Cadourile de Crăciun în şcoli şi grădiniţe

Până acum, Eliza a avut în total 5 “Crăciunuri” petrecute la grădiniţă şi la şcoală. Şi pentru că tot m-au întrebat mamele de cadouri care se pot oferi la grădiniţă sau la şcoală, m-am gândit să fac un “recensământ” al cadourilor primite până acum (deşi nu cred că vă ajută, pentru că bugetele sunt diferite, am auzit sume care variază de la 20 de lei la 150-200 de lei).

La grupa mică şi mijlocie, sinceră să fiu nu-mi aduc aminte ce cadouri au primit. Ştiu sigur că au fost şi dulciuri frumos ambalate şi nişte jucării, probabil clasicele păpuşele pentru fetiţe şi maşinuţe pentru băieţei. Cadourile respective au dispărut în negura timpului, cred că au fost nişte chestii ieftine pe care le-am dus la ţară (din fericire, la noi mereu au fost bugete mici pentru cadourile de Crăciun). La grupa mare, îmi aduc aminte perfect ce au primit, pentru că mama care s-a ocupat m-a sunat şi m-a întrebat dacă ar fi adecvat să le cumpere copiilor aşa ceva. Daaaaaaaaaaaaaa! am zis eu. Era vorba de nişte seturi de anatomie pe care le găsise la o reducere foarte mare într-un magazin. În plus, le-am mai luat eu de la Gaudeamus atunci nişte cărţi frumoase cu magneţi, de la editura Prut. Bugetul nu cred că a depăşit 30-35 de lei. Mama respectivă şi-a petrecut noaptea pe la Noaptea Jucăriilor Reduse la nu ştiu ce hipermarket, eu i-am rugat pe cei de la editură să-mi acorde o reducere sau măcar transport gratuit ceva (posibil să-mi fi şi acordat, nu mai reţin). Menţionez că nu-i cunoşteam pe cei de la editură, n-am colaborat niciodată cu ei, deci nu e ca şi cum mi-ar fi făcut mie vreo favoare. Cu puţin efort şi cu multă implicare, am reuşit să oferim copiilor nişte cadouri frumoase la un preţ mai mult decât rezonabil.

În clasa pregătitoare, s-a discutat mult pe tema cadourilor, dar de implicat nu s-a implicat prea multă lume. Sfătuindu-mă cu mama care se ocupă de strânsul fondurilor şi concluzionând că bugetul e prea mic pentru jucării (cred că a fost vreo 20 de lei?!), am reuşit să luăm din banii ăia câte trei cărticele de la editura Litera (din colecţia Micul artist plastic, au avut ei o campanie de reducere şi erau undeva la 3-4 lei cartea) şi nişte dulciuri. Am fost atunci la limită cu cadourile, pentru că riscam să nu ajungă la timp, se mutase data la care trebuia să vină Moşul, cei de la Litera erau supra-aglomeraţi, dar cu mari rugăminţi şi cu multe telefoane, am reuşit să salvăm Crăciunul şi cadourile au ajuns la timp (nu au avut serbare, doar a venit Moşul în clasă, le-a dat cadourile şi atât, fără prezenţa părinţilor).

În clasa întâi bugetul a fost tot aşa, foarte mic 15-20 de lei. Părinţii voiau nişte jocuri educative dar este cumplit de greu să găseşti ceva calitativ la banii ăştia. Am tot căutat pe google, pe la magazinele clasice şi nimic. Până la urmă am intrat pe site la Jucăria Veselă (am mai colaborat eu cu ei la un moment dat) şi am dat peste Jocul înmulţirilor, un joc matematic din lemn cu înmulţiri – numai bun pentru clasa a doua când vor începe tabla înmulţirii. Preţul era 25 de lei, preţ de Black Friday, redus. I-am contactat, i-am rugat să ne ajute şi au fost foarte deschişi. Deşi nu aveau pe stoc 31 de seturi, au fost de acord să mai comande de la furnizor şi să ne lase şi preţul redus. Am fost extrem de fericită. Ba mai mult, ni le-au livrat şi acasă, fără costuri suplimentare, în timp util. Phew, am salvat şi Crăciunul ăsta!

