Sfaturi pentru copilul care pleacă în tabără

sfaturi pentru tabara

Azi sunt foarte bucuroasă, din mai multe motive pe care nu vi le pot împărtăşi, dar unul dintre ele este faptul că Eliza a fost acceptată într-o tabără foarte drăguţă care se potriveşte foarte bine nevoilor noastre (ca şi perioadă, costuri şi mod de desfăşurare). Tabăra va dura 6 zile, o vom duce şi o vom aduce noi şi va trebui să se descurce destul de mult singură în acest interval.

Deşi Eliza a mai fost plecată de-acasă într-o excursie de 3 zile, eu sunt destul de stresată cu privire la plecarea în tabără şi aş vrea să mă asigur că o pregătesc bine înainte. Aşa că am nevoie de un brainstorming din partea mea şi a voastră cu privire la sfaturile pe care trebuie să i le dau şi la chestiile pe care trebuie să le fac eu înainte de plecare.

Lucruri la care m-am gândit eu:

– facem bagajul împreună cu ea ca să ştie exact ce conţine. Să alegem câte o ţinută pentru fiecare zi şi să-i explic să se schimbe zilnic de tricou sau la nevoie, dacă se pătează.

– îi pun separat o pungă pentru rufe murdare (de preferat ceva cu fermoar, uşor de umblat acolo) ca să nu amestece rufele murdare cu cele curate. În general, ştiu cum se fac bagajele copiilor pe parcursul taberei, cu toate lucrurile de-a valma şi aş vrea să insist să fie organizată.

– o să-i explic să-şi pună lucrurile în dulăpior (dacă are la dispoziţie, deşi bănuiesc că da), să ţină lenjeria şi şosetele în săculeţii lor (o să încerc să-i pun în nişte săculeţi separaţi, ca să nu fluture lenjeria pe acolo).

– voi insista pe efectuarea igienei corespunzătoare (mai ales că în vacanţe are tendinţa de a mai uita de periuţa de dinţi), cu spălat pe dinţi şi pe faţă dimineaţa şi cu duş seara.

– să-i povestesc cum e cu intimitatea: să închidă uşa la baie când o foloseşte, să ţină halatul ca lumea pe ea la duş, să se schimbe la baie de lenjerie, să nu lase pe nimeni să umble în lucrurile ei şi să insiste să îi fie respectat spaţiul personal. De asemenea, să facă şi ea acelaşi lucru cu ceilalţi.

– îi voi recomanda să nu facă schimb de haine sau produse de igienă cu alte colege (deşi aici e cu dus şi întors, că nu vreau să înţeleagă că nu poate împrumuta pastă de dinţi sau gel de duş altei fetiţe care poate le-a uitat acasă sau i s-au vărsat).

Ce mă stresează

– o să discutăm despre respectarea regulilor dar o să-i spun şi că poate refuza anumite activităţi nu i se potrivesc, o lezează în vreun fel, e prea obosită, îi este rău etc. Iar aici trebuie musai să insist să spună dacă ceva e în neregulă pentru că e genul de copil care nu spune dacă se simte rău sau o necăjeşte altcineva.

Mă stresează destul de mult şi faptul că iar se va stresa şi ea, la rândul ei, cu privire la luatul păpuşii de somn cu ea. Păpuşa merge peste tot cu ea dar când a fost în excursie cu Clubul Morişca, s-a agitat şi a plâns o grămadă pentru că avea inima îndoită dacă să ia păpuşa sau nu: pe de o parte o voia cu ea, pe de alta îi era ruşine că vor râde copiii de ea că încă mai doarme cu o păpuşă. Eu am încurajat-o atunci s-o ia, spunându-i că sigur şi alţi copii vor avea obiectele de ataşament cu ei (şi am avut parţial dreptate că sunt şi copii mai mari care plâng după lucrurile dragi) dar nu ştiu cum să procedez acum. Orice sfat din partea voastră e binevenit!

