Demarketing şi o fustă cu flori

N-o să încetez niciodată să mă minunez de o chestie de care m-am lovit des în comerţul românesc, în special în domeniul micilor afaceri. Să zicem că îţi place o fustă pe care o vezi pe blogul unui atelier de croitorie. Le scrii, le spui că ai nevoie de fustă până la data X şi îi întrebi dacă o pot face. Ok, se angajează că ţi-o fac. După o vreme le mai dai un mail şi le reaminteşti că ai nevoie de fustă până la data X, care pica într-o joi. Răspunsul este: încerc până joi. Cum naiba încerci, nu rămăsese că o faci, că doar de aia am dat comandă?! Şi stai şi aştepţi şi vine joi şi aproape trece şi niciun semn. Pe la 6 seara le-am dat un mail în care le-am spus următoarele:

“Daca o sa va uitati in sirul de emailuri de mai jos o sa vedeti ca v-am intrebat clar daca puteti sa mi-o faceti pana pe data X pentru ca aveam nevoie de ea in we asta. Nu-i o tragedie ca n-am primit eu fusta, ma imbrac cu altceva, tragedie e, insa, faptul ca nu sunteti in stare fie sa va respectati un angajament, fie sa spuneti clar de la inceput ca aveti prea multe comenzi si nu vi-l puteti asuma.
Astept fusta oricand o fi gata, nu mai e nicio graba de acum, dar sunt extrem de dezamagita. Sper ca macar fusta sa se ridice la inaltimea asteptarilor.”

În seara respectivă mă sună cineva de la ei că dacă îmi pot livra fusta a doua zi. A doua zi nu se putea pentru că plecam din Bucureşti la zece dimineaţa, tocmai de aia specificasem că o vreau joi. Păi atunci dacă nu se poate livra, zice doamna respectivă, să vin eu după ea (undeva la mama naibii în Pantelimon, unde au atelierul). Bine, în cele din urmă zic că mă duc (deşi n-aveam niciun chef, având în vedere că trebuia să plec din Bucureşti), deşi deja mi se luase şi de fustă şi de tot. N-o să pricep niciodată de ce nu se obişnuieşte şi în România să se facă un soi de demarketing: adică să spui clar omului: ştii ceva, sunt îngropat în comenzi cărora nu le fac faţă, nu pot acum, dar te aştept cu drag altă dată.

În fine, vineri am avut fusta, deşi, sincer vă spun, m-aş fi aşteptat şi la nişte scuze dar şi la o reducere, măcar cât să-şi spele ruşinea pentru faptul că nici nu mi-au făcut-o la timp, nici n-au sunat să-mi spună că n-o pot face (abia după ce le-am scris eu au răspuns şi ei) şi a mai trebuit să străbat şi oraşul ca s-o iau de acolo.

Ca şi impresie despre fustă, părerea mea subiectivă e că nu merită banii. Este mult prea scumpă, plăteşti mai degrabă reclama la ea, decât fusta în sine. În plus, nu pricep de ce capsele (nu are fermoar, ci nişte capse mari cu care se închide) sunt într-o parte şi nu la spate. Dacă avea fermoar, mai pricepeam, dar capse? Ştie cineva care e logica?

Eu aveam de gând să mai comand nişte chestii de la ei, dacă ţineţi minte, îi aveam pe lista de dorinţe de ziua fericirii, dar acum, sinceră să fiu, mă mai gândesc. Nu cred că mai apelez la ei prea curând şi nici nu-i mai recomand. Dacă aveţi experienţe fericite cu ei, m-aş bucura să le aud, chiar îmi pare rău că trebuie să vă povestesc incidentul acesta nefericit şi sper să fie unul izolat, dar dacă aveţi şi voi experienţe nefericite cu ei, vă rog să mi le împărtăşiţi şi pe acelea.

6 Comment

 1. Alina says: Reply

  Din pacate ne-am obisnuit cu asemenea comportamente din partea furnizorilor de servicii si nu facem nimic tacem si inghitim.
  Bravo tie Laura pentru atitudinea ta.

 2. Îi urmăresc şi eu, dar nu am comandat. Am un alt site de wp cu magazin pe moşilor. Frumoasă fustă. Să poarte noroc.

  1. Imi dati si mie linkul, va rog? Multumesc pentru urare 🙂

   1. Cu plăcere. http://dibavictoria.wordpress.com/category/poze-ii/
    Sper să fie precum în poze. Oricum, au răspunsuri directe şi nu doar prin mail. Succes.

 3. Da să știi că nu-i numai în România așa! Noi la începutul anului am comandat un ecran de laptop de pe un site de aici din Grecia. Spuneau că au doar produse noi (cum vroiam noi). Și când vine după vreo două luni și nu știu câte telefoane din partea noastră…ecranul comandat e folosit și zgâriat și nici măcar nu-i ceea ce comandasem, adică modelul dorit! După șapte zile se strică. Sunăm iar la ei și le spunem că este ecran folosit (care valora vro 30 euro nu o sută și…) și că vrem ecran nou pentru că ăsta pe lângă faptul că e folosit, s-a și defectat după 7 zile de utilizare. Îl trimitem înapoi, iar după încă o lună de așteptări primim alt ecran…tot folosit, dar de data asta ambalat de ei să pară că e nou! După șapte zile se strică și al doilea ecran…Deci de acum înainte casc bine ochii și sper să nu mai iau nici o țeapă de genu!

 4. simona says: Reply

  Imi pare rau ca nu te-ai putut bucura de cadou.
  Eu de obicei renunt la cei care nu dau dovada de seriozitate ptr ca sa nu am si mai mult de suferit.
  Daca ai vazut ca sunt neseriosi trebuia sa renunti la comanda.
  Eu nu port ceva care nu imi place din prima.
  In poze aratau ca este cu capse?
  Eu zic sa intrii pe site si sa le faci reclama negativa.

  Eu i-am scris unei tipe care vinde haine pe FB la o bluza ca intra 2 marimi la apa din prima spalare si am ajutat o mamica sa nu se mai insele ca mine.
  Pai ce sa fac cu o bluza care este mai mica decat ce poarta copilul?
  I-am luat-o cu un nr mai mare decat trebuia ptr ca vanzatoarea mi-a zis ca intra putin la apa dar de la putin la 2 marimi e diferenta mare.

Leave a Reply