Săptămâna grădinarilor 5 – Mărul, cultivare şi reţete culinare

Cartea Mărul, cultivare şi reţete culinare nu face parte din colecţia Grădina, ci din colecţia Cămara bunicii. Este al doilea şi cel mai recent număr din colecţie, primul fiind cel dedicat Mierii.

DSCN5971

În afară de reţetele nemaipomenite însoţite de poze apetisante, cartea prezintă un istoric al mărului, soiurile şi modul de cultivare al merilor, cu accent pe soiurile din ţara noastră (cu fotografii), informaţii despre benefiicile mărului, reţete cu terapii cu mere şi oţet de mere şi sfaturi pentru achiziţionarea şi utilizarea merelor.

Cele peste 130 de pagini cu reţete şi fotografii prezintă o varietate mare de reţete cu mere, împărţite pe categorii: salate/aperitive, sandvişuri, supe, preparate din pasăre/porc/iepure, vită, vânat/peşte, garnituri/sosuri, fursecuri/brioşe, ştrudele/clătite/prăjituri calde, lipii/plăcinte, torturi, alte deserturi.

DSCN5974

Orice pasionat de gastronomie ar trebui să aibă aceste două cărţie (Mărul şi Mierea) la colecţia de cărţi de bucate, le recomand din toată inima, la mine sunt pe primul loc pentru dat cadou gospodinelor mele dragi de la ţară şi nu numai.

Volumul dedicat mierii este la fel de cuprinzător – conţine istoricul mierii, detalii privind legislaţia referitoare la miere, sortimentele de miere (cu detalii despre sortimentele româneşti), întrebuinţările mierii, reţete de cosmetice pe bază de miere, băuturi pe bază de miere, reţete de mâncăruri sărate precum şi o gamă largă de deserturi deosebite care au ca ingredient mierea. Ce mi-a plăcut cel ma mult la această carte a fost grafica, fiecare pagină având un aspect uşor “învechit” de foaie de dictando liniată, cu ilustraţii color cu aspect “vintage”, care dau cărţii impresia că ar fi un caiet vechi de reţete. Cartea cu mierea conţine puţine fotografii reale cu produsele, accentul fiind pe aceste ilustraţii foarte frumoase.

DSCN5973

În încheiere vă las cu una dintre reţetele din cartea Mierea, o reţetă cu mere şi miere 🙂

Cremă de mere

4 linguri de miere

1 kg de mere

sucul de la o lămâie

jumătate de pahar de apă

Curăţaţi merele de coajă, îndepărtaţi cotorul şi tăiaţi-le felii, apoi puneţi-le într-o cratiţă largă cu fundul dublu, stropind cu sucul de lămâie fără pulpă. Amestecaţi şi adăugaţi o jumătate de pahar de apă şi mierea. Fierbeţi la foc foarte mic, amestecând des, până când merele se topesc. Continuaţi încă aproximativ 30 de minute, până când pasta de mere va avea o culoare aurie şi o consistenţă foarte densă. Turnaţi crema astfel obţinută într-un borcănel foarte curat şi uscat. Crema astfel obţinută se poate păstra la frigider maxim o săptămână. Această cremă poate constitui o gustare foarte sănătoasă de întins pe pâine sau pe biscuiţi, consumată cu iaurt simplu, cu îngheţată sau poate fi utilizată ca umplutură pentru prăjituri.

Save

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.