Excursie Sinaia mai 2015  Clubul Morişca
Excursie Sinaia mai 2015 © Clubul Morişca

Sfaturi de care am nevoie

– încerc să încropesc o listă cu obiectele din bagaj, aşa că orice listă pe care o aveţi voi sau orice experienţă aveţi cu ce e necesar într-o tabără (zonă de deal, fără activităţi de drumeţie sau acvatice, deşi ni s-a sugerat să aibă costum de baie pentru că vor fi jocuri cu apă) m-ar ajuta teribil de mult. Câte prosoape, câte tricouri, câţi chiloţi, câte şosete, câte haine groase şi câte subţiri, ce obiecte de igienă, ce alte lucruri în plus ar ajuta (poze cu părinţii, cărţi de citit, vreun joc pe care să-l joace seara cu colegele de cameră, un jurnal, cărţi de colorat, aparat foto etc)? De asemenea, aş vrea să ştiu care e politica voastră cu privire la telefonul mobil (asta dacă nu a impus tabăra absenţa lui) şi la sunat. I-aţi dat, nu i-aţi dat, l-aţi sunat în fiecare zi sau nu etc?

– Ce mică farmacie să aibă copilul la el, în funcţie de vârstă, în afară de medicamentele care fac parte dintr-o schemă de tratament impusă (gen smecta, plasturi, unguent contra mâncărimilor, spray anti-ţânţari, baneocin etc)?

– M-ar mai ajuta şi nişte informaţii generale, de exemplu la ce vârstă a mers prima oară în tabără, cu ce impresii s-a întors, dacă şi-a făcut prieteni, dacă a vrut să mai meargă acolo (orice sugestii de tabere, cu linkuri spre site-uri şi bloguri sunt binevenite dacă vin din partea cuiva care le-a testat), dacă aţi rezistat psihic şi câte distonocalme aţi luat 😀 , cum şi-a păstrat amintirile ulterior (album foto, jurnal, altele), în funcţie de ce criterii alegeţi o tabără, dacă vă plac taberele gen bootcamp de re-educare sau preferaţi tabere mai relaxate, orice gânduri vă mai vin în cap legate de tabere.

Mulţumesc tuturor pentru ajutor!

39 Comment

 1. Nu o sa ii ajunga o tinuta pe zi. Vreo 2-3, probabil. Dimineata una, apoi probabil ca se odihnesc putin la pranz si apoi nu se va mai imbraca in ce a purtat dimineata. Iar seara alta tinuta, ceva mai calduroasa, indiferent daca e la munte sau la mare. Iulia mea asa isi ia de obicei. Sa vezi nebunie, anul trecut am trimis-o in doua tabere legate, anul acesta va merge in 4 tabere legate. O sa caram tot sifonierul. Unde mai pui ca mai apar si accidente la masa, ca se joaca si e imposibil ca macar o data sa nu ii puna cineva ciorba in brate.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Aoleu! Nici nu cred ca are atâtea tricouri şi hanorace 😀 Deci tre sa investesc la capitolul ăsta. Şi wow, 4 tabere legate? Şi se duce cu drag în toate?

   1. Abia asteapta!

    1. Laura Frunză says: Reply

     Cât are a ta, că nu mai ţin minte? Sunt curioasă cum aţi făcut cu pieptănatul când era mai mică. Se pieptăna şi îşi prindea părul fără ajutor?

 2. Medicamentele neaparat sa nu fie date in grija ei! Medicamentele trebuie sa le lasi cu un adult cu instructiuni foarte stricte!
  Papusica sa o duca neaparat, sa o puna in bagaj sau in bagajul de mana si daca vrea sa o scoata de acolo o scoate, daca nu , nu!
  Haine, eu de obicei pun cate un schimb pentru fiecare zi: tricou si pantaloni scurti. In caz ca e frig dimineata si seara, le pun 2 perechi de pantaloni lungi si doua pulovere. Prosop pun doar unul, cu gandul ca il poate pune la uscat si pun din acela colorat cu care se merge la plaja. O sa iti trimit un link(in privat) de la o tabara unde merg fetele mele unde sunt liste cu necesitati, in functie de tipul de tabara.
  Telefon nu le-am dat si toate taberele la care au participat fetele mele au interzis telefonul ( intensifica dorul de cei de-acasa).
  Bagajul sa fie cat mai simplu, nu il incarca cu obiecte care probabil ii vor fi inutile: carti prea multe, jocuri etc. Daca e printre copii, ei se vor juca.
  Costumul de baie il poti pune daca vor fi jocuri de apa. “Imperecheaza costumul de baie cu un prosop pentru activitatile de apa, deci va avea doua prosoape.
  Asigura-te ca adultul care merge cu ei , are nr. tau de telefon pentru urgente si tu pe al ei. Poti suna adultul sa vezi cum ii merge Elizei.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Deci nu prosop separat de faţă (mai mic) şi de corp (mai mare)? Oricum îi pun şi halat pentru corp (acasă are halate de baie, nu foloseşte prosoape mari, de corp). Cu pieptănatul cum faceţi? Se piaptănă şi îşi prind părul singure sau le ajută adultul supraveghetor?

