My Reading Library – partea a doua

Continui cu prezentarea celor 16 cărţi din modulul Usborne First Reading: Level Four. Limbajul copiilor se îmbogăţeşte cu noi cuvinte, în special prepoziţii, denumiri de meserii şi diferite interjecţii.

Dick Whittington – o poveste bazată pe un fapt real, viaţa unui băiat sărac din mediul rural care a plecat la Londra să-şi caute de lucru, a ajuns un negustor bogat şi a fost primar al Londrei de trei ori.

Princess Polly and the Pony – o poveste minunată despre o prinţesă care voia să călărească, să se umple de noroi şi să facă tot felul de chestii pe care părinţii i le interziceau pentru că nu e voie ca o prinţesă să se poarte aşa. Polly participă la un concurs şi câştigă dreptul de a-i fi îndeplinită o dorinţă de către rege, aşa că îşi doreşte să nu mai fie prinţesă pentru o zi pe săptămână, să călărească şi să se murdărească de noroi cât vrea. Puriştii conceptului de gender equality vor adora povestea.

The Owl and the Pussycat – o poveste simplă şi scurtă în versuri haioase scrise de poetul Edward Lear, despre o pisică şi o bufniţă care se îndrăgostesc şi se căsătoresc. Vă urez succes să le explicaţi copiilor cum e posibil aşa ceva 😀 Bănuiesc că e un pretext pentru o discuţie despre diferenţele dintre sexe.

The Hare and the Tortoise – repovestire după Esop despre întrecerea dintre iepure şi broască ţestoasă. Aceleaşi pagini la final despre fabulistul din Antichitate ca în seria precedentă.

Androcles and the Lion -repovestire după Esop despre un sclav evadat care se împrieteneşte cu un leu. Sclavul e prins de un soldat şi dus la Roma să lupte în arenă. Acolo se întâlneşte cu prietenul său, leul. Împăratul îl eliberează pe Androcles pe care îl consideră un erou pentru că a îmblânzit leul.

The Emperor and the Nightingale – repovestire după Privighetoarea lui Andersen dar cu un final mai optimist, mai potrivit pentru copii.

The Inch Prince – repovestire după un basm japonez despre un cuplu de bătrâni care primesc un băieţel mic de 2,5 cm. Când se maturizează, el pleacă, aşa mic cum e, la palatul regelui să-şi caute de lucru. Ajunge în slujba prinţesei şi, cu ajutorul unui ciocan magic lăsat în urmă de un căpcăun, se face mare şi se însoară cu prinţesa. Morala poveştii e că şi lucrurile mici pot fi speciale.

The Reluctant Dragon – poveste de Kenneth Grahame (autorul faimoasei cărţi The Wind in the Willows) despre un dragon care nu voia să facă rău nimănui şi despre înscenarea unei bătălii între un cavaler (Saint George) şi dragon pentru a le face pe plac sătenilor. “But everyone wants a fight” spune George. Păi da, toată lumea vrea circ, după care se potolesc, drept dovadă că după ce George şi dragonul se prefac că se luptă, sătenii sunt mulţumiţi şi lasă dragonul în pace.

Baba Yaga, The Flying Witch – repovestire după un basm rusesc, despre o fetiţă pusă de mama vitregă să se ducă la coliba babei Yaga (o vrăjitoare care mânca oameni) pentru a-i cere ac şi aţă, cu scopul de a scăpa de ea. Numai că fetiţa are o păpuşă fermecată lăsată cu limbă de moarte de la mama ei, care o învaţă ce să facă să scape de vrăjitoare. Fetiţa se întoarce cu bine şi tatăl o alungă pe mama vitregă.

The Ugly Duckling – repovestire după Răţuşca cea urâtă de Andersen.

Goldilocks and the Three Bears – Bucle Aurii e o fetiţă foarte obraznică şi sâcâitoare care se furişează de acasă şi ajunge într-o pădure. Mai departe ştiţi povestea doar că finalul e unul moralizator: Bucle Aurii promite că nu va mai fi niciodată obraznică. Ilustraţiile arată o familie modernă ceea ce face povestea şi mai haioasă.

The Tin Soldier – repovestire după Soldăţelul de Plumb de Andersen, despre un soldăţel de plumb aruncat pe geam de o jucărie invidioasă şi care, după multe peripeţii, ajunge înapoi în casa din care fusese alungat, prin intermediul unui peşte care îl înghiţise şi pe care îl cumpărase bunicul lui Tom, proprietarul jucăriei.

Little Red Riding Hood – o repovestire destul de amuzantă a basmului Scufiţa Roşie. La final toţi supravieţuiesc (chiar dacă lupul mănâncă bunica şi fetiţa) şi lupul devine vegetarian.

The Runaway Pancake – poveste similară cu Turtiţa fermecată, doar că pe turtiţa care se credea isteaţă n-o mănâncă o vulpe, ci un porc.

The Town Mouse and the Country Mouse – repovestire după o fabulă de Esop despre liniştea şi pacea de la ţară versus agitaţia de la oraş. Mi-a plăcut povestea, e foarte drăguţă şi ilustraţiile sunt frumoase.

The Golden Carpet -această poveste armeană seamănă cu una dintre poveştile mele preferate din copilărie: un prinţ se îndrăgosteşte de fiica unui păstor şi vrea s-o ia de nevastă însă fata îl refuză şi îl pune să înveţe o meserie. Prinţul învaţă să ţeasă covoare cu fir de aur, meserie care îi va salva viaţa până la urmă. Este una dintre cărţile mele preferate din acest set, despre isteţimea unei femei care, pe termen lung, salvează viaţa unui bărbat. În plus, se menţionează că fiica păstorului i-a învăţat pe toţi cei din sat să citească. Ce poate fi mai frumos? În original, povestea se numea Brăţara de aur, după proverbul “meseria e brăţară de aur”.

Seria My Reading Library poate fi comandată de la În minunata lume a cărţilor, accesând pagina lor de Facebook sau scriindu-i un email Ancăi Bolos la inminunatalumeacartilor@gmail.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.