Pe drumurile ţării

De obicei merg spre Iaşi (şi mă întorc) pe aceeaşi rută însă acum am luat-o, din fericire, pe altă parte. Aşa am descoperit ferma Mărul de aur de la Crasna de unde am cumpărat mere şi suc de mere (au diverse combinaţii, noi am luat mere cu vişine din care iese o granita fabuloasă) şi am admirat mărul “de aur” al lui Prâslea cocoţat pe un soclu, măr de aur care m-a dus cu gândul la cel de la mănăstirea Moldoviţa, căruia i-am acordat eu în copilărie nişte valenţe fantastice, dar se pare că nu eram prea atentă la ghid pe vremea aia pentru că nu e mărul vreunei foste doamne sau domniţe moldovence, ci un premiu primit de la UNESCO în 1975.

IMG_4536

IMG_4539

Iar la întoarcere, am greşit puţin drumul şi am văzut, în sfârşit în realitate, câmpuri de lavandă. Nu erau ca cele din Provence dar erau frumoase şi miroseau nemaipomenit. Am vrut să cumpăr şi butaşi, teoretic aveau la vânzare, dar nu acolo în câmp, ci la o fermă din apropiere şi nu am vrut să ne mai întoarcem. Câmpul de lavandă se află undeva în apropiere de Nicoreşti, la 6km înainte de Tecuci (cum vii dinspre Bucureşti), după Cozmeşti. Câmpuri de lavandă am înţeles că mai sunt şi undeva pe lângă Caracal. Se pare că românii au înţeles, în sfârşit, că se poate face o afacere profitabilă cu lavanda şi că nu e bună doar la alungat moliile.

IMG_4618

IMG_4621

IMG_4623

Apropo de drumurile ţării, am o mică obsesie în ultima vreme. Vreau să revăd un serial care mi-a plăcut foarte mult în adolescenţă. Se numeşte Călătorie de neuitat, regizat de Geo Saizescu, şi e despre un grup de elevi de clasa a douăsprezecea care pleacă într-o călătorie în jurul ţării, o parte pe bicicletă, o parte cu autocarul. Am înţeles că filmul arată multe dintre frumuseţile patriei şi mi s-a pus pata pe el, numai că nu găsesc absolut nimic în online, niciun fragment, niciun clip, nici melodiile de pe coloana sonoră (dintre care una mi se repetă în cap la nesfârşit), nimic. Voi vi-l mai amintiţi? Oare unde s-ar putea găsi acest film? Aveţi pile pe la tvr, pe la arhivele de film? Pe la Ştefan Bănică Junior care a jucat în el? 😀

1 Comment

  1. Aurelia says: Reply

    Eu imi amintesc filmul, chiar daca destul de vag!
    Vara asta noi am calatorit prin Dobrogea: iesiri de o zi. Daca nu ne cunoastem imprejurimile, cum sa avem pretentii la mai mult?!

Leave a Reply