4. Poveşti de iarnă

Poveşti de iarnă de la editura Litera este o culegere de cinci poveşti: Fetiţa cu chibrituri (H.C. Andersen), Poveste de iarnă (Zacharias Topelius), Moş Crăciun (Barbu Delavrancea), Moş Gerilă (basm popular rusesc), Maruşca şi cele douăsprezece luni (poveste slovacă).

DSCN4981

Pe Fetiţa cu chibrituri mai mult ca sigur o ştiţi. Basmul lui Delavrancea e amuzant dar e pentru adulţi, eu nu l-aş citi copiilor, nu pentru că ar conţine cine ştie ce scene interzise, ci pentru că ar fi dificil de înţeles ce s-a întâmplat – este un basm clasic cu morală, despre cum Moş Crăciun le dă o lecţie unor ţărani avuţi şi cam zgârciţi. Moş Gerilă şi Maruşca şi cele douăsprezece luni brodează pe tema “fata moşului şi fata babei”, doar că acţiunea se petrece iarna.

Eu am ales să citim Poveste de iarnă – este destul de optimistă chiar dacă e despre un ţăran sărac şi cei doi copii ai săi. Aceştia primesc de la doi copaci pe care i-au salvat de la tăiere nişte puteri magice deosebite: băiatul împrăştie mereu lumina soarelui în jurul său iar fata aduce primăvara pe oriunde trece. Desigur, acestea sunt metafore ale bunătăţii umane care poate trezi soarele şi primăvara în inimile înnegurate ale celor din jur.

Ilustraţiile de modă veche făcute de ilustratori din “şcoala rusească de ilustraţie” împodobesc superb cartea, care este potrivită pentru copii de minim 7 ani.

DSCN4982

Vom citi această poveste în seara aceasta, când am avut pe bileţel şi o vizită la o “brutărie care face cozonaci de Crăciun”. Brutăria se numeşte Mama Pan, este un proiecte de economie socială şi acolo se coc nişte cozonaci minunaţi. Îi puteţi comanda direct pe site-ul lor, împreună cu fursecuri, plăcinte şi diferite tipuri de pâine. Despre Mama Pan va scrie în curând Miruna un articol mai pe larg.

DSCN5098

DSCN5078

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.