De citit – Dragostea mea mi-a dăruit, editura Epica

Acum aproape o săptămână, m-a contactat pe Facebook o cititoare să mă întrebe ce carte i-aş putea recomanda pentru două adolescente de 15 ani pentru că ar vrea să le pună sub brad şi cărţi pe lângă restul cadourilor. Printre alte titluri pe care i le-am recomandat, i-am menţionat şi una dintre cele mai noi apariţii la editura EpicaDragostea mea mi-a dăruit, o colecţie de “12 povestiri romantice pentru serile de iarnă.”

Titlul parafrazează un vers dintr-o colindă englezească, The Twelve Days of Christmas (Cele douăsprezece zile de Crăciun), vers care spune aşa: On the first day of Christmas my true love gave to me/A patridge in a pear tree (În prima zi de Crăciun dragostea mea mi-a dăruit/O potârniche într-un păr). Apoi continuă cu a doua, a treia până la a douăsprezecea zi de Crăciun enumerând nu numai cadoul primit în ziua respectivă, dar şi cadourile din zilele anterioare. Practic tot colindul e un exerciţiu de memorie pentru că, la fiecare vers, trebuie să reţii şi darurile dinainte. Astfel, în a douăsprezecea zi de Crăciun, dragostea mea mi-a dăruit: o potârnice într-un păr, două turturele, trei găinuşe, patru păsări negre, cinci inele de aur, şase gâşte pe ouă, şapte lebede plutitoare, opt lăptărese, nouă dansatoare, zece lorzi care sar, unsprezece fluierari şi doisprezece toboşari.

coperta Dragostea mea mi-a daruit

Dar să revenim la carte. Conţine douăsprezece povestiri scrise de autori cunoscuţi din domeniul literaturii Young Adult (pentru tineret), precum Holly Black, Gayle Forman sau Stephanie Perkins. Toate povestirile au ca protagonişti adolescenţi în căutarea dragostei care îşi găsesc, fiecare în parte, drumul în viaţă sau perechea, de Crăciun sau de Anul Nou.

Unele povestiri sunt fantasy (Doamna şi vulpea de Kelly Link sau Mă vei găsi în Polaris de Jenny Han), altele sunt mai realiste (atât de realiste pe cât pot fi nişte povestiri menite să stârnească imaginaţia şi-aşa bogată a adolescentelor, cu atât mai mult de Crăciun 🙂 ) Acţiunea povestirilor are loc în perioada imediat premergătoare Crăciunului sau chiar de Crăciun/Revelion, iar personajele sunt destul de variate ca rasă, naţionalitate, religie şi orientare sexuală, tocmai ca să se adreseze unui public cât mai larg. Nu sunt scene de amor în carte, aşa că puteţi sta liniştiţi, sunt nişte săruturi mai pasionale, dar fără chestiile alea pe care sperăm că nu le vor face copiii noştri decât după 30 de ani 😀

Dacă aveţi o fiică, o nepoată, o verişoară de 14-17 ani, această carte e un cadou potrivit. Dacă are iubit, va savura cu atât mai mult povestirile. Dacă nu, o va face să spere că dragostea ei va veni cândva, de preferat călare pe nişte fulgi de zăpadă, cu obrajii îmbujoraţi de ger şi cu darul perfect în braţe. Pe Goodreads are aproape numai recenzii bune de la adolescenţi şi iubitorii genului YA, aşa că puteţi fi siguri că veţi face o alegere bună.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.