În concediu – gunoiul poate fi distractiv

În timp ce strângeam scoici pentru bărcuţă, am remarcat pe plajă foarte multe dopuri de la sticle de plastic. Iniţial am adunat câteva şi le-am pus grămadă într-un loc cu gândul să le duc la gunoi, apoi mi-a venit o idee şi am pornit o adevărată goană după dopuri de plastic. Din (ne)fericire, am găsit vreo cinci găletuşe pline şi am creat acest balon pentru a le reaminti oamenilor să-şi ducă gunoiul – mi-am imaginat că impactul de a vedea atâtea dopuri la un loc îi va pune pe gânduri. Ce e ciudat e că sticle de plastic erau puţine, însă dopuri erau cu duiumul, ceea ce înseamnă că oamenii golesc sticlele, aruncă dopul şi sticla totuşi o duc la tomberon. Bănuiesc că tot e ceva şi asta. Dacă vreţi să faceţi aşa ceva şi aveţi material la dispoziţie, alegeţi un loc mai îndepărtat de apă ca să nu le ia apa să le ducă în larg. Nu vrem să transformăm o iniţiativă drăguţă într-un dezastru ecologic! Cred că ar fi fost ideal dacă aş fi scris cumva şi “strânge gunoiul” pentru că balonul meu a fost prea subtil, drept dovadă că şi-a pus prosopul pe el a doua o zi fix o familie din categoria scuipătorilor de seminţe pe plajă a căror copil a stricat balonul şi cu dopurile respective a făcut un castel de nisip împreună cu dozele de bere goale ale tatălui său… Mi-am pus în cap să vin a doua zi dimineaţa să le strâng să le arunc  dacă tot am eşuat cu lecţia ecologică, dar au apucat să le adune cei de la salubrizarea plajei.

DSCN5409

Puteţi face genul acesta de activităţi şi pe un zid sau chiar pe asfalt –  chiar după ce am făcut eu balonul am văzut pe wall la Ioana mai multe modele de “desene” cu dopuri de sticlă şi mi-am dat seama că e o activitate des întâlnită pentru că se pot face multe lucruri frumoase.

5 Comment

 1. violeta.argatu says: Reply

  F interesanta activitatea voastra! Cred ca merita sa faci un drum pana la mare numa’ca s-aduni dopuri dupa cum sta treaba 🙂

 2. ador ideea!

 3. MNiko says: Reply

  Foarte interesanta activitatea voastra pe plaja. Si este o activitate ce se poate face si acasa daca strangi dopurile. Eu le strangeam sa fac un covoras din ele. Pana adun cate imi trebuie o sa le dau copiilor sa deseneze cu ele.

  1. La covoras imi sta si mie gandul de mult dar mi se pare dificil sa le prind intre ele, asa ca o las balta momentan 🙂

 4. violeta.argatu says: Reply

  am facut si eu covoras candva (acum vreo 10 ani). am gaurit fiecare dop in parte cu cui incins 😀 si le-am prins cu sarmulita. Merita efortul- indiferent de modalitatea pe care o s-o alegi pt a le imbina ;). Noi l-am folosit pt baie

Leave a Reply