Găteşte moldoveneşte cu Stela Popescu

Cartea asta e un exemplu tipic de marketing reuşit – a reuşit în cinci zile de târg să se situeze printre cele mai bine vândute 10 cărţi ale editurii. De ce spun marketing? Pentru că asta este – o găselniţă de marketing menită să scoată bani. Mi-am luat-o şi eu. Mi-am dorit-o de cum am citit despre ea pe site-ul editurii Litera şi mi-am imaginat că este o carte cu reţete culese şi probate de Stela Popescu. Ajunsă la târg, după patru ore de mers pe acolo, n-am mai stat să consult cu atenţie cartea. M-am gândit că mi-o doresc şi de ce să nu-mi fac şi mie o plăcere, aşa că am cumpărat-o şi am rugat pe cineva de la editură să-mi ia şi mie un autograf de la doamna Stela Popescu pentru că eu nu mai puteam sta până la lansare. Am autograful, sunt foarte bucuroasă de el, în continuare consider această carte una de colecţie însă….. nu este o carte scrisă de doamna Stela Popescu. Numele ei e pus acolo doar ca să vândă şi, într-adevăr, vă asigur că cine a cumpărat-o, nici n-a răsfoit-o prea mult, a cumpărat-o doar de dragul dumneai.

coperta_gateste_moldoveneste_c_1

Cartea este, de fapt, o selecţie de reţete şi de imagini din lucrarea Bucate moldoveneşti realizată de editura Biblion (Chişinău, 2008) şi presărate cu diverse comentarii de-ale doamnei Stela Popescu, unele drăguţe, altele puse doar ca să fie acolo. Pe ici pe colo mai sunt şi poze din arhiva personală a actriţei, înfăţişând-o pe Domnia Sa în bucătărie cu diverse preparate.

În cele 14 capitole împărţite pe teme (gustări reci/supe şi ciorbe/bucate din legume/bucate din porumb, bucate din crupe, făină, brânză, ou/bucate din peşte/bucate din carne de vită/bucate din carne de porc/bucate din carne de oaie/bucate din carne de pasăre/bucate din carne de iepure/bucate la grătar şi din măruntaie/produse de patiserie/câteva dulciuri de casă) sunt prezentate 345 de reţete tradiţionale însoţite de 110 fotografii (nu toate reţetele au poze). Există şi multe reţete uitate sau specifice bucătăriei transnistrene sau găgăuze.

Părerea mea e că din punctul de vedere al conţinutului cartea merită cumpărată, este extraordinară la fel ca multe dintre cărţile publicate în Republica Moldova. E simpatică iniţiativa editurii Litera de a pune o personalitate pe copertă pentru a vinde, pentru mine e semn bun că se străduie să vândă şi să rămână la suprafaţă într-o lume editorială din ce în ce mai dificilă, însă dacă vreţi o carte scrisă de Stela Popescu, nu e asta. Vă spun ca să nu fiţi la fel de dezamăgiţi ca mine. Nu sunt dezamăgită de conţinutul cărţii sau de faptul că am dat banii pe ea, nici gând. În sinea mea sunt mulţumită că mi-am cumpărat şi mie ceva şi că mi-am mărit biblioteca de cărţi de bucate cu încă una (mai ales că scrie pe ea “Pentru Laura, cu dragoste, Stela Popescu”). Însă m-am simţit puţin păcălită că n-am ştiut exact ce conţine înainte să mă ambalez. E o carte perfectă de dăruit mamelor de Crăciun, mai ales acelor mame care v-au încălzit copilăria cu bucate delicioase şi care au petrecut Revelioanele cu omniprezentul cuplet Stela-Arşinel. Şi nu daţi greş nici dacă o luaţi cadou soacrelor, vă spun sigur 😉

5 Comment

 1. Liviana says: Reply

  Multumim Laura. Fara intentia de a face reclama, as dori sa mentionez pt doritorii cartii ca acum se gaseste de vanzare acum pe elefant cu 39 lei.

  1. Ce tare! Multumim, Liviana! Iti dai seama ca ma cam oftic acum, nu? Dar sa zicem ca 30 de lei a fost autograful : )))))))

 2. Păi şi nu poţi să o faci cadou cuiva? De sărbători?Din familia ta extinsă?Sunt sigură că s-ar bucura şi tu ai mai bifa o grijă.

  1. Ei, pai nu e o grija, ca ma bucur sa o am, doar ca m-am simtit putin fentata de marketingul lor, atata tot 🙂

 3. Dana Martin says: Reply

  In ultima perioada si eu m-am abtinut de a mai cauta carti “ale vedetelor”… tin minte ca la un moment dat cautam cu disperare cartea “Parintelui” nu mai tin minte cum il chema pe prezentatorul de la PROTV care fusese preot si care avea o emisiune culinara parca… avea niste preparate din Delta de numa numa

Leave a Reply