365 de experimente ştiinţifice pentru copii

Acesta este titlul unei cărţi foarte frumoase de la Usborne şi într-adevăr conţine 365 de experimente care se pot face acasă, dar nu numai, căci cartea e plină de idei de realizat jucării interesante (mi-a atras atenţia un caleidoscop pentru că eu sunt înnebunită după ele şi îmi doresc şi eu unul), decoraţiuni, reţete, jocuri de societate sau de petrecere etc.

DSCN9107

Mi-a plăcut mult experimentul despre cum poţi face hârtie acasă, vom încerca cu siguranţă, mi-au plăcut cele care folosesc ingrediente întâlnite în mod obişnuit în bucătărie (sare, zahăr, bicarbonat de sodiu, oţet, varză roşie, zeamă de lămâie, drojdie), cele despre ADN-ul fructelor, despre iluziile optice, despre topirea gheţii dar şi cele despre corpul uman. Dintre toate, am ales cu Eliza să facem câteva experimente legate de plantele vii.

??????????

Am pus la plantat boabe de fasole, am germinat creson şi am încercat să facem un morcov să dea rădăcini şi frunze noi (eşec destul de mare, a ieşit doar un muguraş de rădăcină, frunze deloc). Aşa am putut observa cum cresc diferite plante, cât timp le ia să germineze şi ce se întâmplă după germinare, mai ales în lipsa unor condiţii adecvate (cresonul s-a pleoştit tot, trebuia tuns şi mâncat cam în a patra zi, după care nu a mai fost bun). Fasolea continuă să crească, Eliza a crezut că fasolea, odată germinată, va da direct alte fasole, așa că a trebuit să-i explic ciclul de viață al plantei de fasole, cum crește mai întâi vrejul, apoi face o floare, apoi o păstaie și în păstaie vom găsi boabele de fasole.

colaj experimente

Experimentele sunt din domenii foarte variate: botanică, fizică, aerodinamică, optică, anatomie, chimie, toate explicate pe înţelesul copiilor. Căci nu e de ajuns să faci doar experimentul, trebuie să înţelegi şi ce principiu stă în spatele lui. E destul de greu să descriu în detaliu conţinutul cărţii, el trebuie văzut cu propriii ochi pentru că este foarte complex. În afară de conţinut mie mi-a mai plăcut mult şi formatul cărţii – pagini mari (27x30cm), prinse cu arc, astfel că volumul poate fi răsfoit foarte uşor şi ţinut deschis la pagina potrivită atunci când faci experimentul. Coperta e groasă, cartonată. Ilustraţiile sunt foarte clare şi colorate, chiar dacă nu înţelegeţi limba engleză la un nivel avansat, ilustraţiile şi graficele vă vor ajuta foarte mult. Eliza a priceput şi singură anumite lucruri înainte să i le explic eu. O consider o carte care îi poate folosi unui copil mulți ani, sunt experimente care pot fi făcute și cu copii mai mici, doar de amuzament, dar sunt și experimente pentru care e nevoie de capacitatea de înțelegere a unui copil mai mare. O recomand oricărui copil între 4 și 14 ani, tocmai datorită complexității cuprinsului.

Am primit această carte pentru review de la În minunata lume a cărţilor. Pentru comenzi accesaţi pagina de facebook sau scrieţi-i Ancăi Bolos la inminunatalumeacartilor@gmail.com. Cartea costă 65 de lei (este la preț redus momentan) și mai puteți vedea pagini din interior aici.

7 Comment

 1. Olivia says: Reply

  Tu si cu ideile tale bune. Asa rezolv cadoul de Mos Nicolae pentru Matei, o sa fie innebunit dupa ea.

  1. Sunt sigura ca da, sunt foarte multe experimente faine in ea 🙂 Noi o sa mai facem in curand cateva, ca evident, Eliza voia si aia si aia si aia 🙂

 2. Arata minunat cartea, si eu m-am gandit la ea pentru un cadou de Craciun pentru baiatul unei prietene. Pana la urma am luat alta carte, tot de la Usborne, dar mi-a ramas gandul si la aceasta.

 3. Interesant. Multumesc. O comand si eu.

 4. anca says: Reply

  Eu am luat de la ei 1000 things to make and do! si al meu o rasfoieste zilnic sa vada ce sa mai faca dine ea.Dar asta i-ar placea chiar mai mult :).Multumim de recomandare!!!

  1. Daaaa, e minunata!

 5. […] e pasionat de cunoaştere şi de experimente, aşa că după ce iniţial am vrut cartea cu experimentele, am ales Lift the flap – questions and […]

Leave a Reply