 3. Oricum nu va folosi prosopul mic de fata, sau se va prierde printre atatea alte necesitati.Chestia cu parul e cam nasoala… daca se stie pieptana ai noroc, daca nu trebuie sa apeleze ea la cineva sa o ajute.
  Nu am pus halate. Le-am zis sa se dezbrace la dus. Sa duca hainele curate intr-o punga,agata hainele pe agatatorul de pe usa ( daca exista) si isi pune hainele murdare in punga. Face dus si se imbraca direct cu hainele curate.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Aha, bună idee asta cu punga, de reţinut. Trebuie să verific dacă duşurile sunt individuale sau sunt la comun (adică se spală mai multe fetiţe în acelaşi timp).

 4. Uite ce zic ai mei sa nu duci( e in engleza dar intelegi):
  Work with your camper to ensure everything gets packed and she knows what she has. As you pack, label everything with your camper’s first and last name. Remember that camp is rustic – think dirt, dust, and humidity. Please pack old clothes and shoes, as they will get dirty. We do not have laundry facilities available for camper use. Please ensure you pack enough for your camper’s entire stay.

  What NOT to Pack
  Do NOT bring:
  Weapons
  Pets
  Tobacco
  Alcohol
  Candy, food, or beverages
  Personal sports equipment (unless approved by the camp director)
  Electronic devices.
  Additional Notes on Electronic Devices

  Cell phones, iPods, tablets, and game devices will be confiscated if brought to camp, and will be kept in the camp office until departure day
  eReaders, such as Nooks and Kindles, may be brought for reading, but they will be confiscated if seen being used for playing games or using the internet.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Aşa, etichetarea, să nu uit să scriu numele ei cu carioca textilă pe toate hainele.

   1. Ajuta enorm cand se pierd hainele sau daca sunt doua la fel!

 5. Medicamentele:
  Pack medication containers in a plastic zip bag with the camper’s name printed in permanent ink on the bag. All medications, vitamins, and supplements must be in ORIGINAL containers with the doctor’s name, dosage, and any instructions clearly stated.

  The health supervisor will keep medications, vitamins, ointments, etc. in the health center during camp. On trips, we will send medications, etc. with staff. Inhalers, Epi Pens, and other necessary items will be kept with each camper as determined by the health supervisor and information on the health history form.

  We have a supply of commonly used over-the-counter medications, so it is not necessary to send these to camp.

 6. Ce sa puna in bagaj(si cum zic si ei , nu pune hainele cele mai bune, in tabara copiii merg sa se joace nu sa aiba grija sa nu se murdareasca-daca se murdaresc, n-au nimic ei oricum nu observa daca tabara ii tine ocupati si se distreaza):
  Clothing

  Underwear (enough for each day plus at least one extra)
  Socks (enough for each day plus at least one extra)
  T-shirts or tops (one for each day)
  Two sweatshirts or warm tops
  Shorts
  Long pants (yoga, sweats, jeans)
  Raincoat or poncho
  Day/Backpack for carrying items around camp(eu il numesc bagaj de mana pe care il au cu ele pe masina-daca are nevoie de unul pt. drumetii sa isi puna apa si spray de tantari sau lotiune pt soare).
  Swimsuit
  Pajamas (one pair)
  Sleeping bag or sheets and blankets( asta in cazul in care dorm in cort sau in paturi care nu au lenjerie-la noi au doar salteaua si iti aduci de acasa perina si sac, pentru a nu se infesta cu minuni:paduchi sau alte helea)
  Pillow and pillowcase
  Water bottle
  Sturdy walking shoes that are closed-toed and have support(neaparat incaltari confortabile )

