UNICEF lansează campania împotriva violenţei în şcoli

Mă bucur să văd că din ce în ce mai multe organizaţii se sesizează împotriva fenomenului de bullying, cu toate aspectele lui. După Asociaţia Telefonul Copilului (cu Fii prietenos, nu răutăcios), iată că a venit şi rândul UNICEF care a lansat o campanie intitulată “Ești erou în curtea școlii când oprești violența verbală!“, cu menţiunea că ei nu se axează doar pe bullyingul elev-elev, ci şi pe cel elev-profesor şi profesor-elev. Din păcate, după cum ştiţi, România stă foarte prost atât la capitolul elevi agresaţi de profesori, cât şi la profesori agresaţi de elevi.

“Potrivit datelor MECS, în anul școlar 2014 /2015, au fost raportate la nivel național 18.793 de cazuri de violență în școală, număr în scădere raportat la anul școlar anterior, dintre aceste cazuri, 3397 fiind asociate violenței verbale. Conform studiului global UNICEF pe tema violenței din anul 2014, în România, 41% dintre copii erau intimidați și hărțuiți de colegi la școală. Cea mai des menționată formă de violență împotriva copilului a fost cea elev-elev (certuri, conflicte, țipete, folosirea de apelative) comparativ cu elev-profesor sau profesor-elev (ironie, țipete, ofense sau jigniri). De asemenea, violența verbală este tipul de violență menționat cel mai des, deși este considerată o formă de abuz mai puțin gravă.” (sursa: comunicat de presă)

campanie UNICEF

Pentru prima dată, se pare că şi Ministerul Educaţiei este dispus să facă ceva şi să se implice şi mi-aş dori să nu fie doar la nivel declarativ. Ar fi bine să existe mai mulţi consilieri şcolari, precum şi cadre didactice dispuse să ia în serios “gâlceava” din curtea şcolii. Mi-aş dori ca învăţătorii şi profesorii să nu mai închidă ochii la bullying, indiferent de forma sub care vine acesta, şi să ia atitudine mult mai deschis faţă de violenţa fizică şi verbală care e la ea acasă pe coridoare, în clase şi în curtea şcolii.

Campania se va desfășura în intervalul octombrie 2015 – iunie 2016 și include două spoturi video (unul care ilustrează violența verbală între colegi și unul între profesor și elev), două spoturi radio, machete pentru panotaj și campanie online. Campania încurajează copiii să raporteze cazurile de violență și, pentru că ei își ajută colegii, vor fi numiţi „supereroi”.

O să redau mai jos o parte din declaraţia unor adolescenţi, pe tema bullyingului şi a fenomenelor conexe şi vă invit să staţi de vorbă cu copiii voştri despre toate aceste fenomene, de preferat înainte ca ele să aibă loc, pentru a le oferi armele necesare prevenţiei şi combaterii violenţei şcolare.

“Noi, tinerii, credem că, în momentul actual, violența, abuzul și neglijarea copiilor sunt probleme cu impact considerabil în educația, dezvoltarea și formarea adulților de mâine, cu putere de a modifica comportamentul, viziunea și buna noastră creștere. Dacă nu ne aplecăm asupra combaterii acestor acte ce nu își au locul în societatea de astăzi, destabilizăm societatea de mâine, căci perioada care marchează un om cel mai mult este copilăria!

Subliniem că, în România, cadrul legislativ în domeniul educației, asistenței sociale și protecției copilului este unul avansat, însă implementarea și monitorizarea acestuia lasă de dorit.

Suntem, de asemenea, îngrijorați, ca și copii, de ce se întâmplă în jurul nostru și constatăm că e nevoie de demararea unui proces amplu de identificare, informare și diminuare a abuzului în rândul copiilor.

Unul dintre cele mai de actualitate și frecvente tipuri de violență orientată către copil în comunitate este bullying-ul. Acesta se regăsește în școli, în mediul social, pe stradă, în locuri publice, și, în foarte multe cazuri, cu toate că este întâlnit des în rândul copiilor, nu este identificat la timp și astfel repercusiunile tind să devină ireversibile.

Considerăm că școala este cea care ar trebui să formeze caracterul individului într-unul dintre cele mai proeminente moduri, dezvoltând valori și competențe. Elevii petrec mult timp în școală, iar relațiile la acest nivel ar trebui să fie bazate pe încredere, școala fiind cel mai important grup social, după familie. În mod inerent, succesul în viață este totodată corelat cu percepția asupra școlii și contextului școlar, de aceea existența violenței în școală reprezintă o problemă contrastantă ce face ca elevii să își piardă încrederea în școală, în rolul ei, și, inevitabil, performanța lor școlară scade.

Pe lângă bullying și violență în școală, copiii pot experimenta și un alt tip de agresiune care, spre deosebire de bullying și violența în școală, este o formă de violență ascunsă, însă cu aceleași efecte: neglijarea. Aceasta este una dintre cele mai puțin discutate, dar printre cele mai des întâlnite forme de violență, la nivel social, familial, educațional, emoțional, de sănătate, de nutriție, de vestimentație, de igienă.

Știm cu toții că, după școală, elevii petrec cel mai mult timp conectați la mediul virtual. Pentru mulți dintre noi, internetul reprezintă o formă de divertisment, o modalitate de a socializa cu prietenii sau de a descoperi lucruri noi. Totuși, capcane ascunse stau la tot pasul și cyber-bullying-ul ne poate lăsa fără apărare în masiva lume a informației digitale. Având în vedere că internetul este utilizat de către copii la vârste din ce în ce mai scăzute, șansele de a fi supus la violența pe internet, prin jigniri, oprobiu public, defăimare sau atragerea în diferite cercuri dubioase de către adulți lezează încrederea în sine și siguranța copilului.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.