Hysteria – un film de duminică

Acum câteva zile am dat întâmplător pe HBO Comedy de un film pe care îl văzusem mai demult şi, printre picături, m-am apucat să-l revăd cu aceeaşi plăcere cu care l-am văzut şi prima oară. Filmul este o comedie, aparent despre cum s-a inventat vibratorul, însă eu nu l-am văzut decât ca pe un film despre cum nişte oameni curajoşi, cu opinii ferme pe care nu se sfiesc să le afirme până în pânzele albe, reuşesc să schimbe o mentalitate.

În Anglia victoriană, isteria era considerată boala secolului la femei şi putea fi “tratată” chiar şi cu o histerectomie totală, într-atât de dezinformaţi erau doctorii epocii. Doctorul Mortimer Granville, un tânăr care îndrăzneşte să conteste tratamentele învechite şi nepotrivite ale colegilor săi mai în vârstă, ajunge, după concedieri repetate, să lucreze pentru dr Dalrymple, un medic recunoscut pentru metoda prin care trata aşa zisa isterie la femei – masajul pelvian, mai simplu spus, un fel de masturbare care le ducea pe femei la orgasm. Scena în care îi demonstrează proaspătului său asistent, cu explicaţii ştiinţifice, cum să procedeze, este deliciul filmului, deşi mai pot identifica încă vreo câteva la fel de amuzante. Mortimer devine repede preferatul pacientelor însă îşi va pierde şi acest loc de muncă şi va ajunge, cu ajutorul prietenului său, să inventeze vibratorul şi să-şi atragă faimă şi bani. Desigur, nu se poate film fără poveste de dragoste, iar Mortimer trăieşte chiar două, aş spune, doar că diferite. Una cu fiica cea mică a doctorului Dalrymple, o fată pe care Mortimer o consideră “un epitom al virtuţii şi feminităţii englezeşti” şi una cu fiica mai mare a aceluiaşi medic, o sufragetă care conduce un cămin pentru femei cu probleme şi care se străduie să schimbe mentalitatea oamenilor cu privire la rolul femeilor în societate. Charlotte visează la o societate în care femeile au dreptul la educaţie, la vot şi la o viaţă liberă de poverile unui trai domestic impus şi, deşi Mortimer nu pare de acord cu viziunile progresiste ale lui Charlotte, la final el va trebui să-şi reconsidere părerea despre isterie şi despre femei, chiar cu riscul de a-şi pierde faima proaspăt câştigată.

Pentru persoanele mai sensibile filmul poate fi neplăcut (deşi, repet, nu sunt scene explicit sexuale), însă este un film pe care eu îl recomand  pentru că mi s-a părut amuzant şi educaţional (pentru adulţi!)

Vă las cu trailerul filmului:

2 Replies to “Hysteria – un film de duminică”

  1. Ha,ha,ha! Iti gadila simtul umorului pana la lacrimi! Asta lasand la o parte sentimentul de tristete, cand te gandesti ca porneste de la niste fapte reale. Trebuie sa fi fost niste oameni extrem de curajosi protagonistii!
    Inca o data ,multumesc!

  2. am vazut si eu cam o jumatate din filmul asta – jumatatea a doua. e foarte fain, multumesc ca mi-ai amintit de el.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.