Povestea unor poşete asortate şi a unei fotografii

Eliza are un fel de înclinaţie naturală spre eleganţă, eleganţă care la mine e, mai degrabă, cultivată. Am momente în care îmi place să mă îmbrac frumos, să mă aranjez dar, în cea mai mare parte a timpului, îmi place să pun pe mine haine comode, un rucsac în spate şi să înfrunt cotidianul cu părul prins în coadă. Eleganţa Elizei ţine de altceva – e discretă şi vine din interior. Şi dacă îmbracă o pereche de pantaloni de trening peticiţi, şi dacă asortează dresul cu bluza şi îşi pune la gât o eşarfă cu buline, tot bine îi stă. Cu părul vâlvoi sau elegant împletit în coc, arată la fel de naturală şi de feminină. Tot ce îmi doresc e ca această eleganţă înnăscută să se păstreze şi în adolescenţă când fetele par să o ia cu totul razna în ceea ce priveşte moda şi compoziţia vestimentară.

Având înclinaţie spre cochetărie, e normal să îi placă accesoriile. Are mărgele, brăţări, agrafe de păr, cordeluţe, poşetuţe – accesorii potrivite pentru vârsta ei. “Bijuterii” nu poartă, în afară de cercei, mai mult se joacă cu ele. E drept şi că nu-i dau voie cu ele la şcoală (unde am specificat clar că se merge “pentru carte”, nu să facă parada modei), dar nici în rest nu prea le poartă. Accesoriile de păr şi poşetele sunt, însă, pe primul loc.

Când am primit de la Posetute.com setul de poşete mamă-fiică asortate, am fost convinsă că o să-i placă la nebunie gentuţa ei şi aşa a şi fost. Le-am scos la plimbare aproape imediat. Eu nu prea le am cu poşetele, prefer un rucsac simplu, însă am o minusculă colecţie de gentuţe pe care le scot la aer doar când e vreo ocazie mai specială. Însă vine vara şi rucsacul mă face să transpir, aşa că vreau-nu vreau, trebuie să-mi transfer lucrurile într-o geantă, iar cea din setul primit are dimensiunile ideale.

11146359_1122717461087533_4656217173433443673_o

Recomand din tot sufletul genţile de la posetute.com şi o să vă spun şi de ce:

– sunt frumoase, vesele şi tinereşti, lucrate după specificaţiile clientului (fetele oferă şi consiliere, eu am stat mult de vorbă cu Tania despre model, culoarea fluturilor, dimensiunea curelei, culoarea capacului, tipul de piele etc)

– au nişte preţuri foarte bune! pentru produse artizanale, de serie mică, au nişte preţuri incredibil de mici. Fără nicio supărare pentru alţi artizani, dar unele preţuri sunt astronomice pentru nişte lucruri care nu merită nici pe departe acel preţ. Un set de poşete din piele la 110 lei, făcute după indicaţiile şi dorinţele clientei nici nu se compară cu o poşetă de muşama de la h&m al cărei preţ porneşte de la 99 de lei. Iar în magazinele de pielărie, preţurile sunt de la 150-200 pentru o poşetă de piele iar modelele nu-mi plac deloc, sunt fie clasice şi grele, fie la extrema cealaltă, acoperind cel mult esteticul şi mai puţin funcţionalul.

– există o diferenţă considerabilă de preţ între poşeta de mamă şi poşeta de fetiţă pentru că sunt lucrate diferit. Dacă vă duceţi în magazine, veţi observa că lucrurile de copii au acelaşi preţ cu lucrurile de adult, ba uneori sunt mai scumpe. În cazul acestor poşete, Tania s-a străduit să reducă din costurile poşetei pentru copii şi a creat o variantă mai simplă şi mai ieftină a celei de adult, cu puţine modificări.

– poşetele se fac pe comandă şi se realizează şi individual (doar cea de mamă sau doar cea de copil). Atenţie: poşetele nu au căptuşeală de pânză şi, ca standard, nu au compartimentare şi buzunare interioare. Cereţi acest lucru suplimentar dacă le doriţi.

– nu-mi pot închipui cadou mai frumos pentru o mamă şi o fiică 🙂

– pe pagina lor de Facebook găsiţi multe modele de seturi deja făcute pe care vă invit să le admiraţi.

Şi pentru că Tania mi-a scris atât de frumos povestea lor, aş vrea să v-o redau aici, să vedeţi câtă muncă, dar şi câtă răbdare şi perseverenţă stă în spatele unei mici afaceri de succes. Chiar dacă e lungă, sper s-o citiţi şi să vă lăsaţi inspiraţi!

