Tort tiramisu fără ouă crude

close up tort tiramisu

Mă ţin de foarte multă vreme să notez aici reţeta mea de tiramisu fără ouă crude, pentru că, de când am descoperit-o, o urmez cu sfinţenie şi niciodată n-am dat greş. Reţeta mea de tiramisu nu conţine albuşuri sau gălbenuşuri crude şi o consider mai sigură decât cele care au ou crud în compoziţie. Tortul folosit ca ilustraţie e unul pe care l-am făcut la ziua mamei mele în 2012. Reproduc mai jos reţeta exact cum o am eu trecută în vechiul meu caiet cu reţete. Din păcate nu mai ştiu de la cine am notat-o.

close up tort tiramisu

Ingrediente: 2 pungi cu pişcoturi (450 de grame), 4 gălbenuşuri, 125 ml de vin de Marsala (eu înlocuiesc cu succes cu vin licoros Lacrima lui Ovidiu alb), 125 grame de zahăr, 500 de grame de Mascarpone, 225 ml frişcă bătută, 350 ml de cafea tare, 2 linguri de lichior de cafea (sau Bailey’s).

Se face o cafea tare şi se dă la frigider. Se bat gălbenuşurile cu zahărul până se fac ca o cremă. Se încorporează vinul (cu mixerul). Acest amestec se pune la bain-marie şi se amestecă încontinuu pentru a nu face cocoloaşe (eu folosesc tot mixerul dat la minim). Se ţine pe foc până aproape de punctul de fierbere, când s-a îngroşat şi arată ca un aluat de clătite mai gros.

Se amestecă brânza Mascarpone cu lingura într-un castron mai mare până nu mai are niciun cocoloş. Se adaugă crema de gălbenuşuri (fierbinte) şi se amestecă bine cu mixerul până devine o cremă omogenă. Peste ele se adaugă frişca bătută şi se încorporează uşor cu o spatulă.

Montaţi prăjitura în tavă de tort sau dreptunghiulară, după preferinţe: se înmoaie pişcoturile o secundă în cafeaua în care aţi pus lichiorul şi se pun pe toată suprafaţa tăvii. Se fac straturi alternante cu crema. Se dă la frigider minim trei ore. Înainte de servire se pudrează cu cacao (e de preferat aşa pentru a nu se înmuia pudra de cacao la frigider) sau cu fulgi de ciocolată.

Pentru tortul tiramisu am păstrat câteva linguri de cremă pe care le-am întins pe laterale, după ce am scos tortul din formă. Am pus jumătăţile de pişcoturi şi am legat cu o panglică. Fluturii sunt făcuţi din fondant iar pe deasupra e ciocolată rasă.

tort tiramisu

4 Comment

  1. Tu şi Anto, de la Piticii mi-aţi pus gând rău! Deci te trec şi pe tine pe lista celor care mă omoară cu tiramisu. La Anto m-am abonat, când se face cald, dau o fugă la ea la curte să mă servească_cu tiramisu făcut de mânuţele ei. La tine când mă primeşti? 🙂

    1. Oricand vrei, vecina, ca doar stam aproape 🙂

  2. Arata vesel de tot.

  3. violeta.argatu says: Reply

    Miam!!!! Multumesc pt reteta!

Leave a Reply