ştim unde a ascuns-o ! Găseşte-o ! Copiii primesc un careu tipărit cu cuvintele dispuse în toate direcţiile. Aşezate într-o propoziţie, vor afla unde se află comoara. Răspuns : în pinata-cufăr !

6. Deschiderea pinatei : conţine bănuţi de ciocolată pe care copiii îi adună şi îi păstrează.

Distracţia a fost una reuşită, a durat circa 3 ore şi au participat la ea 15 copii! Pentru menţinerea ordinii şi gruparea participanţilor, de un real folos mi-a fost o goarnă – ca regulă, cavalerii ştiau că la sunetul ei trebuie să se regrupeze.

Deşi aparent distracţia a avut o temă cu specific masculin, jocurile au fost alese cu tentă neutră, dar vă mărturisesc cu sinceritate că şi fetele au avut o dorinţă mare de a juca rolul cavalerilor, ceea ce a adus un deliciu întregii distracţii.

Am fost destul de obosită la sfârşitul petrecerii, dar simţeam adrenalina la cote înalte deoarece a decurs într-adevar foarte bine şi copiii s-au distrat minunat. Singurul “dezavantaj” a fost că a trebuit să-l ascult pe mezinul meu schimbându-şi opţiunile pentru tema aniversarii lui ce va urma luna aceasta şi se pare că s-a decis deja: vrea o petrecere cu ROBOŢI!  Aşadar…. Stay tuned! 🙂

11 Replies to “Petrecere medievală pentru copii”

  1. oau!!!! superb!
    cred ca vom pune si noi in practica la vara o zi de joaca de-a cavalerii si domnitele 🙂
    multumim pentru inspiratie!

    1. Da, mai ales ca voi aveti si spatiu necesar pentru un asemenea joc 🙂 Pariez ca va iesi superb!

      1. vom povesti cand o vom pune in practica 🙂

  2. Grozav! Multumim pentru detaliile pretioase!

  3. Foarte frumoasa petrecere ati avut! 😀
    Anul trecut si eu am organizat o petrecere cu pirati pentru fetita mea 🙂 A iesit foarte frumos! Am descris tot ce am facut pe blog:
    http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2012/11/petrecere-cu-pirati.html

  4. Bravo, Cristina! Iata inca o mamica curajoasa! Si noi am avut anul trecut petrecere cu pirati si tot pe blogul Laurei am povestit. Ar fi super sa gasim o metoda si sa adunam toate povestile de la petreceri la un loc, pe un site in romana. Ce ziceti?

    1. Ar fi o idee dar e ceva de munca, ar trebui sa se ocupe cineva cu mai mult timp liber decat noi :-))

  5. Ar fi o idee 😀 Astfel parintii ar putea sa se inspire pentru viitoarele petreceri si nu s-ar mai simti depasiti de situatie 🙂

  6. A fost o petrecere extrem de reuşită, Vlad s-a întors încântat la maxim. Bravo, Liviana, pentru imaginaţie şi răbdare!

  7. pare faina ideea si s-ar vedea treaba c-a iesit bine. felicitari pentru spiritul dedicat!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.