  Toiletries + Key Items
  Soap
  Insect repellent (non-aerosol)
  Sanitary napkins or tampons
  Lip balm or chapstick
  Shampoo and conditioner
  Towels (for swimming and showers)
  Washcloth(pentru dus) + hand towel
  Toothpaste and toothbrush
  Comb or brush
  Sunscreen (SPF 15 or higher)
  Medications (see above)
  Bandana or hat
  Flashlight with extra batteries
  Shower shoes or flip-flops
  Optional Items

  Facial tissue
  Notebook or journal and pencil or pen
  Books to read
  Sunglasses
  Lotion
  Deodorant
  Camera
  Stationary or postcards and stamps
  Stuffed animal or other comfort item
  Camp store money

  1. Laura Frunză says: Reply

   Lenjerie de pat şi bani ni s-a spus deja că nu au voie, deci aici m-am lămurit. Mă ajută lista ta să mă organizez, uitasem de bandane şi batice pentru cap. Şi un bagaj de mână (săculeţ tip rucsac) pentru cărat lucrurile de ici-colo.

 7. Eu l-am trimis pe Răzvan, 10 zile, într-un circuit prin Europa. Cu ghid. I-am pus hainele pe zile, adică a avut 10 pungi cu ținutele zilnice. În fiecare am pus: 2 tricouri, un pantalon scurt, 2 perechi ciorapi, un chilot. La final de zi punea rufele în aceeași pungă din care le luase curate dimineața. Pe pungi am scris zilele pentru a ști mai bine care și cum este. Pe lângă asta i-am dat 2 perechi de pantaloni lungi, un trening, un hanorac, o pelerină de ploaie, un bluzon mai gros. A avut și două prosoape: unul de față și unul puțintel mai mare (ca cele de plajă) pentru restul.
  A mai avut o pereche de sandale, o pereche de pantofi sport.
  S-a descurcat de minune și la întoarcere am avut pungile pline cu haine murdare. Sunt convinsă că Eliza, fetiță fiind, nu va avea nici o problemă. 🙂

  1. Laura Frunză says: Reply

   Câţi ani avea la vârsta respectivă?

   1. Terminase clasa a I-a. S-a descurcat dar a venit foarte obosit.

    1. Laura Frunză says: Reply

     Wow, ce mic era! Şi a făcut circuit prin Europa fără părinţi? Ai fost curajoasă, nu glumă!

 8. mari says: Reply

  Vin si eu cu doua idei pe care vei vedea daca le iei in considerare sau nu:
  – sa aiba cu ea niste papucei de plastic (şlapi) pe care sa-i ia in picioare cand face duş (pentru a evita sa ia vreo ciuperca/bacterie care sa-i dea apoi de furca)
  – nu stiu daca ar fi bine sa-i spui sa-si puna lucrurile in dulapior. De fapt … sfatul acesta vine din faptul ca mie nu-mi place, nu ma simt confortabil sa-mi pun lucrurile personale intr-un loc in care si-au pus hainele zeci/sute de persoane inaintea mea si nu prea cred ca se dezinfecteaza. Pe principiul ca la mine in geanta stiu sigur ca e curat, imi organizez bine gemantanul, sa stiu unde sunt toate si acolo raman pana la final, nu le scot. Hainele murdare le pun mereu alaturi de gemantan, intr-o punga mare de gunoi (din aceea care se leaga).

  1. Laura Frunză says: Reply

   Da, papuceii îi trec sigur pe listă. Cu dulăpioarele eu nu am nicio problemă. Ca să fiu sinceră nu m-am gândit vreodată la asta 🙂 Dar bănuiesc că îi pot spune să şteargă cu un şerveţel umed înainte să-şi pună hainele acolo. Mi se pare mai comod aşa, decât să se împiedice mereu de geamantan.

