Activităţi de iarnă – tablouri pirogravate

Dau startul activităţilor de iarnă şi Crăciun (care vor fi mult mai puţine anul acesta) cu aceste tablouri pirogravate. Pirogravura este o activitate foarte frumoasă pentru copii şi pe vremuri ea se făcea la şcoală la lucru manual, pe lângă traforaj, cusături, împletituri diverse etc.

Acum cele mai multe şcoli lucrează pe tot felul de caiete iar maximul de abilităţi pe care îl capătă un copil este să decupeze şi să lipească diverse elemente de-a gata din caiet. Activităţile pe care le voi face anul acesta vor fi făcute în cea mai mare parte de Eliza. Deja este mare, mult mai independentă, are propriile idei cu privire la cum să arate anumite lucruri şi este mult mai deschisă să încerce lucruri noi.

DSCN9818

Pentru a face pirogravură, aveţi nevoie, evident, de un aparat de pirogravat. Noi avem unul foarte vechi, cu un singur capăt, însă găsiţi periodic aparate de pirogravat în ofertă la Lidl sau prin magazinele de hobby, cu diverse capete, care de care mai subţiri, ca să faceţi o mulţime de modele frumoase, cu detalii fine.

Acum că am prins gustul pirogravurii, mi-aş dori tare mult unul cu capete interschimbabile ca sa pirogravez tot felul de chestii, nu doar tablouri (ouă din lemn pentru Paşti, cuburi din lemn pentru story cubes, rame foto etc). Vedem, poate îi aduce Moşul Elizei un aparat mai performant 😀 Sau poate chiar mie!

Dacă aveţi aparatul de pirogravat, veţi mai avea nevoie şi de plăci de lemn pe care să aplicaţi modelul. Eu am găsit la magazinul Mustash din Bucureşti nişte plăci rotunjite la un capăt şi imediat mi-a venit în minte să fac un fel de icoane pirogravate. În funcţie de dimensiuni, costau între 3 şi 7 lei bucata, parcă.

Pentru diverse tablouri găsiţi plăcuţe mai subţiri dintr-un lemn moale, fie în magazinele de hobby (la Profi Art aveau toate dimensiunile posibile), fie în magazinele mari de bricolaj unde îi puteţi ruga să vi le taie pe dimensiune.

DSCN9990

Pentru a aplica modelul, aveţi nevoie de o imagine cu contururi clare şi de indigo (găsiţi la librării, e cam 30 de bani coala). Puneţi coala de indigo cu faţa în jos către lemn, apoi modelul şi, pentru copii, lipiţi-le cu bandă scotch de lemn, ca să nu fugă. Trasaţi contururile cu un creion colorat (ca să se vadă pe care le-aţi trasat şi pe care, nu), apoi urmaţi modelul cu creionul de pirogravură.

Lucraţi în etape, deoarece oboseşte mâna şi vă poate tremura sau “scăpa” pe model (eu am greşit puţin faţa pruncului Iisus, mi-a scăpat mâna de oboseală şi i-am făcut nişte pistrui). Eliza şi-a lucrat iconiţa în patru etape: a trasat singură modelul, a pirogravat jumătate şi apoi cealaltă jumătate. A doua zi, a colorat modelul.

A cam mâzgălit lemnul cu indigo şi m-am chinuit să-l şterg dar se duce cam greu, aşa că aveţi grijă să nu apese cu degetele pe model atunci când e plasat deasupra colii de indigo.

În stânga model desenat, în dreapta model pe care s-a început pirogravura
În stânga model desenat, în dreapta model pe care s-a început pirogravura

Cel mai frumos se colorează cu nişte creioane colorate sau carioci cu vârful moale. Mie îmi place rezultatul pastelat al creioanelor colorate dar Eliza preferă cariocile. Ea a încercat şi cu acrilice dar nu ne-a plăcut rezultatul. Modele frumoase găsiţi pe internet dacă veţi da căutare după modele de colorat pentru copii. Evident, în funcţie de răbdare şi măiestrie puteţi încerca orice model, indiferent cât de complicat pare.

DSCN9987

După primul succes pe care l-am avut cu icoanele, Eliza a cerut un Moş care intră pe horn iar eu am vrut să încerc un peisaj de iarnă. Ea şi-a colorat Moşul, eu, însă, am îndoieli dacă să colorez globul meu, parcă arată mai frumos aşa. Mă mai gândesc momentan 😀

Cu ajutorul pirogravurii se pot face multe tablouri decorative, Eliza a primit de la Irina Marin (Atelierul Irinei) o Elsa şi o Anna iar mie Irina mi-a făcut sigla blogului şi cred că arată minunat, cred că multe sigle se pretează la a fi pirogravate pe plăcuţe 🙂 Se pot face, astfel, felicitări personalizate pentru sărbători, etichete pentru cadouri şi altele.

DSCN4954

3 Replies to “Activităţi de iarnă – tablouri pirogravate”

  1. Ce amintiri m-au invadat!! noi faceam pirogravura la Casa pionierilor!!! Ce vremuri!

    1. Eu n-am facut niciodata in copilarie, dar stiu ca am vazut la varul meu, el avea un set de traforaj si pirogravura. Acum a crescut mare si face mobila : )) Deci a folosit la ceva si ora aia de lucru manual din copilarie.

  2. Supeeer! Acum stiu si eu ce cadou vreau, multumeeeeeeesc! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.