Cum se găuresc figurinele din ipsos

Încă de când am descoperit figurinele din ipsos, m-am chinuit să descopăr o metodă de a le găuri – am tot căutat pe google dar la momentul acela nu am găsit nicio informaţie relevantă. Am încercat să înfig ceva în ele cât erau ude (gen pai de băut) dar nu stătea şi nici nu reuşeam să fac gaura aşa cum trebuie.

Am încercat să pun agățători din sârmă plușată (fire chenille) dar era o treabă migăloasă (sârma trebuia introdusă cât ipsosul era semi-uscat, deci trebuiau păzite bine) și nici nu eram complet mulțumită de rezultatul final, tot găuri de care să prind panglici aş fi vrut, în special pentru figurinele pe care mi-aş fi dorit să le agăţ în pom. Aşa că atunci când am pus mâna pe o mini-bormaşină (cea cu care am găurit dovleacul), am încercat să dau găuri şi în figurine. Am folosit un burghiu mic, am dat-o la putere minimă şi am făcut găuri. Am găurit vreo 30 de figurine mari şi mici. Niciuna nu s-a spart, au ieşit găuri perfecte.

??????????

Ca sfat, am pus figurina pe ziare, pe o canapea tare. Acest lucru a făcut procesul de găurire mai uşor. Pe masă îmi vibra masa şi îmi aluneca burghiul pe ipsos. După găurire se foloseşte o pensulă pentru a îndepărta praful de ipsos. Figurinele se pot găuri şi după ce au fost pictate, aşa că dacă aveţi figurine deja comandate/pictate, puteţi încerca fără probleme să le daţi găuri. Acum nu vă mai rămâne decât să treceţi pe la mercerie, să luaţi panglică subţire, la 40 de bani metrul, şi să vă agăţaţi figurinele. Nu uitaţi să presăraţi peste ele la pictat şi un pic de sclipici, vor arăta şi mai frumos în brad!

DSCN9111

10 Replies to “Cum se găuresc figurinele din ipsos”

  1. eu n-am facut figurine din ipsos, dar am facut margele. si le puneam la uscat pe o scobitoare sau mai multe pe un bat de frigaruie . le mai tot invarteam din cand in cand ( cand imi aduceam aminte, ca sa nu se lipeasca) pana se uscau si pe urma le scoteam usor. mai ramaneau asperitati, dar le finisam frumos si gata.

    1. Figurinele de ipsos nu ai cum sa le pui la agatat pe o scobitoare pentru ca le scoti din mulaj abia dupa ce se usuca partial.

    2. Muntean Ionela says: Reply

      Buna, imi puteti spune va rog cum atasam un bat de frigaruie in interiorul figurinelor de ipsos jos la baza? De ex. la flori, mulțumesc

      1. Nu am incercat sa fac asta, n-as sti sa va spun. Cand e moale ipsosul, nu ai cum sa introduci batul in figurina, iar dupa ce e uscat, nu poti decat sa-l lipesti pe spate, cred. Eventual cu putin ipsos inmuiat cat sa poata fi modelat.

  2. Ce ipsos folositi pentru figurine? Multumesc.

    1. Ipsos alb pentru modelaj, cumparat din magazinele de amenajari.

  3. Buna! Arata spectaculos!! Si eu voi incerca anul acesta!!!De unde ati achizitionat aceste modele frumoase de silicon??? Multumesc.

    1. Șabloanele pentru figurinele de ipsos nu sunt de silicon, ci de plastic. Le-am luat dintr-un magazin cu accesorii de hobby, parcă de la Profi Art din București. Aveau tot felul de modele de Crăciun. Se găsesc pe mai multe site-uri.

  4. Diana Somoiag says: Reply

    Buna ziua, de curand am facut si eu cateva figurine dar cand le scot din matrita, de pe partea din soate se tot ia ipsosul, ramane uscat pe maini. Oare exista ceva cu care as putea sa le dau ca sa ramana lucioasa si partea din spate si sa nu ramana pe maini ipsos? Multumesc!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Dupa ce le pictezi, le poti da un lac acrilic (nu pe baza de apa!) si vor capata luciu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.