Expoziţia de fluturi vii şi ZooMonetar la Antipa

Articol valabil pentru vara 2014

Am ajuns la expoziţia de fluturi vii de la Antipa într-o sâmbătă după-amiază. I-am spus Elizei că mergem la muzeu la fluturi şi s-a bucurat foarte mult dar când am ajuns acolo s-a uitat la fluturi fără prea mult entuziasm şi a cerut să plecăm după câteva minute. Sinceră să fiu, am dat 22 de lei cam degeaba ( 10 lei biletul de copil şi 12 de adult), Eliza a fost mult mai entuziasmată când, o oră mai târziu, a găsit pe jos un fluture semi-mort, l-a luat în mână şi l-a pus pe iarbă la umbră, sperând să-şi revină. Exclamaţiile pe care speram eu să le aud la expoziţie (“maaaami, ce fluture drăguţ, ai văzut, mami, fluturele, ce frumos!!!!) le-am auzit pe un trotuar în faţa unei staţii de metrou, gratis : )))))

Sera de la Antipa e foarte mică, nu vă aşteptaţi la cine ştie ce, sunt câteva specii, dar majoritatea în culori terne, mi-aş fi dori să văd fluturi mai viu coloraţi. E şi o cutie cu geam în care sunt atârnaţi coconii şi separat, într-un terariu, sunt şi câteva insecte-băţ pe care s-ar putea să le rataţi dacă nu sunteţi atenţi. Noi am avut norocul să şi atingem una, domnul care supraveghea a scos una şi ne-a arătat-o şi ne-a dat voie să punem mâna să vedem că are textură lemnoasă. Ba chiar i-a dăruit unei doamne un ou de insectă-băţ şi i-a explicat cum să-l îngrijească în speranţa ca vă ecloza din el, la un moment dat, o insectă-băţ (lucru de care mă îndoiesc pentru că părea să aibă nevoie de nişte condiţii mai speciale ca să supravieţuiască).

Majoritatea copiilor care intrau păreau plictisiţi, aşa că n-aş recomanda decât aveţi copii foarte pasionaţi de fluturi, altminteri daţi banii degeaba. Expoziţia e deschisă până pe 31 august.

DSCN6184

Mai interesantă mi s-a părut expoziţia ZooMonetar, deschisă publicului pe 12 iunie. Peste 100 de specii şi subspecii din fauna lumii pot fi admirate pe cele 300 de însemne monetare expuse – de la monede din Antichitate, Evul Mediu și Epoca Modernă, emise în 18 state, până la bancnote moderne din 59 de țări și teritorii de pe 6 continente. (sursa: site Antipa) Expoziţia e deschisă până pe 31 octombrie şi este asociată şi cu alte evenimente (prezentări, spectacole cu păpuși, spectacole de teatru, atelier de heraldică și numismatică practică pentru elevi.) Mi-a plăcut să mă uit la bancnote şi dacă Eliza ar fi avut mai multă răbdare, le-aş fi examinat mai îndeaproape. Dar Eliza tocmai se întorsese dintr-un loc unde văzuse bani “cheltuibili”, aşa că ăia din vitrine nu o atrăgeau deloc (n-are nici vârsta necesară, ce-i drept).

Tot acum am intrat pentru prima oară în magazinul de suveniruri de la Antipa, nu ştiam că au o gamă aşa de largă de jucării, decoraţiuni, vederi, magneţi etc cu animale. Am reuşit să scap fără să cumpăr nimic, deşi mie  mi-au plăcut mult nişte vederi 3D şi Elizei nişte pietre “preţioase” 😀

2 Replies to “Expoziţia de fluturi vii şi ZooMonetar la Antipa”

  1. Puiul meu e pasionat de fluturi. Și n-am nici o carte cu subiectul ăsta mai pe larg. Recomanzi ceva?

  2. Noi am fost la Praid la ecpoztitia de fluturi vii. Era mai multa reclama decat fluturi. biletul costa 7 lei adultii si 6 lei copiii. Expotitia e f mica…o camera mai mare cu cativa fluturi in ea….fluturi pe care nu i-am mai vazut, dar erau destul de putini asa ca varietate….m-am simtit pacalita!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.