Petrecere Lego pentru copii

Articol scris de Liviana Belciug – textul şi fotografiile sunt proprietatea autoarei

La sfârşit de februarie, Matei a împlinit 9 ani! Nu-mi vine să cred cât de repede au trecut anii, parca ieri ţineam un bebeluş colicos în braţe. Când l-am întrebat ce tematică să aibă petrecerea lui, mi-a raspuns scurt: Lego! Trebuie sa vă spun că petrecerile tematice au fost “adoptate” în familia noastră acum 4 ani când Matei era îndrăgostit de dinozauri. Pentru că au avut mare succes, nu numai că au continuat an de an, dar au fost organizate şi pentru aniversarile băiatului nostru cel mic.

Dorinţa primului nostru născut a trebuit să fie, bineînţeles, îndeplinită pentru că Matei e un băieţel bun, hotărât, silitor la şcoală şi în general, merită din plin. 🙂

Pentru planificarea evenimentului ce urma să aibă loc la noi acasă, am apelat mai întâi la Google care s-a dovedit a fi foarte generos, căci Legomania are o notorietate internaţională şi de aceea mulţi părinţi au avut bunăvoinţa să scrie despre experienţele lor ca “Lego party planner”. Aşadar m-am înarmat cu multă răbdare, am luat notiţe din timp, mi-am facut necesarul de resurse şi am purces la treabă.

Mai întâi am făcut invitaţiile, format A4, printate color pe cartoane albe. Le-am pliat în trei, astfel încât să fie deschise în ordinea menţionată mai jos (1-2-3). Le-am pus în plicuri după ce le-am completat cu datele evenimentului, iar Matei a scris numele invitatului. Ca şi “teaser”, în plic am mai adăugat şi o piesă Lego.

invitatia

Ştiind că cel mai mult timp e consumat de pregătirea decoraţiunilor (aparent ignorate de copii, dar care dau spaţiului o notă aparte), mi-am luat un avans de circa 3 săptămâni, timp în care am făcut din carton şi hârtie câteva piese tip Lego gigant pe care le-am prins de draperie alături de un banner, o piñata Lego, cateva feţe tip smiley pentru paiele cu care s-au consumat sucurile precum si punguţele cu “atentiile” pentru invitaţi. Pentru ca invitaţii să facă poze amuzante la petrecere, am pictat pe cartoane mari două personaje din seria Lego Star Wars respectiv Friends.

decoratiuni

ptPoze

Încăperea a fost decorată cu multe baloane colorate prinse de tavan cu bandă dublu-adezivă, “simulând” încarcarea lor cu heliu. Ca noutate, anul acesta am înfiinţat un mini-atelier de creatie unde să se poata “exprima” liber cei mai mici invitaţi sau cei mari care nu doreau să participe la toate jocurile tematice. Am pus la dispoziţia lor creioane si carioci, fişe de colorat cu personaje din seriile Lego, template-uri din hârtie pentru realizarea de cutiuţe prin indoire, precum şi câteva măşti Lego. De asemenea, am afişat o listă de Curiozităţi despre lego. Ştiaţi de exemplu că la fiecare secundă în lume se vând circa 7 seturi de piese Lego?

 ColtulCreativ

Mancarea a constat din aperitive, salate şi mini-pizza Lego (feliuţele de cârnaţi au fost pe post de “butoane” Lego), acestea din urmă fiind realmente devorate atât de cei mici cât şi de cei mari. Ca desert am avut prăjituri, brioşe si două torturi în forma, evident, de piese Lego, toate făcute în casă. Pinata a fost încărcată cu bombonele.

torturi

Jocurile au fost organizate astfel încât să ţină cont de timpul pus la dispozitie dar şi de participarea simultană a unui număr cât mai mare de copii. Pentru a se evita haosul, acesta este de altfel unul din secretele petrecerilor cu numar mare de invitati. Între jocuri au fost şi mici pauze pentru respiro şi servire aperitive.

Ghiceşte numărul de piese Lego. Am umplut o vază transparentă de sticlă cu piesele Lego şi am pregătit un tabel astfel încât fiecare copil să-şi treacă numele şi numărul de piese care s-ar regăsi in vaza. La sfârşitul petrecerii le-am numarat împreună şi cel care a fost cel mai aproape de rezultat a primit un mic premiu surpriză.

Concurs rapid de construit. Copiii s-au împărţit pe echipe după bunul lor plac, fiecare echipă primind acelaşi număr de piese Lego. Lucrând împreună timp de 15 minute au avut de realizat un pod stabil, preferabil cu arcadă rotundă. La sfârşitul timpului, copiii au votat cea mai reuşită construcţie.

Lipeşte capul omului Lego: Pe unul din pereţi am lipit din timp o figurină Lego realizată din hârtie colorată şi căreia îi lipsea capul. Copiii au primit câte un cap din hârtie galbenă pe care şi-au scris numele. Legaţi la ochi cu o eşarfă şi ulterior învârtiţi de 3 ori, ei au încercat să lipească hârtia nimerind poziţia corectă a capului omului Lego. Acest joc a fost foarte amuzant pentru copii şi, având un mare success, l-am repetat de câteva ori.

