Mărţişoare cu tehnica răsucirii hârtiei – quilling

Ca să fiu sinceră, numai de mărţişoare nu am avut eu chef zilele astea dar viaţa merge înainte, 1 martie vine, fie că vrem sau nu, şi Eliza trebuia să ducă la şcoală nişte materiale de făcut mărţişoare, ceva, orice. Cum nu s-a dat o temă generală şi eu am aflat informaţia cu două zile înainte, m-am simţit puţin debusolată şi parcă nu ştiam pe ce să pun mâna. Până la urmă am ales quillingul pentru că e nevoie de puţine materiale, nu sunt voluminoase şi m-am gândit că le poate realiza singură, la şcoală, în două ore de lucru manual. Am căutat pe internet diferite modele şi am selectat câteva mai uşoare, pe care le-am adaptat la ce materiale am avut noi.

Prototipurile făcute de mine nu sunt extraordinare, mărturisesc că nu prea mă dau în vânt după quilling, însă sunt simplu de făcut şi rezultatul este drăguţ. Din quilling pot ieşi lucruri superbe, dar e nevoie de o migală şi de o îndemânare aparte, care nu prea mă caracterizează, aşa că ce vă prezint eu aici e pentru începători şi amatori, în special copii, nicidecum pentru cei care stăpânesc deja această artă decorativă.

martisoare L

Ce a făcut Eliza acasă, ca să exerseze. Ce a făcut la şcoală urmează să aflu azi. Deşi nu se vede aşa bine în poză, ghiocelul e destul de reuşit şi e primul făcut, când a luat prima oară acul de quilling în mână.

martisoare E

Materiale: carton pentru suport (noi am folosit negru, albastru şi alb), un perforator pentru rotunjit marginile, fâşii de quilling (am folosit unele cam de dimensiunea unei coli A5 în înălţime), aracet, ac de quilling, alte resturi de carton sau hârtie. Cerculeţele se rotesc pe acul de quilling, li se lipeşte marginea, apoi se “ciupesc” la un capăt sau la ambele pentru a le da forma necesară. Cei avansaţi pot folosi şi un şablon pentru cerculeţe, ca să se asigure că ies toate egale. Nu mai ştiu pe unde e al nostru, aşa că nu l-am folosit.

Ghiocel: se fac trei cerculeţe din fâşii albe şi se ciupesc la un capăt pentru a le da forma de picătură. Dintr-o fâşie verde se face un cerculeţ pentru sepale – se ciupeşte la două capete, păstrând o parte rotunjită. Frunza se face dintr-o fâşie de quilling mai mare (am folosit o fâşie care avea dimensiunea unei coli A4 în înălţime). Cerculeţul se lasă mai lejer şi se ciupeşte la ambele capete, pentru a-i da forma specifică de frunză. Tulpina se face lipind o fâşie cu muchia aşezată perpendicular pe carton. La un capăt se lipeşte de ghiocel, iar la celălalt de frunză.

ghiocel

Ghiveci cu floare – se decupează ghiveciul dintr-un rest de carton şi se lipeşte pe suport. Se fac şase cerculeţe din fâşii colorate, care se ciupesc la ambele capete, pentru a le da forma de petală. Se lipesc în cerc deasupra ghiveciului. Deasupra se pune un cerculeţ mai strâns, într-o culoare contrastantă. Ghiveciul mi se pare cel mai simplu de realizat de către copii.

ghiveci

La fel de simplu este şi acest mărţişor cu crenguţă. Am folosit trei crenguţe subţiri de spirea (floarea miresei) cu mici boboci de frunze pe ele şi 5 cerculeţe mov. Se leagă crenguţele cu un şnur de mărţişor, apoi se lipesc pe suport (crenguţele trebuie să fie foarte, foarte subţiri) şi se lasă la presat puţin. Se lipesc cerculeţele.

crenguta

Narcisă – se fac cinci cerculeţe galbene care se ciupesc la ambele părţi pentru a forma petalele şi un cerculeţ portocaliu pentru mijloc. Se îndoaie o fâşie astfel încât să formeze o frunză într-o parte şi se lipeşte cu muchia perpendicular pe suport.

narcisa

Pasăre – un cerculeţ se lasă mai lejer şi se ciupeşte pentru a forma picătura cu o uşoară adâncitură la coadă. Se face cerculeţul pentru cap iar pentru cioc se împătureşte în două o bucăţică foarte mică de fâşie galbenă. Pentru coadă se lipesc la bază trei bucăţele de fâşii care se răsucesc uşor la capete. Pentru creangă se foloseşte o fâşie verde răsucită doar la un capăt. Pentru frunze se fac două cerculeţe care se ciupesc la ambele capete pentru a le da forma specifică.

pasare

Copiilor voştri ce materiale pentru mărţişoare li s-au cerut la şcoală? Ce tehnici au ales doamnele educatoare sau învăţătoare? V-aţi gândit să încercaţi şi această tehnică, a răsucirii hârtiei, cu ei?

6 Replies to “Mărţişoare cu tehnica răsucirii hârtiei – quilling”

  1. Si eu tre sa improvizez ceva :)).
    Am facut aseara din ipsos inimioare si floricele in ambalajele de la bomboane Milka, dar le-am dat la scoala ca sa le picteze si ataseze firul de martisor copiii.
    Au iesit destul de frumusele. Daca aveam magnet, le atasam magnet si scapam si mai usor. Initial le facusem pt Ioan, sa le daruiasca fetelor. M-am razgandit pe ultima suta, iar martisoarele vor ajunge la mamicile colegilor lui Ioan :).
    Am ramas cumva in pom, cautam acum un filmulet cu cel mai simplu martisor quilling. N-am gasit film, dar am gasit poza ta cu crenguta :). D-astea facem , multumesc!

    1. Spor, sa-mi arati poze sa vad cum ies. Martisoare de ipsos in forme de la bomboane am facut si eu 🙂

  2. Am cumpărat zilele trecute 3 mărțișoare (cu păuni, cu fluturași și cu pisicuțe) în tehnica descrisă. Doar că nu știam că e o tehnică și că, normal, nu-i știam numele. Mulțumesc mult. Îmi place ce învăț pe acest site.

    1. Animalutele vreau si eu de ceva vreme sa le incerc, dar nu ma incumet. E prea mult de bibilit. Ma bucur ca va plac articolele mele!

  3. Chiar arata frumos…aduce a primavara. Noua la gradinitia nu ni s-a cerut nimic.Acasa am lucrat in echipa martisoare cu seminte cu hartie facuta de noi(ne-am inspirat de la cele din supermarket, Planteaza-ma). Inca mai avem de lucru la ele pentru au stat la uscat :). Am incercat tehnica asta la o felicitare, a iesit acceptabil, nu am avut fasii gata taiate si nici ac special :).

    1. La gradinita nici nu prea se cer, de obicei. In general lucreaza cu materialele pe care le au deja la dulap, cerute la inceputul anului. Dar depinde si de elanul artistic al educatoarei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.