Retrospectivă 2014 în traduceri şi proiecte

Nu mi-am făcut colajul “anul meu pe facebook” pentru că nu avea ce poze să pună acolo facebook. N-am prea multe poze cu mine iar cele cu Eliza sunt, majoritatea, private. Aşa că mi-am făcut propria restrospectivă pe 2014 cu ce cred eu că am realizat mai important în anul care s-a încheiat, cu menţiunea că la traduceri am trecut luna în care le-am încheiat, nu înseamnă că le-am făcut într-o singură lună:

 • februarie – traducere Moral, Imoral, Amoral de Osho
 • mai – traducere Cu cărţile pe faţă Agatha Christie
 • iunie – predare traducere Petrecerea de Halloween Agatha Christie
 • iunie – atelier cu editura Casa la Bookfest şi a apărut, tot la editura Casa, cartea Să tricotăm animale sălbatice, tradusă de mine
 • august – traducere This Star Won’t Go Out de Esther Earl
 • august – periplu la mănăstirile din nordul Olteniei, cu vizitare Horezu şi traversare Transalpina
 • septembrie – traducere Hercule Poirot and the Greenshore Folly
 • octombrie – excursie la munte de ziua Elizei, drumeţie la cascada Tamina şi traversare Transfăgărăşan
 • noiembrie – atelier la Gaudeamus cu editura Casa
 • noiembrie – proiectul caritabil de la Floare Roşie, patronat de Luminiţa Malanca
 • decembrie – traducere The Grand Duchess of Nowhere
 • decembrie – predat punctaje pentru Premiul literar Augustin Frăţilă

Am verificat şi pe Goodreads să văd câte cărţi am citit, chiar m-a ajutat mult faptul că mi-am făcut cont la începutul lui ianuarie 2014. Din păcate, numărul total al cărţilor pentru adulţi citite (excludem cărţile pentru copii că alea-s fără număr, parcă anul ăsta am cumpărat mai multe ca niciodată) se ridică doar la 31, în care sunt incluse şi cele traduse, pentru care m-am şi documentat foarte mult (cel puţin pentru ultima dintre ele, The Grand Duchess of Nowhere, am citit zeci de articole pe Wikipedia).

goodreads carti citite 2014

Aş vrea pentru anul viitor să-mi setez o provocare (Reader’s Challenge) de 50 de cărţi şi mă întreb dacă timpul îmi va permite asta. Printre cele mai frumoase/captivante cărţi citite de mine în 2014 se numără Semnătura tuturor lucrurilor de Elizabeth Gilbert, Arta conversaţiei de Ileana Vulpescu – o carte minunată, cred că multe fete tinere ar trebui s-o citească, ca să mai înveţe una-alta despre ce înseamnă să fii o doamnă, Copila de zăpadă de Eowyn Ivey şi Chemarea cucului de Robert Gailbraith (J.K. Rowling), un roman poliţist cum rar mi-a fost dat să citesc.

Tot pentru 2015 îmi propun să dăruiesc mai multe cărţi, să îmi notez ce şi cui împrumut şi să le cer înapoi (am obiceiul să împrumut cărţi din toată inima şi, din păcate, de multe ori nu le mai primesc înapoi şi mai şi uit cui le-am dat) şi să ţin şi pentru Eliza o listă pe Goodreads ca să văd ce cărţi citim împreună. Tot pentru Eliza am o listă mare de cărţi de achiziţionat şi sper să reuşim să trecem la: 1. să citească singură fragmente scurte din cărţi de tipul cititor începător (cu litere mari, propoziţii foarte scurte) şi 2. să citim şi cărţi fără poze sau împărţite în mai multe capitole – momentan foarte greu are răbdare să aştepte o poveste care se continuă de pe o seară pe alta, uită ce am citit şi, în general, preferă poveşti scurte care au început şi sfârşit în fiecare seară 🙂

Voi ce provocări în materie de lectură v-aţi stabilit?

