Cărţi pe care nu le recomand

Mult timp am avut pe lista de achiziţii seria de cărţi Virtuţi morale de la DPH. Din afară păreau frumoase, ceva gen seria Valorile mele (editura Girasol), care conţin câte o poveste drăguţă, ilustraţii superbe şi mai are şi un format elegant. Văzându-le doar online, nu apucasem să-mi fac o părere şi chiar am fost tentată de câteva ori să comand măcar una ca să văd cum sunt. Din fericire pentru mine, n-am făcut-o, căci atunci când le-am văzut la Gaudeamus am ştiut că nu le mai vreau.

colaj virtuti morale

Cărţile nu conţin poveşti, sunt doar o înşiruire de “ce înseamnă să fii generos/cinstit/respectuos etc – un fel de definiţii, în caz că cel mic nu pricepe că a ajuta pe cineva înseamnă să fii săritor. În plus, mă irită scrisul cu litere de tipar, ştiu că probabil sunt făcute aşa pentru cititorii începători, dar tot nu-mi place. Vă pun câteva poze ca să decideţi singuri dacă vi le doriţi sau nu. Pentru mine sunt clar pe lista de “nu”. Îmi închipui că ar fi mai potrivite la clasă, unde se poate porni o discuţie cu toţi copiii pe tema exemplelor din carte, pentru acasă nu mi se par utile. Mult mai potrivite sunt cele din seria Valorile mele, deşi sunt şi acolo câteva chestii care mă irită (în special câteva scăpări de limbaj din cartea cu tigrul).

??????????

??????????

??????????

Voi le aveţi? Ce impresie v-au făcut?

11 Replies to “Cărţi pe care nu le recomand”

  1. este o carte la Curtea Veche, 24 de povesti in asteptarea Craciunului, care il prezinta pe Sfantul Neculai ca un macelar care ii taie in bucati pe copii daca nu sunt cuminti… aia mi se pare o carte de evitat acut 🙂 ca e cu litere de tipar sau nu, cu definitii sau nu, macar ursuletii sunt prietenosi 🙂

    1. De fapt cartea este de la Corint Junior. Personajele nu trebuie incurcate. Copiii erau cuminti dar s-au ratacit si au ajuns la casa macelarului. Macelarul era de fapt un capcaun, iar Sfantul Nicolae este cel care salveaza copiii la final.
      Dar ce se intampla copiilor … – fragmentul este cam greu de digerat.O sa pun cartea deoparte. Poate o fac pierduta …

      1. Ioana, am inteles ca sunt doua editii de culegeri de povesti, la doua edituri diferite si ambele conti variantiuni pe aceeasi tema cu macelarul.

  2. Le-am vazut, dar nu mi-au facut cu ochiul, sa fie ilustratiile de vina in care toti ursuletii sunt zambitori ca in reclamele pentru banci si credite, sau titlul care ma irita cu “sa fii”…..asta in cazul in care nu esti. Mai sunt carti de evitat, mie personal ABC-ul curajului inafara de imagini, nu mi se pare asa potrivita, parca mai scorneste niste frici de care poate nu stia copilul, iar ABC-ul bunelor maniere are niste expresii nu tocmai pe placul meu. Dar asta e doar parerea mea.

  3. Ce scapari de limbaj sunt in cartea cu tigrul? Ca noi le-am citit de curand si nu-mi aduc aminte sa mi se fi strepezit acutul simt critic. Iar Luna le-a adorat, pur si simplu, mai ales datorita ilustratiilor.

    1. Buna! Eu am sesizat una: ‘la naiba cu celelalte culori!’

  4. Eu am cumparat doua ( de pe internet). Dar nici eu nu le recomand. Asa cum ai zis textul nu este ofertat deloc iar imaginile nu poti spune ca ar cultiva gustul pentru frumos al copiilor. Sunt un fel de imagini desenate pe calculator care lasa mult de dorit…
    Noi avem insa de la InfoDar Un prieten ca tine si O zi de iarna
    care sunt deosebite atat ca mesaj cat si ca imagine.
    Din categoria cartilor cu valori morale, noi acum, ca suntem mai maricei, am inceput sa cititm si sa intelegem cartile cu fabule. Si ne plac si le percepem bine mesajul.

  5. Eu am cumparat cartea http://www.litera.ro/index.php/invat-sa-citesc-regatul-de-gheata.html, pentru fetita mea de cl I si mare iubitoare de Frozen. Am facut o greseala cumparand-o, dar am zis ca editura e serioasa. M-am inselat . E plina de greseli. Incepand cu titlul unui capitol Elsa isi cauta sora, cand de fapt Anna porneste in cautarea surorii sale si terminand cu exprimari gresite cuvinte si propozitii f lungi ( cartea e nivelul 2). Una din exprimarile mie mi se pare ca nu suna deloc bine in romaneste e Printul Hans avea sa poata rupe vraja…3 verbe consecutive..in fine..e de evitat. Fetita mea s-a incapatanat sa citeasca toata carte chiar daca la fiecare pagina ma intreba de 2 -3 ce inseamna un anumit cuvant. Ma tenteaza sa iau pt Craciun http://www.elefant.ro/carti/carti-pentru-copii/activitati-pentru-copii/craciunul-cu-anna-si-elsa-229487.html . Se merita?

  6. Si noi le avem, Vreo 5 dintre ele. Andrei le-a tot vrut citite, dar eu adaugam poveste pe langa ce scria in carte, altfel mi-era clar ca nu va pricepe mai nimic. Bine zis, defintii si-atat. Mai bine zis defintii ciuntite pe jumate, uneori.
    Daca ar fi sa aleg acum, NU le-as mai lua. cu siguranta nu la anii lui: i le-am luat pe la 2 ani jumate. Acum are 3, dar tot aiurea mi se par…

    In orice caz efectul lor a fost “minunat”. Negatia. Asta am obtinut. Cum vedea pe careva incepea sa spuna “nu vleau sa fiu lespectos, nu salut, nu vleau sa fiu amabil!” cred ca l-au enervat rau, de fapt.:))
    NU i le mai citesc, le-am si scos din camera lui.

  7. Era cat pe ce sa le comand si eu. Si nu una sau doua, ci intreaga colectie. Mii de multumiri pt articol. 😘

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.