Conferinţa “Fii bine cu tine, de acum!” – despre divorţ şi eşecuri

Duminica aceasta, pe 4 octombrie, are loc o nouă ediţie a conferinţelor organizat de ISTT, intitulată Fii bine cu tine, de acum! Se vor aborda mai multe subiecte, însă cel care mi-a atras atenţia cel mai tare a fost acesta: “Multe căsnicii se schimbă în timp, chiar dacă ne dorim ca acest lucru sa nu se întâmple. Când cuplurile nu doresc să mai meargă împreună pe același drum, se confruntă inevitabil cu Divorțul. Psihologii Cătălin Nedelcea și Iulia Ciorbea ne invită la o discuție despre acest subiect atât de prezent în viețile cuplurilor de astăzi. Este oare acesta o experiență (potențial?) traumatică…? Cei doi ne vor spune cum putem transforma acest eveniment etichetat ca eșec sau înfrângere într‐o oportunitate de creștere pentru parteneri si viitoarele lor relații.”

Eu pe blogul meu nu am abordat tema divorţului meu din simplul motiv că nu-l percep ca pe un eşec, nu simt nevoia să mă văicăresc şi nici nu cred că experienţa mea personală ar ajuta pe cineva, întrucât fiecare experienţă este unică în felul ei, în funcţie de personajele implicate. Însă văd în jurul meu oameni care percep divorţul ca pe o adevărată traumă, fac nişte drame enorme pe tema asta şi refuză cu obstinaţie să meargă mai departe şi să-şi vadă de viaţa lor. Văd oameni care îşi terorizează foştii parteneri ani de zile, pentru că refuză să înţeleagă că au şi ei partea lor de vină şi că divorţul e o piesă de teatru cu doi actori, indiferent cum ar părea la prima vedere. Îmi zicea cineva de sintagma “divorţul emoţional” – oamenii divorţează legal, dar emoţional nu reuşesc să se desprindă din căsnicia respectivă. Oameni care nu ştiu cum să gestioneze situaţiile de după şi care au uneori reacţii complet ieşite din sfera normalului. Oameni care, mai presus de toate, refuză să înţeleagă că divorţul nu este o tragedie şi că se poate trece peste asta cu bine.

AFIS_ISTT_FBCT

Recomand din toată inima conferinţa asta tuturor celor care s-au confruntat sau se vor confrunta cu un divorţ. Nu se va discuta numai despre asta, ci şi despre cum să te simţi bine cu tine, în general, cum să te ridici atunci când te simţi la pământ (şi credeţi-mă, am multă experienţă cu asta). Citez, tot din comunicatul de presă: “Conferința va fi deschisă de către psihologul Diana Frazzei care va pune sub semnul întrebării afirmația “Ce nu te omoară te face mai puternic” și ne va împărtăși perspectiva sa despre ce ne face cu adevărat puternici atunci când ne confruntăm cu o traumă. Pe de altă parte, ne va ajuta să găsim posibile răspunsuri la următoarele întrebări: Cum ne putem ridica după ce ne simțim doborâți? Putem să ne protejăm și să nu mai fim răniți sufletește? Gabriel Liiceanu spunea: “Eșecul este locul de unde te ridici pentru a merge mai departe.” Fiecare dintre noi a avut nenumarate eșecuri și, implicit, temeri, înainte de a reuși ceva important. Putem spune că succesul se poate naște din eșec, că a pierde face parte din procesul de a obține ce ne dorim. Psihologul Diana Gavajuc ne invită să ne uităm la Eșecul din oglinda de ieri și să vedem cum ne influențează acesta alegerile și cum poate fi (sau este) o cale spre reușită și creștere personală.

Conferința Fii Bine cu Tine, de Acum! va avea loc duminică, 4 octombrie 2015, la sediul Facultății de Psihologie și Științele Educației (Șoseaua Panduri, nr. 90), începând cu ora 10.00.
Pentru mai multe detalii, accesați www.fiibinecutine.ro. Înscrierile se pot face online, la numărul de telefon 0735 226 936 sau la conferinta@psihotrauma.ro . Taxa de participare este de 100 lei. ISTT este o asociație non‐profit. Fondurile rezultate în urma achitării taxei de participare la evenimente se folosesc pentru asistarea psihologică gratuită a persoanelor aflate în situații de criză, care nu pot susține financiar consultații de specialitate.

Mergeţi şi trataţi-vă dacă aveţi nevoie! Sau mergeţi şi informaţi-vă ca să îi ajutaţi pe cei dragi. Poate că dacă începem să vorbim despre asta, să ne tratăm şi să ne informăm, nu vom mai considera divorţul un major eşec personal, ci doar un simplu sughiţ în viaţă, care te face mai puternic şi mai fericit dacă ştii cum să-ţi reconstruieşti viaţa mai frumos şi mai echilibrat după aceea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.