Caleidoscop cu scoici şi mare albastră

Anul acesta am meşterit două lucruşoare frumoase care să-mi aducă aminte de mare până anul viitor. Pentru unul dintre ele aveam ideea în minte de acum un an, pentru celălalt m-am inspirat de la Atelierul de caleidoscoape al Veronicăi Soare (www.minuni.ro). Atelierul a fost o minunăţie: am fost 15 persoane care ne-am concentrat pe realizarea celui mai frumos caleidscop. Frumos pentru sufletul nostru, se înţelege. Din sumele donate, Veronica va cumpăra materiale pentru a merge prin centrele de plasament ca să facă, alături de copii, caleidoscoape. Puteţi citi toată povestea aici.

11811364_464663117027397_6495092440867748637_n
Foto de la atelierul de caleidoscoape de la Santhe Fitoceainărie

Ajunsă acasă, m-am apucat de strâns materiale pentru caleidoscopul meu cu amintiri de la mare. Veronica îmi dăduse un tub şi trei oglinzi şi o bucăţică de hârtie cu cocori. Am mai adunat eu carton negru, acetofan (plastic subţire, transparent), lipici, mărgele albastre în mai multe nuanţe, scoici micuţe, bandă adezivă simplă (mai lată) şi bandă dublu adezivă, hârtie cu imprimeu maritim (cu peştişori).

Pentru caleidoscop vă trebuie un tub mai gros, cele de la prosoape de hârtie nu merg, de exemplu, pentru că nu veţi avea suficientă suprafaţă de contact pentru lipit lentilele şi, în plus, cartonul e prea subţire. Eu am găsit nişte tuburi groase în faţa unui magazin care vinde muşama. Sunt lungi şi trebuie tăiate dar vă veţi descurca destul de bine cu un fierăstrău mic, de uz casnic (se găsesc în magazinele de bricolaj). Oglinzile trebuie să fie dreptunghiulare şi trebuie ca, atunci când sunt montate, să formeze o piramidă care să încapă perfect în tub. Orice nene de la un atelier de confecţionat oglinzi şi geamuri vă poate tăia câteva oglinzi din resturile pe care le are în atelier. De asemenea, oglinzile trebuie să fie mai scurte decât tubul, să rămână la capăt un spaţiu de aproximativ două degete, pentru că acolo veţi pune mărgelele colorate.

DSCN8743

Mai întâi se lipesc oglinzile între ele cu scotch-ul lat. Lipiţi primele două oglinzi, pe lung, la distanţă de aproximativ jumătate de centimetru şi apoi pe a treia la distanţă de aproximativ trei sferturi de centimetru. Din păcate nu vă pot da distanţe exacte, la mine a fost, în ambele cazuri (şi la atelier şi acasă) un proces de “trial and error”, adică am tot lipit şi dezlipit până s-au potrivit. Oglinzile se adună la un loc sub formă de piramidă şi se lipesc cu încă o fâşie de bandă scotch. Atenţie! Laturile trebuie să fie suprapuse, pentru a nu pătrunde deloc lumina în interiorul oglinzii. Înainte de a o monta, uitaţi-vă cu atenţie prin ea, să nu se vadă scotch-ul şi să nu intre lumina.

Aici se vede cel mai bine cum ar trebui să stea:

DSCN8725

Când o montaţi, unul dintre capete trebuie să ajungă până la marginea tubului de carton, iar în partea opusă să rămână loc de vreo două degete.

Urmează să decupaţi trei discuri: un disc de carton negru, mai gros şi un disc de hârtie de calc care să aibă acelaşi diametru ca şi tubul de carton, măsurat pe latura exterioară şi un disc din acetofan care să aibă diametrul tubului de carton pe interior. Discurile din hârtie vor fi lipite pe exterior, pe când cel din acetofan va intra în interior.

Puneţi discul din acetofan pe oglinzi, în partea unde aţi lăsat spaţiu, apoi puneţi mărgelele şi scoicile. Nu aglomeraţi caleidoscopul dar nici nu puneţi prea puţine. Cele mai bune mărgele sunt cele de dimensiunea bobului de mazăre, dacă sunt prea mici, nu se vor vedea bine. Eu am pus scoici micuţe de diferite forme, precum şi mărgele albastre, însă, ca idee, caleidoscoapele ies mai bine cu mărgele colorate, al meu e cam sumbru aşa, chiar dacă l-am făcut cu gândul la mare. Introduceţi şi mărgele galben/aurii, ca soarele, şi argintii, care să vă ducă cu gândul la strălucirea apei la răsăritul soarelui. Puteţi verifica în permanenţă cum va arăta caleidoscopul dacă vă uitaţi pe partea cealaltă, cu grijă, să nu le răsturnaţi.

DSCN8755

După ce aţi pus mărgelele şi scoicile, lipiţi deasupra discul din foaie de calc. Eu am folosit o bucăţică de hârtie de calc cu cocori, ca să mă ducă cu gândul tot la apă, dar puteţi folosi şi hârtie de calc simplă, merge la fel de bine. Aplicaţi aracet pe marginile tubului şi lipiţi bine hârtia de calc. Eu am pus o carte grea deasupra şi s-a lipit foarte bine.

După ce se usucă adezivul la hârtia de calc, întoarceţi caleidoscopul invers şi lipiţi discul din carton negru. După ce se lipeşte şi acesta, perforaţi-l în mijloc cu ajutorul unui creion. Gaura nu trebuie să fie foarte mare, ci suficient cât să vedeţi hexagoanele formate în interior. La final, decoraţi exteriorul caleidoscopului cu hârtie colorată, în ton cu tema aleasă. Lipiţi hârtia cu scotch dublu adeziv căci aracetul încreţeşte majoritatea tipurilor de hârtie şi nu se va vedea aşa de frumos. Şi gata, caleidoscopul nostru cu temă maritimă e numai bun să ne aducă aminte de mare până anul viitor.

Şi o poză cu rezultatul final, e făcută cam în grabă, n-am avut timp să-l aşez într-un decor să se vadă cât de frumos e. Am evidenţiat şi unde vin discurile în caz că nu aţi înţeles din explicaţiile de până acum 😀

caleidoscop final

Am încercat să fac o poză şi pe interior dar nu e foarte reuşită:

DSCN8776

Mai multe fotografii de la atelierul de caleidoscoape al minuni.ro găsiţi aici. Sunt minunate, chiar vă invit să le priviţi!

2 Comment

  1. Flory says: Reply

    Buna Laura! Daca as vrea si eu sa merg cu cei de la minuni.ro cu cine ar trebui sa iau legatura? Ai vreun contact? Mi se pare o idee foarte faina si mie imi si place sa mesteresc alaturi de copiii sau adulti. Multumesc mult!

    1. Flory, minuni.ro este o singura persoana, si anume Veronica Soare 🙂 O gasesti pe site, la pagina de contact.

Leave a Reply