 9. Tare emotionanta e emotia ta! Dar nu pot sa cred: eu nu am avut absolut nici un gand de genul asta cand a plecat fiica-mea prima data. Oi fi eu inconstienta? Sau doar antrenata la facut bagaje, ca de o viata fac tot felul de navete ciudate? 😉
  Oricum, doamna cu care pleaca Luna in tabara ne-a trimis de fiecare data un fisier cu sugestii de bagaj, inclusiv numarul de ciorapi si pachetul de pe tren, ca sa ne ghideze. Imi pare rau ca nu il mai am pe cel din tabara de vara, dar ti-l trimit in privat pe cel din noiembrie, sa vezi ce simpla e treaba, de fapt. Si sa nu uiti ca celor mici nu le prea pasa de vreme sau de igiena cand se imbraca. Stiu un baietel care s-a intors din tabara de schi in combinezon si fara chiloti pe dedesubt, deci nu te stresa nici tu prea tare! :-)))

  1. Laura Frunză says: Reply

   Ştiu, să nu crezi că mă aştept să respecte toate regulile. Dar măcar să fiu eu împăcată că i-am zis şi i-am pus tot ce trebuie.

 10. Oana says: Reply

  cateva idei:
  http://www.itsybitsy.ro/evenimente/tabara-de-vara-ce-punem-in-bagaje/

  Din experienta taberelor trecute:
  Oricum, in tabara copilul e singur, fara nimeni langa el care sa il bata la cap, asa ca va face ce vrea, dupa cum ii e felul. Va veni cu toate vraiste sau in perfecta ordine, dupa cum ii e felul… Important consider ca e sfatul ca el sa ceara ajutorul atunci cand are nevoie de el.
  Telefoane aveau toti copii, dar stateau la Doamna si aveau acces la ele seara, 1 ora.
  Medicamente- doar daca urmeaza un tratament( altfel exista serviciu medical in tabara)
  Jucaria preferata: singurul lucru ,,grav” care s-ar putea intampla este sa o uite acolo; asa ca o poate tine in bagaj in timpul zilei si doar sa doarma cu ea
  Bani- vorbesti cu organizatorul- de obicei ii dau 5 lei / seara; in plus, pot fi anumite activitati anuntate care necesita bani (intrari, materiale, etc).
  Feon- daca vor merge la piscina si Eliza se usuca de obicei
  Casca de dus- daca foloseste de obicei
  Papuci
  Un rucsac mic pentru drumetii (apa, servetele, tricou+colanti de schimb- poate se uda pe drum)

  1. Laura Frunză says: Reply

   Eu la lucru grav mă gândeam că poate râd ceilalţi copii de ea. Mereu e câte unul mai nesigur care se poartă răutăcios cu ceilalţi. Maria şi-o ia pe Moveta cu ea?

 11. oana says: Reply

  Ai mei merg in tabere de la 7 ani. Acum au 10, respectiv 14. Printre toate mentionate mai sus, obligatoriu sapca si crema de soare. Tricouri – exact cum scria cineva mai sus, nu din cele mai bune, pentru ca exista riscul sa fie patate iremediabil si sa nu planga dupa ele. Dar tinand cont ca este vorba de o fata eu i-as pune si ceva rochita preferata (sunt multe tabere unde in ultima seara se organizeaza ceva dansant). Sandale si papuci de plastic, costum de baie, un trening si o bluza grosuta si in rest pantaloni scurti, tricouri, maieuri. Din experienta mea de adult care merge anual cu copii in tabara, fetele se schimba si de 4 ori pe zi. In tabara in care merg eu, adultii le ajuta la pieptanat si prins parul si insista pe spalat dimineata si seara.
  Medicamente….eu una nu le dau. Orice tabara are o trusa minima si nu le-as lasa pe mana copiilor. Daca are un joc prefera, poate sa il ia. Ajuta la consolidarea relatiei cu colegele de camera, la ora de odihna de la pranz sau seara inainte de culcare.
  Ai mei merg cu telefonul (care n-are net si nici camera, nici macar jocuri) doar pentru ca se duc si se intorc singuri (in primii ani, cand i-am dus noi cu masina, nu le-am dat telefon).
  Abia dupa primii 3 ani baietii mei au inteles cum e treaba cu rufele murdare, asa ca acum nu mai sunt nevoita sa spal chiar tot.
  Cam atat mi-a venit in minte. Daca este genul careia ii place sa scrie, poate sa-si ia un caiet in care sa-si noteze impresii la cald si eventual desene sau cate o floare presata…..etc.
  Sunt convinsa ca o sa-i placa si la anu o sa va fie mult mai sus.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Crema de soare cred că degeaba i-o pun în bagaj. Nu ştiu aproape niciun copil care s-o folosească din proprie iniţiativă :)) Va fi zonă de deal, oricum, şi mai degrabă voi insista să-şi protejeze capul cu o basma decât să se ungă cu cremă. Şi-aşa nu cred că va fi foarte eficientă la duş 😀

