Mâncare rapidă la wok

De când am descoperit wokul, orice gătesc în el devine instantaneu mâncarea preferată a Elizei. Uneori mă sperie cât de mult poate să mănânce la o singură masă ce gătesc la wok şi de alte feluri de mâncare abia se atinge. Când vede că pun wok-ul pe aragaz, ţopăie de încântare că fac “paste cu legume”, adică tăieţei (noodles) cu legume şi carne.

De ce recomand mâncarea la wok:

– se face rapid, în câteva minute e gătită (asta dacă aveţi anumite ingrediente pregătite în prealabil, altminteri durează mai mult pregătirea legumelor)

– se pun multe legume – Eliza a mâncat la wok legume de care altfel nu se atingea şi astfel au început să-i placă – chiar dacă prima oară le dădea la o parte (mazăre, dovlecel), am insistat să le adaug şi acum le mănâncă pe toate fără discriminare.

– e un fel de mâncare foarte colorat şi “spornic” – din puţină carne, puţine legume şi câţiva tăieţei de orez, obţineţi un fel de mâncare destul de săţios. Pentru mine e o metodă de a folosi toate resturile de legume rămase în frigider de la alte feluri de mâncare.

DSCN9542

Wok-ul

– recomand să fie unul greu, mare, din fontă. Sunt şi wok-uri din teflon, eu nu le-aş recomanda, dacă plănuiţi să gătiţi des mâncare la wok.

Carnea

– eu fac doar cu pui sau muschiuleţ de porc; recomand o carne fragedă care se găteşte repede în contact cu uleiul încins. Recunosc, însă, că am făcut şi cu piept de găină pe care l-am tăiat în bucăţi, l-am călit şi apoi l-am fiert bine până s-a frăgezit. L-am făcut fâşii, l-am marinat ca pe carnea crudă şi l-am băgat la wok doar în ultima clipă, cât să-l încălzesc puţin.

– eu marinez carnea cu pudră de usturoi, pudră de ghimbir şi sos de soia. Uneori pregătesc carnea cu o seară înainte sau de dimineaţa şi până seara când vin de la serviciu se marinează.

Legumele

– aproape orice legumă (în afară de cartof, aş zice eu) merge la wok. Preferatele mele sunt ţelina tăiată bastonaşe, morcovul făcut fâşii, ceapa tăiată julien. Mai adaug: mazăre congelată, fasole verde, varză chinezească, ardei gras, praz, dovlecel, ciuperci, ceapă uscată sau verde, usturoi întreg (atenţie la usturoi să nu se ardă deoarece se amărăşte).

– am cumpărat şi amestecuri pentru wok/stir-fry congelate din hipermarketuri. Sunt bune, şi printre ele am găsit şi broccoli, păstăi de mazăre, muguri de fasole, ştiuleţi mici de porumb. Dintr-o astfel de pungă la care mai adaug eu fasole verde sau mazăre congelată, gătesc de două ori câte un wok plin.

– morcovii îi tai cu unealta de curăţat legume, îmi plac tare mult fâşiile, dar dacă nu am timp, îi dau pe mandolina de la răzătoarea obişnuită cu patru pereţi. La fel şi cu dovleceii, îi feliez tot pe mandolină. Legumele congelate se pun în wok direct din congelator, nu se dezgheaţă.

Pastele

– prefer tăieţeii din orez (noodles) dar am cumpărat şi nişte paste cu ou speciale pentru wok de la Lidl şi chiar au fost foarte bune. Fierb în prealabil pastele pentru wok dar nu le scurg bine, ca să nu se lipească. Le scurg de lichid în ultima clipă, înainte să le adaug în wok.

Uleiul

– eu folosesc ulei obişnuit, de floarea soarelui. La început îmi luasem ulei de palmier, dar am renunţat la el. În niciun caz nu se foloseşte uleiul de măsline.

Sosurile

– preferatul meu e un sos dulce-iute (sweet chili) pe care îl adaug, însă, în propria mea farfurie deoarece Eliza nu mănâncă iute. Alte tipuri de sos n-am încercat.

De unde se cumpără ingredientele specifice

– pe majoritatea le iau din Mega Image sau Cora/Carrefour, secţiunea cu produse internaţionale (noodles iau exclusiv din Mega Image, mi se pare că au preţul cel mai bun) şi mai fac stocuri când sunt săptămânile orientale la Lidl.

Cum se procedează

– pregătiţi la îndemână tot ce aveţi nevoie pentru că veţi lucra foarte repede. În primul rând în wok se amestecă în permanenţă, nu vă îndepărtaţi de vas până nu terminaţi de gătit. Totul ar trebui să dureze câteva minute. Puneţi carnea, legumele mai tari (care se gătesc mai greu), legumele moi (de ex, dovlecelul se pune aproape de final). La final, eu “sting” cu puţin sos de soia şi trag de pe aragaz. Carnea trebuie să fie pătrunsă bine şi legumele crocante. Dacă încercaţi cu carne de vită, o puteţi lăsa mai puţin pătrunsă, în funcţie de preferinţe.

– veţi căpăta experienţă în timp şi veţi descoperi singuri cât trebuie gătit fiecare ingredient în funcţie de preferinţele voastre şi veţi învăţa şi să experimentaţi cu ingredientele.

Pentru mine wokul a devenit indispensabil în bucătărie – fac în el şi paste carbonara, de exemplu, sau îl folosesc la prăjit în baie de ulei.

4 Replies to “Mâncare rapidă la wok”

  1. Unde ai gasit un wok din fonta greu?

    1. Acum vreo doi trei ani la Ikea. Dar am impresia ca nu mai au modelul asta, stiu ca la un moment dat am vrut sa mai iau unul si nu am mai gasit.

  2. Si eu il folosesc destul pt aceleasi motive insirate de tine. 🙂 primul s-a si stricat de altfel, ca nu era din fonta. Acum am unul care chipurile are strat de ceramica. Nu stiu cat o fi de adevarat dar e bun,nu se lipeste. Mi-as lua din fota daca nu ar fi asa de scump.
    In alta ordine de idei, uite sosul pe care-l fac eu, ca alternativa la pliculetele de cumparat. Poti sa faci mai mult ca tine bine in frigider si poti sa-l faci si fara iuteala, ca sa manance si Eliza. 🙂
    http://tarameainventata.net/retete/2009/03/23/sos-dulce-acrisor/

  3. Multmesc. Voi face si in in seara aceasta

    http://shop.turnatoriefonta.ro/cumpara/wok-36cm-din-fonta-cu-manere-lemn-wok01-47

    Am tigaia si o folosesc foarte des. Deocamdata fac in ea, pe rand, legumele.
    O recomand cu caldura. Teflonul e toxic. Fonta durează si ramane mostenire de familie, sa nu mai spun ce gust bun are mancarea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.