10 lucruri pe care nu le ştiai despre concertele lui Smiley

Unul dintre cadourile de 1 iunie pentru Eliza a fost un bilet la concertul lui Smiley de la Arenele Romane. După cum se va vedea în cele ce urmează, sunt prea babă şi habar nu am care e treaba cu concertele. Adevărul e că ultimul concert din ăsta mare la care am mers a fost lansarea albumului Mătase Albă a trupei Iris, de atunci am cam rărit-o şi m-am delectat cu chestii mai “serioase”, gen Zoia Alecu (unde doamnele cu blănuri intrau în şir ordonat în sala aproape goală de la Cinema Patria), Iustin Gâlea şi vioara sa magică sau Alexandra Uşurelu la ceainăria Serendipity şi cam atât. Concertul de aseară a fost foarte educaţional pentru mine şi, de asemenea, şi pentru Eliza care a mers la concert cu o încântare maximă şi cu regretul că nu şi-a luat de acasă jurnalul de autografe ca să ia autograf de la Smiley. I-am comunicat, recunosc, cu cinism, că autograful de la Smiley costă 300 de lei, peste ăia 90 de lei pe care îi dădusem pe biletele la categoria B. Cam atât costa intrarea VIP, cu acces backstage.

Două zuze la concert
Două zuze la concert

Iată ce chestii serioase am învăţat noi mergând la concert la Smiley:

1. Smiley este un “div”. Dacă pe bilet scrie că începe la ora 18.00, asta înseamnă, de fapt, că la ora 18.00 o mare de oameni furioşi vor încerca să forţeze punctele de acces de la Arenele Romane pentru a intra. Părinţi şi copii se vor călca în picioare laolaltă pentru că domnii organizatori s-au gândit să scrie pe bilet ora 18.00 pentru ca la ora 19.15 să intre în scenă primii cântăreţi iar la 21.29 să vină, în sfârşit, după nenumărate huiduieli şi Măria-Sa, Smiley.

2. Publicul ţintă a lui Smiley&co este format, preponderent, din pasionaţii de ţâţe. Adică cei care mai sug la ele şi cele care îşi pun mingi de tenis în tricou ca să arate ca una dintre cântăcioasele lui Smiley. Zurli ar fi invidioşi dacă ar şti câţi copii a strâns Smiley la concertul de aseară. De la mic la mare, toţi dansau şi cântau iar unele dintre fetiţe păreau că vor îmbrăţişa, pe viitor, o carieră răsunătoare în domeniul dansatului la bară.

3. Toţi copiii cântau la unison pe versuri de mare angajament, precum: “Tre să dai din coate, că poate, poate, poate”, “Îmi place când dai din…”, “Şi ţi-am lăsat şi salteaua pe care nu mi-o trăgeai”, “Ei se iubeau în camera mea, pe patul meu şi pe muzica mea”, “I’m sitting alone, drinking alcohol”. Doar câteva chestii pe care le-am reţinut…

4. Cântăcioşii lui Smiley au nume uşor de reţinut gen Lora, Sore şi Feli, ca nu cumva fanii să se obosească să ţină minte un nume prea complicat. Pe restul nu-i ştiam oricum (nici pe ăştia nu-i ştiam, noroc că era şi Miha cu mine, dar până şi ea dă semne de bătrâneţe, nu-i mai ştie nici ea pe toţi). Ei şi-au început mini-recitalurile cu mesaje precum “Bună seara, copii! La mulţi ani de 1 iunie! Sunteţi pregătiţi pentru Smiley? Bine, să vină acum… Lora/Feli/Sore/etc”. Oare cum o fi, ca “artist”, să ştii că publicul tău ţintă e încă în şcoala primară?