La mulţi ani, tuturor! Spor la pregătiri, la călcat ţinutele pentru Revelion sau la repetat pluguşorul şi să ne auzim cu bine în noul an! 🙂

17 Comment

 1. Madi says: Reply

  Un An Nou cat mai bun iti doresc, cu sanatate, bucurii si impliniri, alaturi de cei dragi!
  Ganduri bune!

 2. Inspirata de tine si pentru ca am primit un kindle care are conexiune cu Goodreads mi-am propus si eu o provocare de 50 de carti. Pana acum am pe lista de 36 titluri, majoritatea in format electronic pe care sper sa o completez in cursul anului cu titluri noi.
  Multe carti citite de mine anul acesta au fost la recomandarea ta si iti multumesc pentru asa 😉
  Va dorim un an nou plin de bucurii, cu drag Ioana si Ana.

  1. Ma bucur ca ai citit carti la recomandarea mea 🙂 Am vazut pe Goodreads ca ti-ai setat la “to read” o carte pe care cred ca o am in doua exemplare. Daca le gasesc, iti trimit una 🙂 Un an nou fericit si voua!

 3. Ioana says: Reply

  La multi ani si la cat mai multe carti citite!

  Doar o curiozitate – sursa de inspiratie 🙂 – pe lista de cumparat pentru Eliza ce carti se regasesc?

  1. Carti cu Pippi Sosetica, seria Eve Tharlet de la DPH, cartile cu povesti de la Ikea pe care nu le am inca, vreo trei carti de la Info Dar care se gasesc mai greu, doua de Max Lucado din seria cu Pancinello, plus cele doua cu Hermie, seria cu Matilda si poneiul Caramelo de la Girasol si vreo trei de la Cartea Copiilor (Petunia, Casuta si Lapte de la pieptul mamei) si cam atata imi amintesc acum pe de rost de pe lista 🙂

   1. Ioana says: Reply

    Multumesc frumos! Unele le avem deja si sunt tare faine. Altele le trecem si noi pe lista.

 4. La multi ani si un 2015 plin de inspiratie, succese si bucurii!

 5. Mi-ai adus aminte de copilărie cu Arta conversației – eu am văzut-o piesă de teatru (hm, pe vremea mea 🙂 , în epoca de aur, lucrurile bune se dramatizau, nu porcăriile! – zic și eu așa, ca să semăn cu bunica…) și apoi am citit-o pentru că m-a dat gata interpretarea celor doi…
  Eu îmi propun să citesc toate cărțile pe care le am despre scris cărți, toate site-urile de scriere și cel mai mult… să scriu… 🙂
  Să ai un an bun, alături de cei dragi ai tăi.

  1. Piesa de teatru? Wow, ce mi-ar placea si mie!

 6. andru says: Reply

  Bine v-am regasit in 2015! Imi place mult ideea rafturilor pentru copii pe Goodreads, o imprumut si eu! Am incercat anul trecut sa fiu mai consecventa si sa notez acolo macar ceea ce citesc eu, dar nu mi-a iesit mereu. O sa incerc sa fiu mai disciplinata anul acesta – si in ce priveste consemnatul a ceea ce citesc eu, si cu ce citeste Una.

  Sa aveti un an bogat si linistit!

 7. Un an bun alaturi de cei dragi!

 8. La mulți ani, Laura! Să se împlinească tot ce ți-ai pus în gând!

 9. violeta.argatu says: Reply

  La multi ani! 🙂

 10. La multi ani si sa ai un an 2015 foarte bun!

 11. Ioana says: Reply

  Am incercat sa-mi fac si eu o lista pe Goodreads. Am o intrebare: cum pui acolo carti in limba romana (de autori romani)? Se poate?

  1. Daca nu sunt deja in lista (cauta si cu diacritice si fara si dupa titlu si dupa autor) ai optiunea de a le adauga tu. Atunci cand dai cautare si nu-ti apare nimic, ti se ofera si optiunea de a adauga un record de la zero.

 12. Felicitari pentru toate proiectele cu atat mai insemnate cu cat viata de zi cu zi se dovedeste tot mai obositoare si mai incarcata. Un an cel putin la fel de inspirat!

Leave a Reply