Haine pentru păpuşi

Când eram mică, orice bucată de cârpă era o avere. Coseam nenumărate bluze în formă de T păpuşilor, precum şi săculeţi sau portofele cu fermoar în care să-mi depozitez te miri ce. Am rămas cu pasiunea pentru cusut până acum deşi n-am învăţat niciodată să cos la maşină şi încă mai cos manual, cu ac şi aţă. Ba am şi o ladă în care păstrez tot felul de cârpe sau haine mai vechi din care să tai bucăţi atunci când am nevoie. Aşa am făcut acum câteva seri când, enervată s-o văd pe Ariel pentru a mia oară în fundul gol, am luat-o şi i-am făcut o rochie fără coasere iar pe balerina fără tutu am îmbrăcat-o cu o fustă cusută simplu.

Atât pentru rochie, cât şi pentru fustă, am folosit poalele unui maieu cu volănaş pe care nu cred că l-am purtat vreodată. Dacă vreţi să faceţi o rochie din asta fără coasere folosiţi material de la un tricou, de preferat poalele, ca să arate rochie finisată în partea de jos. Pur şi simplu tăiaţi un dreptunghi de material, puneţi păpuşa în mijlocul lui şi franjuraţi ambele margini pe care le legaţi la spatele păpuşii. Eu am făcut franjurii mari, dar, dacă aveţi răbdare, îi puteţi face mai mici. Primul rând de franjuri poate fi trecut pe după gâtul păpuşii şi legat în faţă, ca să nu pice rochia dar eu am preferat să folosesc un elastic de păr de-al Elizei pe care l-am pus la gâtul păpuşii şi l-am cusut de pieptul rochiei împreună cu un nasture.

colaj Ariel (Large)

Fusta mi-a ieşit mult mai bine, tot aşa am tăiat o bucăţică de volănaş din maieu, am făcut talia cosând direct în jurul unui elastic de păr şi încreţind din mers, apoi am cusut o floare decupată dintr-o bucată de dantelă. Fusta este preferata mea pentru că se poate da jos foarte uşor de pe păpuşă.

fusta balerina (Large)

Voi din ce faceţi haine păpuşilor?

One Reply to “Haine pentru păpuşi”

  1. cind eram mica (asa, aproape de liceu, ca revolutia m-a prins pe la 13-14 ani si inainte de asta nu prea aveam jucarii grozave; prima papusa Barbie am primit-o prin clasa a 8-a, a 9-a) ii faceam papusii respective haine din orice – tricotam, coseam orice bucățică de material. am ajuns la performanța că păpușa avea la un moment dat mai multe haine ca mine, respectiv un sac.

    fiică-mea are mai multe păpuși decît haine de păpuși (nu mă simt vinovată, eu i-am cumpărat vreo două, cele mai mici din ele). cîteodată mă apucă nostalgia și îi mai croiesc cîte o rochie la vreo păpușă mai fandosită. dar multă vreme ținuta preferată era fără haine – într-o parte a dulapului era maldărul de păpuși goale, în cealaltă maldărul de haine. acum le îmbracă, pe principiul „cea mai frumoasă haină e haina vecinei”. a avut la un moment dat o păpușă favorită, pe care am cărat-o peste tot (de la munte la mare și înapoi) la care i-am făcut pînă și un palton dintr-o bucată de blugi vechi (cu guler croșetat) dar a căzut în dizgrație. ca să răspund și întrebării: haine se fac din orice 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.