De făcut – decoraţiuni florale de Crăciun

Săptămâna asta voi avea mai multe articole din seria “De făcut/De citit/De purtat/De mâncat” de sărbători, pentru că iată, Crăciunul se apropie, şi eu mai am o mulţime de lucruri pe care vreau să vi le împărtăşesc. Începem astăzi cu nişte sfaturi pentru crearea unor aranjamente sau decoraţiuni florale de Crăciun.

Le-am zis decoraţiuni florale, dar nu sunt propriu zise “florale” pentru că nu le facem cu flori, ci cu crengi de brad şi, în funcţie de zona în care locuiţi, diverse alte elemente de natură vegetală, rămurele, crenguţe de măceşe, ghimpe de foc sau merişor, conuri de brad, nuci, mere mici sau crenguţe de salcie cu mâţişori dacă mai aveţi de astă primăvară sau dacă găsiţi la florărie, beţe mari de scorţişoară pe care puteţi lipi steluţe din coajă de citrice. Dacă nu aveţi prea multe elemente naturale la dispoziţie, puteţi apela şi la câteva mici crenguţe artificiale, cum sunt cea cu bobiţe roşii şi cea cu mere din fotografia mea.

DSCN9925

Câteva sfaturi şi idei practice pentru aranjamente:

– cele mai frumoase aranjamente de Crăciun sunt în coşuleţe. Eu am o colecţie mare de coşuleţe (şi niciodată nu sunt de ajuns). Dacă nu aveţi coşuleţe, merg şi vaze mari, transparente, în interiorul cărora puteţi aranja elementele pentru a crea un aranjament care ţine şi mai mult şi nici nu face mizerie.

DSCN9941

– pentru ca aranjamentul să reziste mai mult şi să fie şi mai stabil, folosiţi ca bază burete floral. Eu îl reciclez mereu de la alte aranjamente florale sau îl primesc de la colege.

– baza trebuie să fie crengile de brad. Eu am luat un mănunchi de crenguţe cu 2 lei din piaţă.

– nucile şi conurile de brad pot fi găurite şi înfipte într-un băţ de frigărui, apoi aranjate printre crenguţele de brad. Pentru un plus de strălucire, le puteţi da cu lac şi apoi presăra din belşug sclipici colorat.

– crenguţele de mâţişori pot fi decorate cu mărgele roşii, aurii sau argintii, în funcţie de culoarea tematică a aranjamentului. Pur şi simplu lipiţi mărgelele cu pistolul cu silicon fierbinte.

– coşuleţul poate fi şi el decorat, de exemplu cu steluţe de anason lipite pe exterior.

DSCN9957

– folosiţi la decor şi globuri. La un aranjament mai mic, puteţi pune un glob mare, central, iar la unul mai mare, puteţi folosi fie globuri care au deja o terminaţie din sârmă, fie le scoateţi agăţătoarea, umpleţi gaura cu puţin lut cu uscare la aer şi înfigeţi o frigăruie.

Sfaturile pe care vi le-am dat sunt de bază, doar câteva idei adunate de mine de-a lungul timpului sau inspirate din cartea Ornamente naturale pentru Crăciun (editura Casa). Dacă vreţi, însă, sfaturi de la un profesionist vă recomand să mergeţi la unul din multele ateliere de coroniţe şi decoraţiuni de Crăciun care se desfăşoară în perioada asta în toate oraşele din ţară. Eu, de exemplu, voi merge săptămâna aceasta la atelier la Valentina Popescu (Interesart) pentru a învăţa cum să fac o coroniţă sau un aranjament de Crăciun mai profesionist 🙂

DSCN9967

4 Replies to “De făcut – decoraţiuni florale de Crăciun”

  1. Nu inteleg cand ai timp sa le faci pe toate! Si inca atat de frumoase! Fetita ta e tare norocoasa sa te aiba drept mama 🙂

    1. Ce draguta esti, multumesc!

  2. Nu inteleg cand ai timp sa le faci pe toate! Si inca atat de frumoase! Fetita ta e tare norocoasa sa te aiba drept mama 🙂

    1. Ce draguta esti, multumesc!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.