Experimente cu cristale de alaun şi fulgi din borax

Zilele trecute am făcut nişte experimente cu cristale de alaun şi fulgi din borax.

Primul a fost cu un set pentru cristale luat de pe toysdepot. E un set destul de mic, conţine o pereche de ochelari de protecţie, un plic cu pudră de alaun, un plic de colorant alimentar pudră, un suport de plastic pentru păstrarea cristalului, un mini-pahar pentru măsurare şi o spatulă. Experimentul în sine e destul de simplu: pudra de alaun se amestecă cu 70 ml de apă într-un borcan, borcanul se pune într-un vas cu apă care se pune pe foc până se topeşte pudra.

Se adaugă colorantul şi se lasă câteva ore până creşte cristalul. Se scoate respectivul cristal, se pune la uscat, se depozitează în cutiuţă. A ieşit un cristal măricel, destul de drăguţ. În instrucţiuni scrie că se mai pot refolosi şi resturile, deci practic sunt două experimente într-o singură cutiuţă. E simpatic jocul, potrivit pentru dat cadou.

joc cu cristale

Al doilea experiment a constat în crearea unor fulgi de borax. Am urmat instrucţiunile de aici: am dizolvat 3 linguri de borax în 250 ml de apă fierbinte, am pus fulgul făcut din sârmă pluşată şi am lăsat peste noapte. S-au format cristale drăguţe, deşi nu aşa de frumoase ca cele de pe blogul de unde m-am inspirat. În plus, fulgul s-a îngălbenit, cred că a ruginit sârma pluşată şi rugina a colorat şi boraxul. Boraxul pudră se găseşte în farmaciile cu laborator.

Pentru al treilea experiment am încercat să reproduc în casă jocul de mai sus, doar că în loc de pudra de alaun din pliculeţ am folosit câteva bucăţi de deodorant piatră de alaun pe care le-am pisat şi dizolvat în apă fierbinte. Am respectat instrucţiunile de la joc dar n-a ieşit la fel. E posibil ori să fi supra-saturat soluţia pentru că alaunul s-a strâns la fund, ori pliculeţul mai conţinea şi altceva, o substanţă care să ajute la agregare. S-au format şi câteva cristale mici dar nu la fel de frumoase ca cele din cutie.

Dintre toate cele trei experimente, îl declar reuşit doar pe primul şi parţial pe al doilea. Dacă nu s-ar fi îngălbenit fulgul, ar fi fost frumos. Sunt tentată să îl mai încerc o dată dacă mai găsesc borax. E posibil să-l fi lăsat prea mult timp în apă şi de asta să fi ruginit sârma (peste noapte).

3 Replies to “Experimente cu cristale de alaun şi fulgi din borax”

  1. Daca tot esti la capitolul joaca te invit si la concursul meu Magia Pirtrelor. Nu stiu daca stii de el. Daca ai nevoie de link sa imi spui. Eu am cautat borax anul trecut dar n am gasit deloc

  2. Unde ai gasit borax? Eu nu-l gasesc nicaieri, cu exceptia unor firme care-l vand la saci de 25kg si cine stie cat este de pur!

    1. Intr-o farmacia cu laborator (unde se prepara retete).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.