Joc din lemn cu fracţii

Acest joc din lemn cu fracţii de la Jucăria Veselă este unul dintre materialele pe care le-am pregătit pentru noul an şcolar al Elizei, alături de ascuţitoarea electrică, o numărătoare (deşi nu prea mai are nevoie de ea), beţişoare şi alte materiale didactice potrivite vârstei ei.

Fracţiile fac parte din viaţa de zi cu zi a oricărui copil, atunci când mănâncă o jumătate de măr, atunci când împarte jumătatea cu o prietenă şi fiecare primeşte câte un sfert, atunci când, dintr-o pizza tăiată în opt felii, mănâncă doar 3 felii (adică trei optimi) sau dintr-o tartă tăiată în şase mănâncă doar o felie, adică o şesime. Evident, nu trebuie să transformăm orice minut din viaţa noastră într-o lecţie de matematică, însă uneori putem să evidenţiem acest lucru şi copiilor le va veni mult mai uşor, ulterior, să înveţe fracţiile.

Acest set din lemn este superb: conţine cilindri din lemn vopsit pentru a învăţa subdiviziunile întregului: avem cilindrul pentru întreg şi apoi câte 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 piese mai mici care formează acel întreg, pentru fiecare set având culori diferite pentru a fi mai uşor de identificat. Jocul nu are instrucţiuni şi încă nu ştiu exact cum l-aş putea valorifica la maxim. În afară de a face operaţii matematice şi demonstraţii vizuale cu el, nu-mi vin alte idei. Poate mamele pasionate de filozofia Montessori mă pot ajuta cu nişte sugestii, dacă au un joc ca acesta sau altul pe acelaşi principiu (nu ştiu cum se face că mă tot lovesc de filozofia asta Montessori în ultima vreme, cred că o să şi scriu ceva despre asta).

sa-invatam-fractiile-prin-joaca

Jocul vine într-un suport din lemn natur, care se deschide prin alunecarea pe şină a ambilor pereţi, cu o sfoară solidă de care poate fi cărat. Pe site la Jucăria Veselă găsiţi mai multe jucării Montessori – eu abia acum le identific, deoarece lucrez la traducerea unei cărţi despre acest tip de educaţie şi încep să învăţ ce caracteristici trebuie să aibă o jucărie pentru a se califica drept jucărie Montessori: să fie de bună calitate, de preferat din lemn (sau alt material natural), să fie simplă şi atrăgătoare din punct de vedere vizual, să aibă un aspect care să te ducă cu gândul la ordine şi disciplină (de aici şi împărţirea pe culori simple şi pastelate) şi, evident, să aibă un scop educaţional. Jucăriile de la Bajo sunt pentru mai multe vârste, există şi setul acesta de fracţii sau atletul pentru copii mai mari, dar şi diferite seturi de puzzle-uri, numărători, jocuri de memorie, domino-uri, jucării de tras sau împins şi diferite seturi de piramide şi turnuri de clădit pentru copii mai mici.

Recomand acest joc atât pentru învăţarea acasă cât şi la şcoală, cred că orice învăţătoare s-ar bucura să îl aibă în patrimoniu, mai ales că este din lemn şi poate fi manevrat şi răs-manevrat de generaţii întregi de copii şi nu se va deteriora.

După ce m-am jucat şi eu puţin cu piesele, am rămas cu o nedumerire: dacă o 1/2 se numeşte doime (jumătate), 1/3 treime, 1/6 şesime şi aşa mai departe, 1/9 cum se numeşte?

9 Comment

 1. Irina C. says: Reply

  Poate jocul este interesant la aspect, însă din punct de vedere metodic, nu prea. Doar pentru că scrie pe ele ce reprezintă…
  Pentru fracții sunt mult mai utile cele care seamănă cu graficele tip plăcintă. Cercul acela complet oferă corect vizual ideea de întreg. Ceea ce propune jocul cu cilindrul acela e nimic.
  Ca să înveți fracțiile, trebuie să le obții. Iei un cerc de hârtie, îl îndoi în jumătate, ai două părți – doime. După ce au înțeles asta, și pot obține singuri părți mai mici, îi vorbești de șeptime, noime, unsprezecime.
  În plus, la ciclul primar, „vederea în spațiu” nu este atât de dezvoltată, și explicațiile trebuie să se desfășoare în plan.
  Mai ieftin mi se pare așa:
  http://blogs.edweek.org/teachers/coach_gs_teaching_tips/Fractions.JPG – confecționând singuri învață mult mai bine
  sau așa:
  http://www.scholastic.com/teachers/sites/default/files/posts/u24/images/lego_fractions2.jpg – învățare prin joacă.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Mulţumesc, Irina! Are logică ce spui tu, pare mult mai util cel cu plăcinta, într-adevăr.

 2. renata says: Reply

  Noime! Exact asa! 🙂 Am auzit si eu o data si a trebuit sa caut in Dex ca sa ma conving.

 3. Roxana says: Reply

  Sunt si eu interesata de o ascutitoare electrica buna. Poti sa imi spui de care ai luat si de unde? Chiar ieri cautam una, gasisem ceva, dar cam scumpa dupa parerea mea (65 lei). Multumesc.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Cam asa a fost si a noastra, vreo 70 de lei. Nu gasesti mai ieftina si sa fie cat de cat de calitate (desi cred ca mai apar ocazional la Lidl dar nu stiu ce calitate au). Una profesionala, care sa faca fata la o clasa intreaga de copii e de la 300 in sus.

 4. Diana Povara-Dragos says: Reply

  Jocul asta l-as putea confectiona dintr-o coada de matura, chiar daca nu il vopsesti, doar tai coada de lemn. O idee misto si ieftina.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Da, dar îţi trebuie zece cozi de mătură 😀 Una pt întreg, una pentru cele două jumătăţi, una pentru cele trei treimi şi aşa mai departe. Eu personal nu m-aş apuca să-l fac, dar dacă ai instrumente de tăiat şi şlefuit, de ce nu? Cred că ar ieşi ceva frumos şi copiilor le-ar face plăcere să le picteze singuri. S-ar juca şi ar învăţa mai cu spor cu ele.

 5. Ramona says: Reply

  O alta idee pentru invatarea fractiilor este cu piese de lego , functioneaza pe acelasi principiu ca si in cazul materialului prezentat de tine…Montessori este un sistem minunat in care sa cresti si sa educi un copil…

  1. Laura Frunză says: Reply

   Da, eu nu sunt întocmai de acord cu observaţia despre Montessori, mai ales după ce am studiat în detaliu această filozofie prin intermediul cărţii pe care am tradus-o.

Leave a Reply