5. Hotdogii de la concertele lui Smiley sunt cei mai delicioşi din lume, artă culinară de un rafinament extraordinar, altfel nu-mi închipui de ce s-ar călca lumea în picioare timp de două ore ca să prindă unul, asta după ce a stat, în prealabil, la altă coadă ca să schimbe banii în jetoane. Am stat în dreptul cortului cu hotdog şi când s-au terminat hotdogii a ieşit cu păruială, vânzătoarele alea plângeau şi a trebuit să intervină paza. La concertele lui Smiley nu ai voie cu sticle de apă, trebuie să le arunci pe jos la intrare şi apoi să stai la coadă în interior ca să-i iei lu’ ăla micu’ un pahar de Cola. [Noi am intrat cu sticlele de apă, la momentul în care am reuşit noi să intrăm deja nu se mai controla nimic, că altfel cred că erau linşaţi ăia de la check-point.]

6. Concertele lui Smiley sunt gestionate cu jandarmi plătiţi din bani publici. I-or fi chemat pentru că anticipaseră că vor da rasol cu organizarea sau e ceva obişnuit să fie două maşini de jandarmi la un concert privat?

7. La concertele lui Smiley nu se dau bilete cu locuri. E pe principiul enunţat la punctul 3, adică “tre să dai din coate, că poate, poate, poate” prinzi un loc din care vezi picioarele cântăreţilor. Noi am stat în spatele cortului de hot-dog de unde am urmărit cu sufletul la gură înjurăturile şi păruielile pe hotdog şi nachos. A, şi concertul, pentru că dacă ne aplecam puţin, vedeam şi noi un pic din scenă. Noroc că după două ore în care n-a apărut Smiley au mai plecat oameni şi am putut să ne mutăm ca să vadă şi Eliza puţin din performance-ul div-ului 😀

8. Pe vremea mea, când se cânta un “blues” sau o “baladă” se aprindeau brichete şi se fluturau mâinile. La Smiley se flutură iPhone-uri. Concertul trebuie privit doar printr-o lentilă specială, numită camera video a telefonului. Trebuie filmat în întregime ca nu cumva să ratăm ceva, chiar dacă melodiile sunt toate la liber pe youtube.

9. Smiley e un tip care ştie să facă show. Din momentul în care a apărut el, huiduielile s-au transformat în aplauze şi urale. Mulţimile sunt uşor de manipulat 😀 Însă partea în care a cântat el, efectiv, a fost frumoasă, în ciuda versurilor care, evident, nu sunt destinate copiilor.

10. Hahaha Production se numeşte Hahaha Production pentru că ne transmite că “ha-ha-ha, v-am luat banii, fraierilor!”

Concluzii:

Dacă, întâmplător, copiilor voştri le place muzica pop/dance/rock actuală, luaţi-le un CD cadou de 1 iunie şi nu un bilet la concert.

Dacă sunt concerte pe Arenele Romane, cel mai bine se aude din parc, unde se mai filtrează zgomotul, şi nu din interior, unde urlă muzica înfiorător de tare, cu un bârâit şi un fâşâit îngrozitor pe fundal. Oare n-avem sunetişti buni în ţara asta de mai toate concertele au o sonorizare proastă? Nu mai daţi banii pe bilete, faceţi o plimbare pe lângă Arene şi veţi auzi tot concertul.

Ascultaţi în permanenţă muzica pe care o ascultă copiii voştri. Nu ignoraţi versurile şi mesajele pe care le transmite aceasta. Promit că, indiferent de înclinaţiile muzicale pe care le va avea Eliza, voi asculta muzica ei şi voi continua să-i cumpăr bilete la concertele la care va dori să meargă şi o voi însoţi la ele. Nu regret că am dus-o la concert la Smiley. Copiii au dreptul să decidă şi singuri ce muzică le place însă Elizei nu-i place aglomeraţia şi presimt eu că nici în adolescenţă nu va fi mare fan concerte din astea aglomerate.

