Emisiuni la tv care merită urmărite

Week-endul acesta am renunţat să mai fac orice activitate utilă (gen spălat, călcat, curăţenie) şi am zăcut pe canapea uitându-mă la televizor. Am descoperit nişte emisiuni super şi, în afară de serialele mele favorite de gătit de pe Paprika Tv, am reuşit să urmăresc cu interes şi nişte emisiuni pe Digi Life şi pe Viasat History.

Pe Digi Life am descoperit o emisiune care se numeşte Vintage cu Kirstie Allsopp (găsiţi episoade şi online) şi se difuzează sâmbăta şi duminica de la 13.25. Emisiunea e stil reality show: o familie vrea să-şi redecoreze o parte din casă în stil vintage şi Kirstie Allsopp îi ajută să refolosească ce au, să creeze lucruri noi în ton cu tema aleasă şi să cumpere lucruri vechi pe care să le refacă şi să le integreze în noul aranjament. E o emisiune foarte veselă şi plină de culoare, îmi place la nebunie s-o urmăresc. Am văzut trei episoade până acum şi, în afară de faptul că am reţinut o mulţime de idei, am remarcat o chestie: oamenii ăia nu au cărţi în casă, nici măcar în camerele copiilor. Eu dacă aş vrea să-mi refac sufrageria într-un mod sau altul, m-aş lovi în permanenţă de faptul că îmi trebuie dulapuri mari şi încăpătoare, de preferat cu geamuri, pentru sutele de cărţi. În plus, am mai remarcat că înşiră un catralion de decoraţiuni, până şi în bucătărie etalează farfurii şi căni, zeci de rame foto şi suveniruri din călătorie. Păi, oamenii ăia cred că nu şterg singuri praful, că altfel nu cred că ar înşira atâtea 🙂 În orice caz, e o emisiune foarte reuşită şi, de altfel, pe Digi Life mai găsiţi multe emisiuni faine care merită urmărite.

Kirstie Allsopp are şi o carte care se numeşte la fel (Kirstie Allsopp’s Vintage Home) şi tare mi-ar plăcea să pun şi eu mâna pe ea, măcar s-o răsfoiesc puţin 🙂

IMG_8283

Emisiunea de pe Viasat History (pe care am văzut-o, întâmplător, şi pe Travel) se numeşte Misterele muzeului, unde sunt prezentate tot felul de obiecte din diverse muzee din lume care poartă o însemnătate deosebită. Fiecare obiect e prezentat cu ajutorul unui filmuleţ documentar care reface evenimentele trecute. Emisiunea se difuzează seara de la 8 şi o prind uneori în timpul săptămânii, însă sunt câteva reluări şi în weekend. O altă emisiune foarte interesantă e un soi de documentar/reality show care se numeşte Ferma de război (şi dacă le prindeţi, şi Ferma victoriană şi Ferma edwardiană) şi în care se prezintă viaţa oamenilor de la ţară în timpul războiului, dar nu doar la nivel declarativ, ci punând oamenii respectivi să muncească şi să trăiască exact ca atunci, timp de un an de zile. Merită urmărit mai mult decât un simplu documentar, e o mărturie foarte realistă a vremurilor grele din perioada respectivă şi cred că aşa se învaţă istoria. N-ar strica şi pe la noi nişte reality show-uri din astea, în loc de noră pentru mama şi schimb de mame şi alte imbecilităţi similare. Este foarte interesant de văzut cum se cultivau legumele, cum femeile îşi coseau singure rochiile, cum petreceau sărbătorile, cum îşi vedeau munca distrusă de la prea multă ploaie, cum găzduiau copiii trimişi la ţară de teama bombardamentelor, cum găteau “mock turkey” (fals curcan), modelând nişte carne tocată şi punându-i “pulpele” din păstârnac întreg, ce petreceri dădeau şi ce cadouri îşi făceau.

Pe Paprika Tv m-aş uita aproape tot timpul, asta dacă n-ar fi umplut-o de emisiuni ungureşti de o calitate îndoielnică şi de seriale culinare vechi, fără sare şi piper. Însă atunci când prind reluări din Grădina lui Jamie (de fapt, orice cu Jamie, în afară de alea cu America, alea nu-mi plac deloc), Doi italieni şi jumătate sau Un francez înnebunit după mâncare, mă uit cu plăcere.

Voi vă mai uitaţi la televizor şi la altceva în afară de filme? Ce emisiuni vă plac?

11 Comment

 1. Jovi says: Reply

  Și totuși, ăia nu citesc deloc? Problema tuturor sunt cărțile, unde le mai înghesuim? Plus că nu ne permitem să angajăm oameni care să șteargă praful!