 12. Madi says: Reply

  Fiica mea cea mare a fost in prima tabara inainte sa implineasca 6 ani. In toamna face 10 si merge in fiecare vara cel putin intr-o tabara. Nici ea nu e foarte expansiva sau vorbareata, dar se descurca si e din ce in ce mai bine. Sfatul meu din experienta este sa nu ii dai nici un device (mobil, tableta, etc.). Ei vor avea activitati, socializeaza, etc. Eu o sunam zilnic pe tel mobil al insotitorului, dar pana la pranz maxim. Nu o suna seara inainte de culcare ca se poate lasa cu plansete de ambele parti.
  Referitor la bagaj – de regula primesti lista de la organizatori. In mare un tricou/ zi, o pereche sosete/zi, o perche chiloti/zi, 2-3 perechi pantaloni scurti, 2 treninguri sau un trening si o pereche pantaloni lungi, un hanorac, polar, 2-3 bluze cu maneca lunga, ceva de ploaie, o pereche adidasi, una tenisi sau ceva asemanator, papuci pentru mersul la baie, o pijama, 2 maieuri, o sapca sau palarie soare, o geaca usoara, un prosop mare si unul mai mic. Eu ii dau un rucsacel simplu pe care sa il ia zilnic in excursii.
  Trusa de toaleta, servetele pentru nas, servetele umede pentru maini, hartie igienica umeda pentru excursii ambalata individual (au la DM), o sticla de plastic, un carnetel, ceva de scris. Nu i-am dat aparat foto inca.
  Pe Ana an invatat-o in primul an sa se perie cum poate si sa-si faca coada de cal. A fost ok, are parul lung, au mai ajutat-o si fetele mai mari.
  Trusa de medicamente obligatoriu predata insotitorului cand ajungeti cu eticheta pe ea cu numele copilului. Te sfatuiesc sa pui si antitermice, antiinflamatoare, antialergice in ea-intreaba doctorul, si mai ales sa scrii mare cu un marker pe cutie doza pt Eliza/ zi si nr de administrari pe zi. In caz de nevoie. La noi nu a fost cazul dar ca sa stai tu linistita.
  In privinta papusii nu stiu ce sa zic, cum simte ea. Poate ar fi bine sa incerce sa o inlocuiasca cu altceva, o esarfa de exemplu cu parfumul tau.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Nouă nu ne dau listă, ne-au dat doar nişte îndrumări generale. Cred că va trebui să fac o vizită la DM înainte de a face bagajele 🙂

  2. Roxana says: Reply

   Buna ,
   Si Irina a fost plecata de 2 ori fara noi. Prima data nu a avut telefon,dar a doua oara a avut si a fost mai bine. Desi am facut bagajul impreuna,niciodata nu gasea hainele,desi erau puse in pungi etichetate. Se simtea bine cand vorbeam seara inainte de culcare,desi o apuca dorul cel mare. In prima tabara a plans mai mult pentru ca ii vedea pe ceilalti ca vb cu parintii.Ea nu se schimba de 1000 de ori/zi . E foarte practica:). De pieptanat,nu prea s a pieptanat,dar parul si l a prins singura.
   Cu ursuletul a plecat si ea si l-a scos doar la somn.
   Pentru dus a avut papuci de plastic si prosop de corp de la IKEA cu gluga. A avut si prosop de fata.
   Pentru drum a avut rucsac mic cu apa,biscuiti,lamaie feliata migdale,dezinfectant,servetele umede si uscate.
   Haine a avut un singur rand,adica tricou si pantaloni scurti. I-am pus si trening,vreo 2 perechi de colanti,hanorac si o geaca. A avut si o caciulita subtire.
   Crema de plaja nu a avut,dar nu s- a bronzat . Au fost la Rucar si a plouat 3 zile din 5. Au avut noroc de animatori care au stiut cum sa ii faca sa nu se plictiseasca.
   A avut 2 perechi de incaltari plus sandale si slapi.
   Medicamente I-am pus in geamantan,dar nu a umblat la ele. A avut si bani la ea,dar in afara de oboectievele turistice nu a cheltuit nimic.

