O sută de nume, Cecelia Ahern

tn1_100_de_nume_sf_2012Când am terminat O sută de nume, am avut aşa un sentiment de pierdere, de parcă mi-ar fi plecat cineva drag departe. Cartea asta mi-a fost tovarăş drag timp de câteva zile (nu multe, că atunci când îmi place o carte, o devorez într-un timp foarte scurt) în metrou, la coadă la poştă, în lift, în timp ce bâjbâiam în buzunare după chei şi chiar puţin seara, după ce o culcam pe Eliza. Mi s-a lipit de suflet aşa de tare pentru că abordează o problemă la care m-am gândit şi eu deseori: faptul că oamenii obişnuiţi au, de fapt, cele mai neobişnuite poveşti dacă stai suficient timp cu ei să-i asculţi şi să îi înţelegi.

Kitty, personajul principal al cărţii, trece prin nişte momente groaznice: prietena ei cea mai bună, Constance, moare de cancer, are de înfruntat un proces de calomnie pentru că a distrus reputaţia şi viaţa unui om, este concediată de la postul mult visat din cadrul unei televiziuni şi are probleme şi la actuala slujbă, cea de jurnalist la publicaţia fondată chiar de Constance şi de soţul ei. Pentru a-şi păstra slujba, Kitty trebuie să scrie o poveste a cărei idee i-a fost lăsată cu limbă de moarte de Constance, şi anume să găsească o sută de oameni, să vorbească cu fiecare în parte şi să afle ce anume îi leagă de au ajuns pe lista cu o sută de nume a lui Constance. În paralel cu sarcina dificilă de a identifica acei oameni şi poveştile lor de viaţă, Kitty trebuie să facă faţă şi unui eşec amoros, unor trădări din partea prietenilor, unor atacuri repetate cu vopsea şi fecale asupra uşii ei de la intrare şi perspectivei de a-şi pierde şi slujba actuală şi acoperişul de deasupra capului. În plus, Kitty se confruntă cu propriile ei mustrări de conştiinţă legate de ultimul ei reportaj, cel care a distrus viaţa unui profesor de şcoală iar acest proces de conştientizare a greşelilor făcute şi a consecinţelor lor o ajută să devină un om şi un reporter mai bun. Goana ei după senzaţional se transformă, în cele din urmă, într-o goană după poveştile unor oameni simpli care să transmită mesajul că fiecare om e special, indiferent de ceea ce face.

Se apropie târgul de carte Gaudeamus, aşa că vă sfătuiesc să vă puneţi cartea asta pe listă, fie pentru voi, fie pentru dat cadou de Crăciun. Este o carte specială care nu mai pune aşa de mult accent pe o poveste de dragoste, deşi la fiecare 50 de pagini îmi ziceam: păi şi povestea de dragoste unde e? [asta apropo de aşteptările pe care le ai uneori de la anumiţi autori] E mai degrabă o carte poliţistă fără poliţişti, o carte cu mistere frumoase care va fi pe placul unei categorii mai largi de public (şi cei cărora le plac poveştile de dragoste, dar şi cei cărora le plac misterele sau poveştile despre oameni simpli).

Singura mea observaţie e legată de traducere şi/sau tehnoredactare. Sunt câteva greşeli destul de mari care te fac să pierzi sensul frazei dacă nu eşti atent. Parcă n-am mai remarcat astfel de scăpări în cărţile citite până acum de la All şi aş vrea să cred că e doar o întâmplare.

Vreau să continui să mai citesc câte ceva de Cecelia Ahern, voi ce aţi citit şi îmi recomandaţi, în afară de Mulţumesc pentru amintiri pe care am devorat-o acum ceva vreme şi de Întâlnire cu viaţa care e în curs de lecturare. Ce să-mi pun pe listă pentru Gaudeamus?

15 Comment

 1. Ps te iubesc..e cea mai cunlscuta carte a ei,,foarte buna

 2. frumoasa carte
  mi-ar place sa o citesc
  eu am Intalnire cu viata si Prietenul nevazut – sunt interesante,dar diferite de stilul ei consacrat
  in format pdf am Fata de hartie,PS I love you si Cadoul, ah,da,am si Multumesc pentru amintiri (in engleza,dar si in romana) – variantele in romana nu sunt traduse prea stralucit 🙁 , dar…..
  daca vrei ceva din cele de mai sus, imi spui 🙂

 3. am uitat – am si Suflete pereche

  1. Ce multe carti ai de Cecelia 🙂 Daca nu-mi iau la targ ce imi lipseste, poate imi mai imprumuti tu din ele.

   1. iti imprumut cu drag
    da,am cam tot ce am reusit sa cumpar
    mai sunt destul de cumparat,dar le las pentru la primavara
    am si carti scrise de Guilaume Musso daca te intereseaza 😀
    ti le imprumut cu drag

 4. sakura says: Reply

  Mie mi-a placut “Cadoul”. a fost o carte pe gustul meu. cu personaje frumoase, cu morala si cu o lectura captivanta. cred ca mi-ai citit tu recenzia la vremea respectiva si ai zis ca o aveai pe undeva. n-ai mai reusit sa o recuperezi?

  am citit si “P.S. I love you”. dar nu mi-a placut.

  1. N-am mai recuperat-o, nu, a ramas la Iasi in iarna si n-am mai luat-o 🙁

 5. Adela says: Reply

  Pun si eu cartea pe lista mea.S-ar putea sa iti placa si cartile de Nicholas Sparks.

  1. O, stiu cartile lui Sparks, am si tradus vreo doua, si pe restul le-am citit cu mare drag, chiar daca oscilam intr-o relatie de love-hate fata de autor 🙂

   1. Adela says: Reply

    Cam asa si eu!! In Dear John povestea era asa de frumoasa si nu imi venea sa cred ca se va sfarsi fara un pic de tragic….

    1. Da 🙂 Nu mai tin minte daca eu sau sora mea am tradus a doua parte (la Dear John am lucrat jumate-jumate cu ea) dar stiu ca stateam amandoua cu sufletul la gura sa vedem cum se termina 🙂

     1. Adela says:

      Mi-a placut!

 6. Tanya says: Reply

  Laura, recenzia ta ma determina sa citesc si eu cartea. Stiu ce inseamna sa te impresioneze o carte. De multe ori mi se intampla sa empatizez cu personajele din carti. Am citit o carte care chiar a reusit sa-si puna o anumita amprenta asupra mea. Mi-a deslusit ce rol joaca timpul si epocile care se succed asupra oamenilor, cum se schimba destinele… Cartea despre care iti vorbesc se numeste Mireasma trandafirilor salbatici de Sorina Popescu.

  1. Multumesc, Tanya, nu auzisem de cartea asta. O s-o caut si eu, m-ai facut curioasa.

 7. mihaela says: Reply

  cartea viitorului si cadoul , sunt cartile citite de la cecelia si mi-au placut. abordeaza teme la care nu te-ai fi gandit si printre randuri iti da lectii de viata .imi place cecelia ahern !

Leave a Reply