Seria Maxi – Pixi de la editura All

Mi-am adus aminte să vă povestesc de aceste cărţi, deoarece aseară am dormit iepureşte şi am tresărit la orice zgomot, Eliza fiind răcită şi cu potenţial de febră la ora de culcare. Cărticelele astea au ajutat-o pe Eliza să înţeleagă mult mai bine simptomele unor boli, să le exprime în cuvinte şi să treacă peste ele mult mai uşor (când copiii înţeleg ce li se întâmplă sunt mult mai cooperanţi şi în ceea ce priveşte tratamentul).

Seria Maxi-Pixi de la editura All mi se pare una dintre cele mai bune (şi amuzante) serii de cărţi despre sănătate care sunt adresate direct copiilor mici. Formatul mic, personajele, ilustraţiile, precum şi modul de abordare sunt gândite special pentru copiii pre-şcolari şi şcolari de maxim 8 ani şi sunt scrise de către unul dintre cei mai cunoscuţi medici din Germania, Prof. Dietrich Groenemeyer, un medic care pledează pentru un program de educaţie sanitară în şcoli şi ţine conferinţe pentru copii legate de alimentaţie şi sănătate.

Seria are patru cărți care urmează același tipar: sunt prezentate personajele (mereu aceleaşi, gemenii Rosi şi Erwin, precum şi Doc, medicul lor de familie), apoi simptomele şi împrejurările în care s-au declanşat, vizita la medic şi diagnosticul, explicaţii privitoare la modul în care s-a declanşat boala şi la cum funcţionează organul respectiv, sfatul medicului şi schema de tratament, precum şi un deznodământ fericit.

interior Maxi Pixi

De remarcat că medicul nu le prescrie tratamente medicamentoase, ci inhalaţii, ceaiuri, unguente pe bază de plante, masaj, comprese etc. Astfel, cărţile încearcă să transmită mesajul că nu e ok să ne repezim la medicamente atunci când suntem bolnavi şi că există şi alternative mai blânde. Bineînţeles, nu este exclus nici tratamentul alopat în caz de necesitate. Atunci când Erwin tuşeşte, medicul îi recomandă inhalaţii cu apă fierbinte de trei ori pe zi, să bea multe lichide, să se ungă pe piept cu un unguent pe bază de plante şi să sugă bomboane cu salvie. Dar la final, specifică: “Când o să te simţi mai bine, vii din nou la consult. Atunci o să mă uit la plămânii tăi şi o să-ţi dau şi medicamente.” (bănuiala mea e că în original textul sugera că îi va da medicamente dacă va fi cazul, dar s-a pierdut la traducere ideea).

01.pe_rosi_o_dor_dintii-ro-4pp-page-004

În cartea Erwin tuşeşte, pe ultima pagină (unde se găsesc câteva informaţii, pe înţelesul copiilor, despre subiectul abordat în carte) scrie aşa: “când eşti bolnav şi ai febră trebuie să faci un singur lucru: să rămâi în pat şi să aştepţi ca poliţia corpului tău, adică sistemul tău imunitar, să treacă la treabă. Ceaiul de plante, sucul cald de lămâie şi bomboanele de salvie ajută foarte bine în lupta contra răcelii.”

În seria Maxi-Pixi găsiţi o carte despre luxaţie (Erwin şi-a luxat piciorul), una despre durerile de dinţi (Pe Rosi o dor dinţii), una despre răceală (Erwin tuşeşte) şi una despre durerile de burtă (Pe Rosi o doare burta), aceasta din urmă fiind cea mai haioasă, în special pentru că e despre pârţuri şi diaree 😀

03.pe_rosi_o_doare_burta-ro-4pp-page-004

Eu am crezut că Eliza se va amuza pe seama cărţii despre pârţuri, dar nu a fost aşa. Poate şi pentru că felul în care sunt scrise aceste cărţi îi face pe copii să se identifice cu personajele şi să înţeleagă cum funcţionează anumite lucruri în corpul lor, fiindu-le mai uşor să-şi înţeleagă ulterior propriile probleme de sănătate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.