DSCN5328

În primii doi ani nu m-am implicat şi nu ştiu cum a fost, dar în ultimii doi, chiar m-am agitat. A fost, într-adevăr, stresant dar a meritat. Bănuiesc că ce vreau să spun eu aici e să vă implicaţi şi nu doar să daţi o sumă de bani fără să ştiţi pe ce vor fi cheltuiţi. Poate pentru un singur copil 100 de lei nu e o sumă mare de dat la grădi/şcoală pentru cadou, dar imaginaţi-vă că aveţi doi copii. Sau trei. Brusc parcă nu mai e aşa distractiv să dai o căruţă de bani pe un cadou care poate fi şi complet lipsit de inspiraţie sau identic cu ce mai are pe acasă.

La voi ce s-a mai dăruit pe la şcoală/grădiniţă? Dacă aveţi idei de cadouri decente pentru copii până în 30 de lei, m-aş bucura să-mi lăsaţi linkuri sau sugestii, ca să le centralizăm pentru anul viitor.

8 Comment

 1. Andreea says: Reply

  Draga Laura,
  Desi luna asta am decis sa imi sterg aplicatia Facebook din telefon, ma bucur tare ca m-am abonat la news letter-ul tau si continuu sa iti citesc articolele interesante.
  De ar citi cat mai multi parinti acest articol, as fi foarte bucuroasa!
  Sarbatori fericite!

  1. Laura Frunză says: Reply

   Multtumesc, Andreea!

 2. anca says: Reply

  La noi,si la scoala,clasa pregatitoare si grupa mijlocie,am pus fiecare ce am dorit,s-a dat acasa cu o saptamana inainte cate o cutie de la corn si lapte si asa toti copii au avut cadouri cu dimensiuni egale,iar cadourile s-au desfacut acasa.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Si asta e o idee buna, pana la urma, de ce nu?

 3. Super ideea ta cu recensamantul! 🙂
  Ana, la gr mijl a primit un puzzle si dulciuri de la “Sf Nicolae”, o.nuielusa frumos ambalata :)) -toti au primit si dulciuri. (Douajdalei)
  De Craciun, nu am cotizat, Moul a venit de la primarie in fiecare an in scoli si gradinite cu cate o punga de dulciuri (bune 🙂 )
  Zilele trecute mamica unei colege de-a lui Ioan m-a luat la rost (am avut nefericita idee de a inchiria un fotograf profi pt serbarea de ieri, idee pe care am abandonat-o inainte de a se materializa,cu care au fost de acord vreo 16 pers din tot atatea sunate.as fi vrut sa nu ne mai calcam in picioare,sa mergem ca la spectacol,sa-i scutim pe copii de nspe mii de blitzuri puse pe ei,sa avem inregistrata toata serbarea care se anunta a fi speciala,etc-chiar a fost f frumoasa,am reusit sa filmez printre capete :p, pe bucatele fiecare moment) dupa ce a refuzat din start propunerea, ca de ce nu am pus bani sa cumparam ceva
  Craciun pt copii. Apai, frate….ca sa scoti un leu de la anumite persoane tre sa mergi pana in panzele albe. Iar dc nu faci din leul ala aur ca sa poti sa le cumperi ceva,degeaba te-ai strofocat.
  Venise cu ideea de a cumpara cate un trening (se cere uniformitate si la ora de sport 🙂 )-ideea in sine nu e rea,d-aia am si scris-o,daaaar cu 20 de lei nu cumperi un trening, iar dc ceri un pic mai mult si oferi si argumente, iar te-ai fript :)).

  Cred ca tre mers si aici pe ideea “cumpar primavara pt Craciunul de la iarna” 🙂

 4. Sahul de la Editura Prut a fost la reducere 31,5 lei

 5. Ramona says: Reply

  buna, Laura!
  la noi la grupa timpurie (2 ani) s-au strans cate 25 de lei pentru cadouri, din care copiii au primit asa: o carte de la editura Girasol, “Alba ca zapada. Apasa butoanele si asculta povestea” link: http://www.librarie.net/p/194491/Alba-Zapada-Apasa-butoanele-asculta-povestea
  Iar, pe langa carte, in punguta au mai avut fiecare cate o portocala, un out Kinder si doua ciocolatele Kinder maxi.

Leave a Reply