De unde provin alimentele

În lumea profund industrializată în care trăim, deşi unii ne întoarcem pe cât posibil la natură, am remarcat că sunt mulţi copii care nu ştiu de unde provin anumite alimente şi rămân blocaţi la experienţa hipermarketului. Şi nu zic de carne, ouă, lapte, la care e mai logică provenienţa lor, dar nu ştiu unde şi cum cresc alunele de pământ, din ce se fac pastele, ce-i ăla sparanghel sau faptul că broccoli e o floare, că există şi ouă de raţă sau că fructele şi legumele au moduri diferite de a fi cultivate şi procesate.

Cărţile despre care vă povestesc azi sunt cele mai bune cărţi pe tema asta care mi-au picat vreodată în mână. Sunt în limba engleză, dar chiar şi dacă nu vă  pricepeţi să traduceţi, vă lămuresc ilustraţiile, care sunt multe şi detaliate.

carti Usborne

My First Book About Food, deşi pare pentru copii mici, mi s-a părut nemaipomenită pentru Eliza. Nu doar că am repetat anumite cuvinte în limba engleză (de când a primit cadou un dictionar englez-român cu personaje din Frozen mă bate la cap să exersăm), dar am descoperit cum cresc diferite legume, fructe, ce lactate există şi cum se produc, informaţii despre ouă, carne, pâine şi produse de panificaţie, peşte şi fructe de mare, paste şi orez, moduri de ambalare şi păstrare a alimentelor, precum şi diferiţi termeni din domeniul gătitului. În afară de ilustraţiile minunate, frazele scurte şi uşor de repetat (şi de tradus, dacă e cazul), cartea mai conţine şi câteva exerciţii pentru repetarea şi întipărirea cunoştinţelor acumulate în carte.

interior1

How Things Grow este o mini-enciclopedie cu privire la unde, cum şi când apar, cresc şi se înmulţesc plantele. Din ea copiii învaţă despre arbuşti, tufişuri, copaci, bulbi, pomi, plante aromatice, fructe şi legume, tipuri de seminţe şi modul în care ele se propagă, foioase versus conifere etc. Paginile mele preferate sunt cele cu schema de dezvoltare la floarea soarelui şi cele cu natura în cele patru anotimpuri. Atât această carte cât şi cea anterioară au la final câte un mic glosar de termeni.

interior2

Cărţile au dimensiunea A4, coperţi cartonate, foi lucioase. Le recomand pentru orice vârstă, de la 1 la 10 ani, atât pentru informaţiile pe care le conţin, cât şi pentru exersarea limbii engleze şi a unei terminologii vaste din domeniul botanic, dar nu numai.

După ce am citit împreună aceste cărţi, am făcut cu Eliza şi câteva jocuri. Mai întâi a făcut un simpatic puzzle cu fructe şi legume pe care l-am primit de la Amway (împreună cu un tub de vitamina C şi nişte papucei albinuţă pe care i-am ascuns, că erau prea mici şi sigur se oftica Eliza 😀 ).

puzzle

Apoi am lucrat nişte fişe pe care le-am descărcat de pe net pe care a trebuit să identifice unde cresc anumite fructe şi legume (în pom, în tufe, pe vrej sau sub pământ). Le-am imprimat şi le-am băgat în nişte mape speciale pe care poţi scrie cu o cariocă “scrie şi şterge”. După ce a lucrat fişele, i-am dat un set de cărţi de joc (imprimate de mine de aici, aveţi grijă când le decupaţi pentru că Eliza a trişat puţin şi le-a făcut potrivit după cadrul asemănător colorat), cu care trebuia să facă perechi (de exemplu roşia cu ketchupul, grâul cu pâinea, ugerul vacii cu o cutie de lapte, izvorul cu sticla de apă, albina cu mierea, boabele de cacao cu ciocolata, măslina cu uleiul de măsline, zahărul cu trestia de zahăr etc). După ce le-a făcut perechi, am discutat împreună despre cele mai dificile pe care le aranjase după culoarea liniei punctate de pe margine (măslinele, trestia de zahăr, boabele de cacao). Cu ocazia asta mi-am dat seama ce îi lipsea cărţii My First Book about Food: capitole despre ulei, zahăr şi ciocolată 😀 Eliza s-a bosumflat că au fost prea puţine exerciţii (am avut doar două fişe şi jocul de cărţi), aşa că vă sfătuiesc să vă pregătiţi, pentru că cei mici sunt foarte interesaţi de tot ceea ce ţine de mâncare.

jocuri mancare

Şi dacă tot am vorbit despre mâncare şi provenienţa ei, vă invit să vizionaţi şi acest discurs al lui Jamie Oliver, cu siguranţă vă va inspira.

Eu am primit cărţile pentru review de la În minunata lume a cărţilor. Pe Anca o puteţi contacta direct pe pagina de Facebook sau la adresa de email inminunatalumeacartilor@gmail.com Vi le recomand din toată inima, sunt minunate şi folositoare foarte mult timp, nu doar punctual.

4 Comment

 1. Ina says: Reply

  Foarte frumoase activitati. Avem si noi prima carte. Am o intrebare, unde se pot gasi aceste mape pentru carioca speciala? Multumesc!

  1. Laura Frunză says: Reply

   Ina, mie mi le-a adus cineva din Statele Unite, insa cred ca poti folosi si o folie din aceea de documente, care sa fie mai groasa.

   1. Ina says: Reply

    Merci, le-am gasit in State, le trec pe lista 🙂

 2. Fain discursul lui Jamie. Îl știam, dar l-am revăzut cu plăcere, pentru că eu sunt din gașca Elizei, sunt “fană” Jamie Oliver. :)) Și cărțile par haioase.

Leave a Reply