Bookfest 2015

În fiecare an, înainte să înceapă fie Bookfest, fie Gaudeamus, îmi spun două lucruri: 1 . Nu cred că ajung anul ăsta la Bookfest/Gaudeamus şi 2. Nu cumpăr nicio carte în afară de ce am pe listă. Şi în fiecare an reuşesc să ajung şi, pe deasupra, plec cu un sac de cărţi 😀 Iată, foarte pe scurt, ce noutăţi/oferte/reduceri am remarcat.

La editura Corint am remarcat o carte de colorat foarte frumoasă, din seria cărţilor de colorat pentru adulţi, Tărâmul viselor.

IMG_3701

Tot la Corint mi-a atras atenţia o carte despre istoria oraşului Iaşi, Iaşii de odinioară:

IMG_3704

La Vellant, mi-a plăcut o carte intitulată Arta de a călători şi am remarcat o nouă apariţie a lui Iv cel Naiv:

vellantLa standul Ad Libri, am remarcat albume foto frumoase despre România, precum şi un DVD cu imagini de tip documentar despre ce poţi vedea frumos în România:

IMG_3707

IMG_3709

La editura Gama, m-am amuzat răsfoind Este o carte, o carte haioasă despre ceea ce este şi ceea ce nu este o carte. O recomand tututor copiilor obsedaţi de tehnologie, cu siguranţă îi va amuza şi pe ei.

este o carte

IMG_3712

Tot la Gama, două cărţi absolut superbe, Darul lui Mibs şi Adăpostul, sunt la reducere, 10 lei fiecare sau 15 lei împreună:

IMG_3716

La editura Trei, avea seria nou lansată Ce să faci când…, un fel de cărţi self-help pentru copii (le am şi voi povesti de ele la un moment dat), precum şi o serie de cărţi despre diferite personalităţi:

IMG_3720

La editura All am răsfoit o nouă apariţie în colecţia Galaxia Copiilor, o carte de bucate pentru copii, în versuri, Greta şi reţetele ei:

IMG_3723

IMG_3724

În colecţia de cărţi de bucate semnată Laura Adamache au mai apărut două volume: Supe şi ciorbe şi Paste.

IMG_3726

La Arthur aveau foarte multe re-editări, puţine noi apariţii. Mi-au atras atenţia două cărţi pe care le-am şi cumpărat. Nu vă pot spune prea multe despre ele, ştiu doar că a trebuit să le am, mai ales cartea Laurei Grunberg care îmi aminteşte de Momo şi de Micul Prinţ laolaltă. La Arthur mă oprisem doar pentru că aveam pe listă cartea Castelul de sticlă (e 25 la târg) dar cartea galbenă m-a prins în capcană şi nu am mai plecat de acolo până nu am cumpărat-o. Rar mi se întâmplă să am aşa o chimie cu o carte şi sper să reuşesc să v-o prezint mai în detaliu curând.

IMG_3728

La Litera am admirat locul amenajat pentru copii, mi s-a părut deosebit, precum şi faptul că au pus foarte mult accentul pe cărţile pentru copii. Multe Disney, să ai de unde alege, şi mai puţine de adulţi, chiar a trebuit să scotocesc ceva să găsesc o carte tradusă de mine pe care mă rugase cineva să i-o cumpăr. Întâmplarea a făcut să fiu acolo chiar când Gaşca Zurli îşi lansa noul CD, Atenţiune, accelerăm. Dar despre Zurli vom mai vorbi în alt episod 🙂 Mi-au plăcut mult nişte cărţi de poezii la Litera, din colecţia Poezia naturii:

IMG_3734

La Paralela 45 am remarcat multe noi apariţii frumoase pentru copii, chiar am rămas impresionată, de mult nu mai văzusem ceva nou şi drăguţ la ei, în plus cu reduceri destul de bune.

IMG_3745

IMG_3743

La Univers Enciclopedic Junior am admirat, pe fugă, poveştile lui Sibylle von Olfers şi ale Danielei Drescher. Nu am stat prea mult pentru că urmează să primesc cărţile şi vă voi povesti mai multe despre ele atunci:

IMG_3746

La Curtea Veche, am remarcat mai multe cărţi pe care mi-aş fi dorit să le iau acasă, printre care şi Privind înapoi pe fereastra bucătăriei (Arta bucătăriei sovietice o am şi urmează să v-o prezint), precum şi cartea Maria a României, o biografie a reginei Maria a României, repovestită pe înţelesul copiilor. Despre Regina Maria a României vom mai vorbi, mai am o carte superbă scrisă chiar de ea şi chiar vreau să v-o arăt şi să v-o recomand.