Voi pe unde v-aţi călcat în picioare de 1 iunie? 😀

11 Comment

 1. Articolul tău este minunat! Am râs cu gura până la urechi. 🙂 Mă și vedeam în locul tău. Mulțumesc pentru buna dispoziție matinală. P.S. Luca nu ascultă o muzică a lui, ci doar ce ascultăm împreună. Trebuie să mărturisesc că-mi place Smiley, din simplul motiv că-l percep ca un om bine crescut, educat și cu mult bun simț. Luca nu are nici telefon, nici iPhone, nici căști, nici… nici… nici. Dar asta nu înseamnă că i-am interzis eu să asculte, dar nu și-a manifestat slăbiciunea pentru nici un artist. În rest, mă bucur pentru clipele pe care le-ai petrecut alături de Eliza dar și de experiențele noi prin care ați trecut. Fiind alături de ea, acestea au avut altă relevanță. Să ai o zi minunată, nu … oarecare! 🙂

 2. Andreea 28 says: Reply

  Noua ne placea Smiley, adica am ascultat doar o piesa de-a lui Acasa..parca se numeste..si mi se parea ok. imi pare rau pt experienta avuta…si eu sunt atenta la versurile cantecelor pe care le asculta copiii mei…si le comentam impreuna…

 3. Multumim…ne-am amuzat copios in pauza de cafea. Dar ne pare rau de experienta avuta si bine ca nu mergem la concerte.Ha ha ha ar da faliment.

 4. Roxana says: Reply

  Laura, eu zic sa-ti schimbi firma la care lucrezi si orasul! Vino la Cj… in urma cu 3 sapt am avut parte de un concert super cu Smiley, fara aglomeratie, fara calcare in picioare, doar cateva zeci de persoane. Concertul a fost organizat de firma unde lucreaza sotul meu pentru angajati 🙂 Pe langa asta am avut parte de multa distractie ( tobogane gonflabile pentru copii, mancare la discretie, bautura la fel, plus multe alte activitati ) si toate gratis.

 5. cristina o says: Reply

  Amuzant articolul tau! Diana (4 ani si 10 luni) asculta cateodata melodii “gen Smiley” si este mai atenta la versuri decat mine. Ma intreaba: “adica zice ca s-au despartit? El a gresit?”.
  De 1 iunie, eu “m-am calcat pe picioare” culegand capsuni, iar Diana mancand cirese.

 6. Lumi says: Reply

  Buna,
  Am fost si noi la Smiley aseara, si am luat aceeasi teapa (cu 3 copii de 8,10,13).
  Ar fi fost perfect daca veneam direct la 9.30 cand a inceput Smiley sa cante, asa ramaneam cu o amintire placuta.
  In rest- copii inghesuiti, care au stat 4 ore in picioare sperand ca acum-acum vine Smiley, coada la sucuri, floricele (din care n-am mai apucat dupa stat la coada o ora jumate). Ar fi putut sa se organizeze cu alimente gata ambalate, nu cu prostioare ieftine, care dureaza mult sa se faca, si repede sa se vanda.
  Dar se pare ce reteta de succes e sa vinzi scump chestii ieftine (o sticla de 2 l de apa o dadea la 6 lei= 1 jeton/pahar).

  Concertul dezlanat, de parca ii luau pe care ii gaseau prin culise si-i aruncau pe scena- du-te si tu si zi ceva pe acolo sa treca timpul.

  Cand a venit Smiley, am scos copii din inghesuiala (ca oricum nu vedeau nimic) si i-am dus in spate unde au putut sa danseze si sa se dezmorteasca dupa 4 ore de stat in picioare.
  Exceptand versurile nepotrivite copiilor, partea de spectacol a lui Smiley a fost ok. Pentru cine a rezistat atat.

  Noroc ca McDonalds-ul e deschis la miezul noptii, sa luam ceva de mancare copiilor.
  Asa ca pentru urmatoarea perioada (ani) nu cred ca ma mai prind la astfel de ‘spectacole’
  Probabil pana la urmatoarea ‘teapa’ 🙂

 7. Adriana says: Reply

  Vai, Laura, e o bataie de joc sa tii niste copii (culmea! chiar de ziua lor) in picioare atatea ore asteptandu-si favoritul. Imi pare rau ca ati avut experienta asta, o bulina neagra pentru organizatori.
  Noi ne-am distrat la circ, desi am sesizat aceeasi foame de bani care scuza orice – bietii copii s-au inghesuit pentru o plimbarecu poneii sau elefantul, de 5 maxim 10 pasi, contracost (evident).
  Asta e lumea in care traim, centrata doar pe bani, pe profit… nu conteaza ca sunt afectati copiii, sa iasa banul : ((((((

