Lansare program SAMAS

Cei care mă urmăresc şi pe facebook au observat, probabil, acum vreo două săptămâni (pe 21 septembrie, mai exact) o poză pe care am pus-o, cu un flashmob de gravide din Centrul Vechi al capitalei. Fusesem atunci invitată să iau parte la lansarea la nivel naţional a programului SAMAS, un program susţinut de Crucea Albă, de Crucea Roşie sector 6 şi de Nutricia. Ştiam că va fi cu gravide şi, de obicei, evit evenimentele cu gravide pentru că mă emoţionează mult să le văd, din motive pe care nu vi le pot spune, dar mi-am luat inima în dinţi şi m-am dus. Am reuşit să mă ţin tare şi să nu plâng, dar a fost cel mai frumos flashmob pe care l-am văzut vreodată până acum 🙂

Până să ajung acolo şi să stau de vorbă un un reprezentant al Crucii Albe, nu înţelesesem exact cu ce se ocupă acest program. Mi-a făcut mare plăcere să discut cu acea doamnă, din păcate nu i-am reţinut numele iar acasă am descoperit că îmi dăduse o carte de vizită generică, fără numele ei. Mi s-a părut un om extraordinar, perfect conectat la realitatea din spitalele româneşti, cu un spirit pozitiv şi cu un caracter puternic. Ne spunea că ştie că nu va reuşi să schimbe mentalitatea tuturor asistentelor (destinatarele programelor), că ştie că singura asistentă de la spitalul din Cuca-Măcăii n-are timp să vină să se educe la capitală dar că încearcă. Şi că, spre surprinderea ei, au fost şi schimbări în bine, că au venit asistente care de la început au spus că ele ştiu mai bine dar care au plecat cu o mentalitate măcar uşor modificată.

O înţeleg perfect pe doamna respectivă – e greu să schimbi nişte opinii adânc înrădăcinate de “şcoala veche”, e greu să vorbeşti despre naştere naturală când creşte numărul cezarienelor, e greu să le spui asistentelor să încurajeze alăptarea când ele le dau lapte praf bebeluşilor ca să doarmă, e dificil să le faci pe asistente să se implice mai mult în consilierea gravidelor pe parcursul sarcinii şi să nu laşi toată treaba doar în sarcina doctorului care, de cele mai multe ori, e prea ocupat să-ţi răspundă la toate întrebările. Dar fix asta face acest program şi până acum o face bine.

Lansarea din Centrul Vechi a fost plină de sensibilitate, mi-aş fi dorit să participe mai multă lume, ca să ajungă vestea despre program mai departe, mai ales că, în curând, pe site-ul programsamas.ro veţi găsi şi lista cadrelor medicale auxiliare participante şi veţi putea face o alegere mai bună cu privire la medicul care să vă urmărească sarcina sau la spitalul în care să naşteţi.

Iată şi filmuleţul de la flashmob – corul de gravide intonând melodia Kayama a lui Karl Jenkins şi cred că, printre ele, o veţi recunoaşte şi pe Cătălina Grama (Jojo), binecunoscuta actriţă şi cântăreaţă care la final dă şi un mic interviu. Filmuleţul este superb montat şi, dacă vă uitaţi la el, să-mi spuneţi dacă le remarcaţi pe cele două fetiţe din public care încearcă şi ele să imite dansul gravidelor din cor 🙂 Pe mine m-a emoţionat să-l revăd şi sper să vă placă şi vouă.

6 Comment

 1. Flavia Chesauan says: Reply

  dragut, emotionant!

  ________________________________

 2. gilda says: Reply

  Da , e foarte frumos , e emotionant, dar e frustrant ca se intampla doar in capitala ( gravide sunt si unde se agata harta in cui si copii se nasc si la Gura Portitei unde nu ajung nici macar ecouri ale unor astfel de programe) . E ,intr-un fel hilar, similar cu clasificarea aceea a localitatilor in locuri unde trece trenul sau se aude trenul sau s-a auzit de tren sau nu. Altfel… toate bune!
  Gilda

  1. Asa e, Gilda, ai dreptate, insa eu am descoperit, cu surprindere, de cand urmaresc peste 60 de bloguri de mame din Romania, ca se intampla tot felul de lucruri frumoase in toate orasele din tara, doar ca nu sunt asa mediatizate ca cele din Bucuresti. Tu din ce oras esti? A, si inca ceva, programul Samas se adreseaza asistentelor din toata tara, ba chiar doamna de la Crucea Alba imi povestea ca aduce si cazeaza asistente la ea acasa sau la prietene numai sa le convinga sa vina sa faca cele doua module de instruire.

 3. gilda says: Reply

  Da, probabil ca revolta mea e mai generala si ma bucur daca e asa cum zici cu Samas, insa in orasul unde locuiesc, care e chiar unde se agata harta in cui, mentalitatile se schimba doar cu generatiile si nici asa de cele mai multe ori. In sfarsit, nu vreau sa lansez un atac la adresa sistemului in care lucrez si care are si parti ( si mai ales oameni)bune, asa ca ma bucur enorm sa vad ca undeva in tara asta se intampla, chiar si mai tarziu, lucruri pe care le-am vazut la vecinii nostri acum 13-14 ani (si chiar stiu ce vorbesc!). Si mai ales ma bucur impreuna cu (probabil) muuulte alte femei de “sfantul” internet care ne da accesul la INFORMATIE !

  Iti doresc o seara minunata
  Gilda

 4. Chiar ca emotionant, Laura. Le-am vazut si pe cele doua fetite de 2 ori, mai ales cum leganau. Cred ca si pe tine odata in public, parca. Tare frumoase erau gravidele si transmiteau un mesaj asa de linistitor.Probabil si efectul muzicii. Sensibil!

 5. Iulia says: Reply

  Foarte buna initiativa si foarte emotionant filmuletul! La inceput cand incep mamicile sa cante am vazut-o pe o fosta colega educatoare de la gradinita, acum viitoare mamica, nu mi-a venit sa cred!!
  Felicitari initiatorilor proiectului si mult succes!

Leave a Reply