“În mare parte, produsele noastre sunt lucrate cu mânuţele noastre în totalitate, de la desenat modele, desenat tipar, croit cu cutter sau foarfeca, asamblat gentuţele, apoi vine partea de cusut la maşină. Dar….nu întotdeauna au fost cusute cu maşina de cusut. Când am început noi mica noastră afacere, eram doua mamici care veneau din cu totul alte domenii, eu (Tania) economist şi Cami, colega mea care lucra într-o instituţie a statului pe achiziţii. Amândouă avem studii superioare, însă nici una în croitorie, design sau pielărie.
Habar nu aveam cum se lucrează pielea, sau cum se face un tipar. Acum un an, în februarie-martie 2014, am început cu nişte bucăţele de piele, deşeuri, să croim şi să tăiem fâşii pe un blat de bucatarie vechi, cu care sa legam bucăţile de piele pentru a face o gentuţă. Nu îţi pot povesti în cuvinte încântarea noastră când ne-a ieşit prima gentuţă, cât ne-am putut bucura de ea şi cât avânt ne-a dat reuşita noastră. Toate acestea se întâmplau acasă la colega mea, printre fetiţele mele de 3 şi respectiv 4 ani pe atunci, fetiţa de niciun an a colegei mele, care sugea la sân, şi băieţelul acesteia de 5 ani.

În martie am deschis primul magazin online pe breslo şi am postat primele produse. Nu am vândut foarte mult, dar în ritmul în care puteam noi lucra printre copii, pe acasă, prin spaţii improvizate, a fost ceva (cred ca doar câteva gentuţe au fost în 2-3 luni). În luna mai am încercat să ne angajam o femeie care să ne ajute să evoluăm, să lucreze pentru noi, dar a fost un eşec total. După 2 săptămâni am renunţat de tot la ea, un om care nu lucrează cu pasiune, cu dragoste pentru acel lucru, atunci când e făcut manual, nu va reuşi nimic. Până atunci eu credeam că nu contează dacă nu pui dragoste în ceea ce faci, că important e să ştii să faci bine acel lucru. Nimic mai neadevărat.

În luna iunie am început pentru prima dată să ne promovăm online magazinul de pe breslo şi am vândut în câteva zile peste 10 gentuţe. Pentru noi a reprezentat rampa de lansare care ne-a dat curaj. Cu banii obţinuţi, aproximativ 600 lei, am achiziţionat primele bucăţi de piele la metru, nu deşeuri. Era lumea noastră, culori noi, bucăţi mari, cu care puteam asigura continuitate. Luna iulie a adus pentru noi o altă bucurie. Ne găsiserăm o altă femeie care să ne ajute, soţul colegei mele ne-a pus la dispoziţie un spaţiu pentru atelier şi ne-am achiziţionat prima noastră maşină de cusut la mâna a doua.

De atunci am început sa lucrăm în ritm mai alert, cantităţi mai mari, însă am învăţat din greşeli. Croit bucăţi greşite, cusut strâmb, nimeni nu ne-a învăţat cum se face o gentuţă, cum trebuie croită, cum se face un tipar. Toamna a adus pentru micul nostru magazin noi vânzări, târguri de sezon, puţină experienţă (4-5 luni) şi prima intrare în magazine în luna noiembrie, într-un magazin din Mall Cluj.

De atunci lucrăm, învăţăm, probăm noi modele, noi tipuri de piele care se lucrează diferit, ne achiziţionăm accesorii, încă suntem în căutare de un furnizor de accesorii care să ne ofere produse de calitate dar totuşi la un preţ mic, căci gentuţele de fetiţe nu au şi nu vrem sa aibă preţuri ridicate. A fost o luptă grea, cu urcuşuri şi coborâşuri, cu certuri, cu păreri contradictorii, cu muncă multă, cu nopţi de studiu pe youtube, cu căutare de magazine care să ne vândă produsele….. şi ultimul nostru succes, în sfârşit am semnat contractul pentru un magazin online adevărat, unde să ne putem vinde produsele şi am încheiat şi un contract cu o firmă de curierat să putem oferi un transport rapid şi ieftin către clientele noastre.”

6 Comment

 1. M-am uitat si eu, preturile sunt extraordinar de mici, desi nu am o fetita, dar tot mi-as lua ceva de la ei!

 2. Ioana says: Reply

  Multumim pentru pont! Mi se pare grozav ca idee de cadou pentru o mamica cu fetita in dotare:)! Asa-i, preturile sunt mai mult decat decente!

 3. Viorica L says: Reply

  multumesc de idee! super magazinul si gentutele nu mai zic. Chiar vroiam sa-mi iau o gentuta, din piele, si cum am si fetita in dotare (chiar daca e mica-1 an), ma voi gandi serios sa-mi iau ceva de la ei. multumesc inca o data!

 4. Alina says: Reply

  ce frumos, Laura! trebuie sa cumparam si noi (eu si SanzIoana). foarte frumoasa poveste (ca intotdeauna :). Eliza si tu sunteti foarte dragalase si elegante!

 5. Nedelea Mihaela says: Reply

  Parca ati fi 2 surori! Felicitari!

 6. Nati says: Reply

  Superbe posetele, iar ideea cu cele asortate mama-fiica mi se pare geniala.

Leave a Reply