Ouă scoţiene

Acum foarte mulţi ani când internetul încă mai era folosit, în principal, pentru mail iar blogurile culinare erau ceva de domeniul fantasticului, am “inventat” reţeta asta fără să ştiu că, de fapt, ea există de când lumea, se numeşte ouă scoţiene şi se face cu ouă normale, de găină. Atunci am vrut să fac (la fel ca şi acum) un preparat rece mai de efect pentru un picnic, aşa că, având şi ouă de prepeliţă şi compoziţie de chiftele la îndemână le-am combinat, inspirându-mă din reţeta banalei rulade cu carne în mijlocul căreia se pun ouă pentru a arăta mai frumos atunci când e tăiată.

DSCN7391

Atunci doar am pus oul fiert în mijloc şi am strâns compoziţia în jurul lui, acum le-am făcut ceva mai “sofisticate”. Ideal e ca ouăle să aibă gălbenuşul moale, bucătarii spun că trebuie ca gălbenuşul să curgă puţin atunci când le tai, dar la ouăle de prepeliţă e mai dificil. Trebuie făcute multe experimente şi eu n-am avut chef.

Ingrediente: ouă de prepeliţă, carne tocată pentru chiftele (eu am pus trei părţi pulpă de curcan şi o parte muşchiuleţ de porc), 2 ouă mari, usturoi, făină, pesmet, ulei pentru prăjit. Vă recomand pesmetul panko, eu nu cred că voi mai folosi vreodată pesmet normal, atât de îndrăgostită sunt de acest pesmet care dă o crustă crocantă absolut fabuloasă preparatelor pane. L-am găsit la Lidl în săptămâna asiatică şi mi-am făcut stocuri dar ar trebui să se mai găsească în mai toate magazinele cu profil asiatic. Dacă nu, aşteptaţi să vină săptămâna asiatică la Lidl şi luaţi din fiecare borcan câte unul (simplu, pentru peşte şi cu verdeţuri) 😀 Eu plec cu sacul de la Lild când au anumite săptămâni tematice.

DSCN7368
Uitându-mă la pozele pe care le fac la bucătărie, îmi dau seama că am nevoie de o faţă de masă nouă 🙂

Ouăle de prepeliţă se fierb şi se curăţă. Carnea tocată se amestecă bine cu un ou şi cu usturoiul dat prin presă (sau o faceţi oricum vreţi voi, compoziţie de chiftele să fie). Împărţiţi carnea în grămăjoare de aproximativ aceeaşi mărime. Luaţi câte o grămăjoară de carne, puneţi-o în palmă, aplatizaţi bine, puneţi oul în mijloc, strângeţi pumnul şi formaţi o chiftea rotundă, acoperind bine oul.

După ce le terminaţi pe toate, pregătiţi trei vase: cu făină, cu ou bătut şi cu pesmet. Daţi chiftelele prin făină şi scuturaţi excesul. Puneţi-le, una câte una, în ou şi apoi în pesmet. Încercaţi să vă păstraţi mâinile curate, folosiţi o furculiţă sau agitaţi vasul pentru a se acoperi bine.

Încingeţi uleiul într-un vas pentru prăjit. Dacă nu vreţi să faceţi baie de ulei, puneţi măcar cât să le acopere până la jumătate şi apoi le întoarceţi. Aveţi grijă să fie uleiul încins bine ca să nu se îmbibe cu ulei. Prăjiţi-le până se aureşte bine pesmetul. Stratul de carne va fi subţire, aşa că se vor prăji repede.

DSCN7412

La picnic merg cel mai bine cu salată proaspătă, eu n-am avut, aşa că am făcut un sos gen tzatziki (smântână foarte grasă, usturoi, mărar, castraveţi tăiaţi cubuleţe, sare, piper, puţin ulei de măsline). Eu am mâncat doar două şi pe a doua cu greu, dar Eliza a mâncat trei de m-am speriat că o să-i fie rău. Însă ea nu mănâncă pâine, pe când eu, da, aşa că bănuiesc că se compensează. Au fost foarte apreciate de meseni, aşa că merită să le mai fac chiar dacă sunt un pic mai migăloase decât chiftelele obişnuite.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.