IMG_3751

IMG_3753

IMG_3754

La editura Nomina mi-a sărit în ochi o carte de poveşti intitulată Simona şi racheta magică. Să vă uitaţi bine la ilustraţie, să-mi spuneţi cu cine vi se pare că seamănă personajul principal 😀

simona si racheta

La DPH, am avut multe de admirat, seria de cărţi aniversare, seria Sunt imbatabil care era la reducere (15 lei cele de vacanţă, 18 lei celelalte, i-am luat Elizei una de vacanţă, îi iau în fiecare an câte un set) şi colecţia Micii filosofi.

IMG_3769

micii filosofi

IMG_3766

IMG_3767

La editura Casa, mi-a atras atenţia o carte intitulată Siguranţa şi protecţia locuinţei, în care sunt multe capitole despre cum să vă protejaţi locuinţa de incendii, inundaţii, dar şi cum să reacţionaţi în caz de cutremur, de exemplu. Sper să am timp să v-o prezint mai în detaliu la un moment dat.

IMG_3783

Tot de la editura Casa, mi-am luat şi Prepararea mezelurilor în gospodărie, o carte care mă tenta de multă vreme.

photo

La standul House of Guides am răsfoit mai multe cărţi despre gastronomia românească, am şi plecat acasă cu una la 5 lei, cea din dreapta pozei – mai mult pentru faptul că are o listă cu festivalurile care se desfăşoară în România pe parcursul unui an calendaristic, şi am apreciat o carte de reţete româneşti publicată în limba engleză. Traducerea nu e una excelentă, dar mi se pare un cadou frumos pentru cineva din afară.

IMG_3785

IMG_3786

house of guides

La Girasol, seria cu Matilda şi poneiul ei Caramelo era la reducere, la 10 lei bucata.

IMG_3790

Tot la Girasol mi-a plăcut şi Atlasul drapelelor:

IMG_3791

La Editura Didactică şi Pedagogică mi-a plăcut mult o carte care se axează pe jocuri de cuvinte şi jocuri ale cuvintelor, intitulată Cartea isteţilor. Cu ajutorul unor versuri destul de reuşite, copiii învaţă despre omonime, sinonime, antomine, paronime, cuvinte care se citesc la fel şi de la cap la coadă şi de la coadă la cap, răspund la ghicitori, fac careuri de cuvinte şi multe altele. E o broşurică destul de subţire dar simpatic ilustrată cu modelaje din plastilină şi versificată inteligent de Niculae Tache. Cartea îşi merită din plin cei 7 lei daţi pe ea.

IMG_3795

La editura Adenium, în afară de cărţile superbe de benzi desenate după poveştile şi amintirile lui Ion Creangă, mai aveau câteva noi apariţii – o carte de versuri de Emil Brumaru, pentru amatorii genului, o carte pentru vegetarieni cu multe argumente în favoarea consumului exclusiv de mâncare de origine vegetală, precum şi o carte intitulată “69 de motive stupide să te apuci de citit”.

IMG_3803

IMG_3804

Nu în ultimul rând, am cumpărat de la standul librărie.net un joc de întrebări şi răspunsuri, pe stilul Sunt imbatabil de la DPH, dar cu un format mai mare şi cu întrebări ceva mai bine adaptate copiilor români, nefiind traduse din franceză ca cele de la DPH, ci gândite direct în română. Nu sunt nici astea scutite de greşeli, sunt câteva mici greşeluţe acolo, mai de fineţe aşa, dar per total a meritat banii. Jocul se numeşte Isteţul.

IMG_3801

Îmi cer scuze pentru calitatea pozelor, sunt toate făcute cu telefonul deoarece, bineînţeles, mi-am uitat aparatul foto acasă când am mers la târg. Aveam mult mai multe poze dar cele de pe telefon sunt foarte dificil de prelucrat, aşa că am făcut o selecţie drastică şi am evidenţiat doar ce am considerat eu că s-ar putea să vă intereseze de la târg. Dacă mergeţi, în afară de cărţi, să ştiţi că mai găsiţi un stand superb cu cafele deosebite, miere, ceaiuri, dulciuri, precum şi un “butoi” de îngheţată unde se vinde o îngheţată artizanală excelentă. Şi nu uitaţi că vă aştept duminică la atelier!

2 Comment

 1. Ioana says: Reply

  O adevarata colectie de carti 🙂
  Darul lui Mibs si Adapostul pentru ce varsta sunt?

  1. Buna, Ioana, uite, am scris aici:
   http://laurafrunza.com/2010/01/20/cartea-de-miercuri-darul-lui-mibs/
   http://laurafrunza.com/2010/05/19/cartea-de-miercuri-adapostul-de-kathi-appelt/

   Darul lui Mibs e mai usoara, pt copii de 9-13 ani, Adapostul e un pic mai dificila, ar merge peste 12 ani, zic eu.

Leave a Reply