Slatina – la Atletul Albanez

Am ajuns în Slatina dintr-o întâmplare, acum aproape un an, dar n-am putut să ratez îngheţata de la Atletul Albanez. E o cofetărie (deşi e mult spus cofetărie) de pe strada Dinu Lipatti, colţ cu Grădiniţei, care pare desprinsă din altă epocă. Firma de afară, încăperea, utilajele de modă veche vă transpun, de cum călcaţi în interiorul ei, într-o perioadă în care braga încă mai era o răcoritoare preferată de toţi iar îngheţata proaspătă şi alviţa erau deliciul suprem al copiilor.

atletul3

Nu au de vânzare, în mod obişnuit, decât patru tipuri de produse: îngheţată, alviţa (pe care eu am ratat-o atunci, din păcate, fusese o perioadă prea caldă şi nu o făcuseră dar am gustat ulterior şi am declarat-o excelentă), bragă, citro (o limonadă delicioasă). Mai puteţi găsi şi torturi de îngheţată, iar braga şi limonada se vând şi la sticle de doi litri, nu doar la pahar. Sticlele de doi litri erau 10 lei fiecare, la pahar dădeai 2 lei pe fiecare băutură, îngheţata se vindea la cornet şi la pahar (2 lei cornetul cu două cupe). Nici alviţa nu era scumpă, dar n-am reţinut preţul. Nu ştiu dacă preţurile sunt aceleaşi şi acum, îmi închipui că nu au variat foarte tare în ultimul an.

atletul1

Îngheţata a fost, de departe, cea mai bună pe care am mâncat-o vreodată. Rar mă impresionează ceva atât de mult cum m-a impresionat acea îngheţată. Am luat de vişine şi de vanilie şi avea textura perfectă a îngheţatei proaspete, nicidecum gustul cu care, poate, sunteţi obişnuiţi dacă aţi mâncat până acum doar îngheţată care a stat zile/luni întregi ambalată într-o cutie de plastic în vitrina frigorifică a unui magazin. Nici măcar cea italienească, artizanală, nu mi s-a părut la fel de bună (şi am mâncat şi la mama ei acasă îngheţată italienească). Poate că sunt subiectivă (de fapt, sigur sunt), dar nu puteţi afla decât dacă o testaţi.

atletul2

Braga nu mi-a plăcut, însă limonada a fost extrem de bună.

Am remarcat că mai au şi o tonetă la drumul principal (oarecum vizavi de Spitalul Municipal) dar vă recomand să mergeţi la cofetăria din strada Dinu Lipatti, experienţa va fi cu totul diferită.

Un articol frumos despre ei găsiţi pe LumeaMare.ro, se pare că ar mai avea şi rahat la vânzare ocazional (trebuie să-l gust şi pe acela), precum şi o terasă mai fiţoasă în centru. Să nu treceţi prin Slatina fără să-i vizitaţi!

4 Comment

 1. Jovi says: Reply

  Notat, pentru viitoarea mea primă vizită în Slatina 🙂

 2. Costas Camelia says: Reply

  Locuiesc in Slatina si preturile nu s-au schimbat ma bucur ca v-a placut si rahatul este foarte bun!Peste starda de spital nu mai este toneta!

  1. Multumesc ca mi-ai spus, Camelia! Chiar ca am fost de mult acolo 🙂

 3. Costas Camelia says: Reply

  Daca mai mergeti pe acolo va recomand baclavaua!Pe care eu o iubesc!

Leave a Reply