OmulLego

Aruncare cu piese Lego în găleţi – joc de îndemânare şi precizie. Am format câteva echipe de câte doi copii. De la fiecare echipă un copil a stat pe scara casei ţinând în mână un pahar cu Lego şi altul a stat jos, ţinând o căldare. Cei de pe scară trebuiau să arunce piesele Lego astfel încât co-echipierii lor de jos să le prindă în găleţi. Unii dintre copii au trişat, aşa încât jocul a fost repetat în mai multe serii.

Mută obiectele – cu ajutorul a două turnuleţe făcute din piese Lego (câte două de copil), invitaţii trebuiau să mute nişte jucărioare mici de forme diferite într-o farfurie de plastic. Acestea trebuiau apucate doar cu ajutorul celor 2 turnuleţe (lego chopsticks). Primii care terminau de mutat obiectele erau desemnaţi câştigători.

Mută piesele Lego cu ajutorul paiului: fiecare copil a primit o punguţă cu piese Lego şi un pai. Aşezaţi în şir indian, la start trebuiau să mute piesele dintr-o farfurie într-un pahar trăgând aer cu paiul (aspirare de piese).

Atacul baloanelor – pentru ca la sfârşitul petrecerii copiii au fost încântaţi să desprindă baloanele din tavan, i-am provocat la puţină mişcare, alături de câţiva părinţi. Cu ajutorul unei frânghii ţinute la capete de doi tătici, am împărţit spaţiul pe lungime. Pe o parte am aşezat băietii în fund iar în spatele lor fetele în picioare. În cealaltă parte stăteau câteva mămici în picioare cu baloane în mâini. Scopul jocului era ca fiecare echipă să-şi apere terenul astfel încât nici un balon să nu cadă la ea. Băieţii trebuia să lovească baloanele doar cu picioarele în sus, iar fetele doar cu mâinile. La start s-a pornit atacul baloanelor, o adevărată provocare pentru cele 3 mamici care abia reuţeau să facă faţă rafalelor de baloane. A fost un moment de maxim amuzament părinţi-copii.

A mai urmat momentul festiv când am cântat La Mulţi Ani lui Matei, servirea tortului şi spargerea pinatei! La plecare, fiecare copil a primit câte o punguţă cu dulciuri şi o jucărioară Lego.

Majoritatea copiilor invitaţi erau colegii de şcoală ai lui Matei, iar această petrecere le-a oferit multe momente de socializare prin joacă, dar şi distracţie, lucru care l-a făcut foarte fericit pe băiatul meu, ca de altfel şi pe ceilalţi copii.

Petrecerile tematice sunt destul de puţin întâlnite în România pentru că eforturile necesare din partea părinţilor sunt destul de mari, însă eu personal îi încurajez pe părinţi să încerce măcar să se gândească la acest tip de petrecere pentru că dacă vor găsi soluţii s-o pună în practică şi bucuria copilui va fi pe măsura. Am speranţa că articolul meu le va fi o sursă de inspiraţie în acest sens şi de aceea îi mulţumesc Laurei că mi-a dat şansa să expun pe blogul ei modul în care am reuşit eu.

Alte articole despre petreceri tematice semnate de Liviana:

Petrecere medievală pentru copii

Petrecere cu piraţi

 Notă: dacă organizaţi o petrecere Lego să ştiţi că în Auchan se găsesc piese de Lego la “kilogram” 🙂

 

 

 

 

 

7 Comment

 1. superba idee. O retin pentru la toamna. David va di cu siguranta incantat

 2. Foarte, foarte buna idee si organizare totodata! Felicitari si multumim pentru detalii 🙂 Probabil ca multe mamici vor da “copy-paste” la aceasta petrecere.

 3. Ella says: Reply

  Chiar recent ma declaram impotriva petrecerilor care inghit mai mult buget decat ar fi necesar. Nu ma gandisem niciodata la varianta de petrecere tematica “handmade” :D. Eu cred ca voi da un copy-paste la petrecerea cu pirati, acum in toamna. Multumim pentru articol :D!

 4. Liviana Belciug says: Reply

  Multumim – cred ca Laura nu s-ar supara daca ati trimite un feedback dupa ce veti organiza o astfel de petrecere. Poate ca voi veti veni cu idei chiar mai bune. 🙂

  1. Ella says: Reply

   Al meu vine la final de octombrie. Pana atunci am timp sa planific tot :P. Felicitari pentru creativitate, rabdare si daruire!

 5. […] ne-am inceput ziua cu cateva joculete Lego ( ne-am inspirat din petrecerea tematica de pe blogul Idei pentru mamici si copii . Le-am spus ca, dupa ce vor trece peste cateva probe Lego, vor primi o frumoasa surpriza […]

 6. […] Multe alte idei care mai de care mai interesante veti descoperi pe net aici.  Si pe blogul Idei pentru mamici si copii gasiti un articol tare frumos tot despre o petrecere LEGO aici.  […]

Leave a Reply