Calendarul de advent al cărţilor de Crăciun

Calendarul de advent al cărţilor de Crăciun aproape a ajuns la final. Cărţi propriu-zise pentru copii nu mai am, deşi cele pe care le voi recomanda mai jos sunt şi pentru copii mai mari, nu doar pentru adulţi. Eliza a plecat deja în vacanţă, aşa că împreună nu mai citim nimic, citesc doar eu.

DSCN5353

Crăciunul în cele mai frumoase povestiri, editura Nemira – o selecţie de povestiri de Crăciun scrise de clasici ai literaturii universale. Mi-am cumpărat-o de vreo doi ani, dar nu am reuşit s-o citesc până anul acesta. (21)

Poveste de Crăciun de Charles Dickens – o ediţie foarte frumoasă de la editura Curtea Veche a celebrului roman care a inspirat nenumărate ecranizări. Abia aştept s-o citesc, până acum am văzut doar filmele, de departe cel mai reuşit fiind cel cu Patrick Stewart în rolul lui Scrooge. Pentru copii există chiar şi variantă cu Barbie în rolul unui Scrooge feminin (Barbie: A Christmas Carol). (22)

Păstorul, îngerul şi Walter, câinele-minune de Crăciun – (23) e o carte mai veche, apărută în 2007 la editura Corint (Leda). Am tot ocolit-o prin bibliotecă, nu mă atrăgea deloc coperta, dar când am pus mâna pe ea, am citit-o dintr-o suflare. Nu cred că mi-a luat mai mult de jumătate de oră – patruzeci şi cinci de minute s-o citesc. E o povestire emoţionantă despre un băiat (probabil în clasele gimnaziale, nu înţeleg exact vârsta, dar cam clasa a şasea – a şaptea) aflat la vârsta primei îndrăgostiri şi a farselor împreună cu colegii de clasă, dar cu un picior încă în copilăria înduioşătoare în care joacă roluri de păstor şi mag la piesa de teatru a şcolii şi îşi bombăne tatăl că nu ştie să monteze o bicicletă. Familia lui Doug are un câine foarte bătrân pe nume Frank, foarte ataşat de fetiţa lor mai mică. Frank moare chiar înainte de Crăciun, lucru care duce la declanşarea unor evenimente tragicomice deoarece familia încearcă să-i ascundă fetiţei decesul câinelui. E o poveste dulce-amară care vă va plăcea şi cred că le-ar plăcea şi copiilor s-o citească. Nu e deloc tristă, ci mai degrabă amuzant-sentimentală. O recomand copiilor de 9-12 ani. De Dave Barry, autorul cărţii, s-ar putea să mai fi auzit, deoarece el a scris cele două continuări ale romanului Peter Pan.

Cărţii de pe 24 decembrie îi voi dedica o postare separată, deoarece merită povestit mai pe larg despre ea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.