Omnivor – Jurnal de cultură gastronomică

Am văzut anunţul că apare Omnivor pe pagina de facebook Decât o Revistă şi am intrat imediat şi am făcut o pre-comandă. Am avut norocul s-o primesc repede, am mângâiat coperta frumoasă, cu aspect vintage şi am pus-o deoparte s-o citesc pe tren într-o călătorie pe care urma s-o fac. M-am abţinut cu greu dar cine adoră lucrurile frumoase ştie că uneori amânarea aduce şi mai multă încântare celui care se bucură de ele.

omnivor

Omnivor este un fel de “almanah” dacă ar fi să-l cataloghez cumva, îmi aduce aminte de almanahurile gastronomice pe care le mai am pe acasă din vremuri demult apuse, doar că are mult mai puţine pagini (78 pagini) şi o grafică mai frumoasă. Conţine articole pentru gurmanzi şi gourmet de toate felurile, despre oameni pentru care gătitul a devenit mai mult decât pasiune, despre fotografiile culinare şi despre ustensile, despre covrigul românesc şi despre cum e să-ţi pierzi simţul mirosului, articole despre personaje extraordinare din peisajul culinar românesc.

Nu este o revistă cu reţete, aşa că nu vă aşteptaţi la aşa ceva, nici măcar cu reţete “ale succesului”. Aflăm despre oameni care au muncit enorm să-şi deschidă propria afacere (Codruţa Popa cu a ei brutărie, Nicuşor Cazan cu serviciul de livrare de vinuri bune, Anca Feodor-Cookie Jare cu ale ei torturi, Irina şi Vali Hristu cu pop-up dinners), citim articole scrise de sau despre “culinari” consacraţi, cum sunt Anthony Bourdain, Cristina Mazilu sau Egon Naday şi pe ici, pe colo sunt presărate articole faine despre proiectul “caietul de reţete”, despre ce ar însemna întoarcerea cooperative pentru agricultura românească, comparaţii la nivel mondial referitor la ce cumperi de 10 lei, articole despre fotografia şi nostalgiile culinare, o recomandare referitor la ce poţi pune pe grătar vara asta, un articol haios despre cum dragostea trece prin stomac şi se opreşte acolo şi un pictorial despre mâncarea de suflet a cuplurilor. Şi poate încă vreo câteva chestii de care am uitat.

Revista costă 18 lei însă merită banii, e ca o cărticică plină de articole delicioase care vă va face să visaţi cu ochii deschişi. Momentan nu cred că se pot face abonamente dar sper să nu fie singurul număr, cei de la DoR au făcut o treabă extraordinară cu ea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.