 8. Mintea mea a ramas blocata inca pe oameni care injurau si se calcau in picioare pentru popcorn, nachos si hotdog. Nu-mi revin. Pacat de concertul efectiv al lui Smiley care a fost frumos dar de care nu m-am mai putut bucura si abia asteptam sa ajung acasa. Trag iar si iar concluzia mea “people are the worst” in unele circumstante.

 9. Crissu says: Reply

  Buna Laura,
  Îmi pare rău pentru voi! Nici noi nu am avut o zi 100% faina si asta pentru ca am ales mall-ul din Băneasa si am participat la jocurile din campania Cetățenie de copilărie. Campanie draguta, jocuri si activitati diverse, la cate cred ca pot participa copii cu varste diferite si tot sa se distreze. Partea proasta a fost insa organizarea de la biroul de relatii cu clientii. După ce am bananait prin mall vreo 3ore cu piticii mei si am completat pașaportul de cetățenie ne-am dus sa revendicam premiul pt ca pustiul meu aștepta cu nerăbdare răsplată cuvenita (văzuse ca alti copii primiseră cadouri). Acolo tocmai se terminaseră cadourile si domnisoara de la front desk ne-a anunțat ca in 30min or sa vina premiile(un puzzle 3d de la un magazin din mall). A trecut o ora si nimic…tot ni se zicea ca sunt pe drum,ca trebuie sa apara…Eu tot ziceam hai sa mergem,băiețelul meu nu si nu,își vroia rasplata. I-am zis chiar sa mergem la acel magazin să-i cumpăr eu puzzle-ul el nu si nu. Nu mai zic ce bătaie de joc…(ba ca sunt pe drum,ca trebuie sa apăra, cu chiu cu vai ne-au dat sa completam si niște procese verbale predare-primire, ca se întârzie pt ca atunci se cumpărau premiile din acel magazin – nu dau mumele magazinului pt ca cei de acolo nu au nici o vina-pt ca nu s-au așteptat sa participe un număr așa de mare de copii. Proasta organizare ce sa mai! In momentul când a văzut ca lumea sta sa revendice premiile trebuia sa se asigure ca sunt suficiente premii…Sa nu mai zic ca după o ora si organizatoarea,contrar spusele tipei de la front desk a zis ca cei care aduceau cadourile erau inca la Aurel Vlaicu si ca posibil sa mai dureze….). Intr-un final, ca sa nu mai pierdem timpul pt un puzzle,am optat pt varianta sa fie trimis prin curier(varianta propusa de organizatoare in momentul când noi părinții începusem sa facem scandal). Astăzi trebuia să-l primim…dar nimic.(nu-i problema pt ca premiile si campania durează pana pe 14iunie) Problema e ca de 1iunie,copilul meu a trebuit sa stea sa astepte un premiu( bine meritat de altfel)mai bine de o ora,dupa ce trecusem prin toate activitatile propuse si el era deja obosit, apoi când l-am convins sa plecam i-am spus ca-l va primi acasă si acum ma tot întreabă când vine premiul….Bineînțeles ca ii voi cumpara eu unul la fel pt a nu-l dezamăgi si mai mult.
  Sper totuși ca cei mai multi dintre copii sa fii petrecut o zi frumoasă si sa nu fii avut experiente de genul celor povestite de tine si de mine!
  Sa avem o vara frumoasa!

  1. Intamplator chiar azi am scris despre activitatile din Mall Baneasa, nu stiam ca a fost asa de aglomerat si ca s-a stat la cozi. Multumesc ca ne-ai spus si noua!

   1. Crissu says: Reply

    Activitățile au fost foarte faine si diverse si pot participa copii intre 2-12ani ca nu se vor plictisi

Leave a Reply