  În afară de filme (pe care le urmăresc exclusiv de pe DVD sau stick 😀 ), mai urmăresc Digi 24 pentru știri și Travel Channel pentru Biroul de Obiecte Pierdute (pentru amuzament), Mâncăruri bizare în America (de altfel, m-am îndrăgostit de Travel Channel acum câțiva ani, pe când difuza o emisiune culinară de pe faimoasa Route 66), Vânătorii internaţionali de case etc. Au mai scăzut și ei, între timp, calitatea, din păcate…

  1. Da, Bizarre Foods o urmaream si pe vremuri, cand era plecat prin lume, dar cand o prind pe asta cu America, o urmaresc si eu. Si mai dadeau pe vremuri No reservations, cu Anthony Bourdain, si aia imi placea. Pe multe posturi au scazut calitatea emisiunilor, din pacate… Digi Life e abia la inceput, o sa ajunga si ei acolo 🙂

   1. Jovi says: Reply

    Din păcate, cei de la Digi nu au ajuns în Câmpina, iar ca să mă uit pe Laptop la emisiuni TV mi se pare prea mare deranj 😀

  2. MNiko says: Reply

   Din cate stiu eu la ei cartile sunt intr-o camera separata(biblioteca) dedicata doar acestui scop : pastratul cartilor si cititul acestora. Uneori in biblioteca se mai afla si biroul. Insa biblioteca este total separat de living

   1. Din ce am vazut eu, cel putin in casele astea englezesti mici si inghesuite (stii stilul, fara curte), nu au camera separata. Au un living room si o bucatarie mare, si dormitoare. Alte camere, nu, mai ales ca unii specificau ca nu au unde sa lucreze, o fac in sufragerie iar acolo e foarte inghesuit si dezordine. Iar in camerele copiilor erau doar jucarii, cel putin in episoadele vazute de mine.

 2. MNiko says: Reply

  Uite cum ma faci tu sa reget ca nu mai am televiziunea de la Digi. Imi placea mult canalul Digi life, iar preferatele mele erau niste emisiuni realizate tot de Kristie, dar nu cu redecorarea unor case ci cu realizarea de diverse produse handmade. Participa la diverse targuri cu concursuri din UK unde se inscria la diverse categorii cu cun produs realizat de ea : aranjament floral, pernuta custuta in tehnica patchwork, carnati sau placinte de casa. Foarte multe domenii.
  Pe Viasat History imi place sa urmaresc emisiunile in care se prezinta cum sunt mutate casele, sau am vazut cum a fost muatat din africa in anglia o locomotiva veche de 60 de ani pt a o transforma in muzeu.
  O emisiune culinara care mi-a placut mie mult : Masterchef America, unde in juriu era Gordon Ramsay. Si mai facuse el niste concursuri intre restaurante, foarte interesante dar nemaiavand canalaul respectiv nu am mai putut urmarii.

  1. Da, stiu si cealalta emisiune a lui Kirstie, imi placea pentru ca aborda foarte multe tehnici diferite de crafts.

 3. vavaly says: Reply

  Digi life the best :). Am vazut emisiuni despre hand made, despre cum pot invata copiii geometrie cu ajutorul origami si multe altele. In plus si engleza e clara, britanica de cele mai multe ori si l aud pe dante cum repeta cuvinte in timp ce si vede de joaca lui.

 4. TVR-ul chiar a început să merite. TVR HD şi TVR 2 au emisiuni chiar reuşite. În special cele axate pe cultură şi cele tip reportaj care “ne plimbă” prin locuri minunate din ţărişoara asta, încă neconfiscată în totalitate.

 5. Maria says: Reply

  he-he, eu am ajuns la concluzia ca acolo nu exista praf/noroi (am vazut si chestia cu intratul incaltat in casa si urcat cu pantofii in pat, samd) si atunci isi permit sa insire prin casa tot felul de decoratiuni

 6. Laura, televizor nu am de 8 ani în casă. Și să vezi de ce am renunțat la el. Când eram încă în România la ai mei mă durea capul tare de la privit televizorul…cu tot cu ochelari. Și apoi erau și emisiuni care mă scoteau din minți. Așa că obișnuiam să dau drumul la Classic FM music sau uneori să mă uit la desene animate. Aici am renunțat la televizor pentru că pur și simplu nu aveam la ce să mă uit! Ca să nu mai spun că ne certam de la telecomandă 😀
  Avem internet, laptop așa că dacă vreau să mă uit la ceva cu adevărat interesant, caut pe net și gata. Să știi că mi-ai stârnit tare interesul. Mai este o emisiune pe care am descoperit-o interesantă și amuzantă: Supersize and super skinny – deși mai mult de o sesiune nu poți privi că-ți taie pofta de mâncare 😀 A, da și am eu o obsesie ciudată pentru Air crashes. Să știi că o să mă uit la recomandările tale! Mulțumim 🙂 O seară frumoasă să ai!

Leave a Reply