   Eu zic sa nu te ingrijorezi! Irina a venit si cu sosete curate:)).
   Uitasem: a avut si o rochita pentru ca a fost seara de carnaval. De asemenea a avut o carte pentru ca au facut tombola. Fiecare copil a adus ceva de maxim 10 lei. Irina a castigat premiul cel mare,un set de pixuri:)).
   Cam atat imi amintesc deocamdata!
   Oricum fiecare copil e diferit si are nevoi cumva diferite. Si la ei au fost copii care au avut tablete, eu nu I-am dat. Iar seara prin telefon I-am dat ideea sa joace Flori ,fete si baieti, desene animate si carte de bucate. Mi-a spus ca s-au distrat teribil …

   1. Laura Frunză says: Reply

    Bine ca mai multe mame au mentionat ideea cu doua perechi de incaltari, ca eu sigur ii puneam doar una 🙂 Asa ii pun adidasi si sandale, plus papucii pentru baie.

 13. T. a mers pt prima oara in tabara cand avea 7 ani. Desi am avut emotii, a fost super bine. Insa a contat faptul ca a fpst impreuna cu colegi si prieteni. Anul trecut a mers in tabara organizata de scoala de muzica, nu ii prea cunostea pe ceilalti copii si, din aceasta cauza, a fost mai emotiv (nu s-a simtit chiar in largul lui). Anul asta avem in plan 2 tabere.

  In cazul nostru, ajuta daca organizam bagajul mai bine (deh, ca pt baieti):

  1. Haine – grupate in pungi etichetate pe zile (de la lenjerie pana la palarie), usor de facut mai ales in varainta in care organizatorii comunica programul detaliat. Pe langa pungi, am pregatit una cu o pereche de blugi si tricouri pt seara, alta cu lenjerie de rezerva, 2 pijamale, o pereche pantloni de trening, 1-2 hanorace. Plus echipament de inot, daca este cazul.

  2. Rucsac mic pt drumetii (l-am pregatit de acasa, si l-am pus asa in bagajul mare) – echipat cu geaca / pelerina pt ploaie, 1 tricou de rezerva, crema pt protectie solara, plasturi, servetele (umede si uscate), recipient pt apa.

  3. Incaltari: 1 pereche de adidasi, o pereche de ghete impermeabile (pt drumetii), o pereche de slapi – sandale (pt interior si baie)

  4. Trusa de medicamente (combinate, homeopate si alopate) – a stat la doamna invatatoare. In interior era organizata pe categorii – am pus intr-o punga antitermicele, in alta medicamentele pt alergii, si tot asa (cu instructiuni de administrare printate si lipite pe fiecare cutie). Lista noastra: Panadol & Nurofen, Zyrtec & Aerius, Gastrocynesine (homeopat pt buritca) & Hydrasec / Smecta, Tantum Verde & Homeovox, (eventual) un spray pt nas / apa de mare, betadina, comprese sterile & plasturi de diverse dimensiuni.

  5. Trusa de cosmetice: pasta si periuta de dinti, gel de dus pt corp si par (recipient mic), creme (Arnica pt vanatai, Aloe vera pt arsuri, spray de protectie impotriva insectelor + gel calmant pt intepaturi – eg. Dapis). Plus prosop pt dus (mediu ca marime) si prosopel de fata

  6. Bani – i-am impartit pe zile si i-am grupat asa in portofel. Pt ca nu a folosit decat pt suveniruri de la obiectivele turistice vizitate, sau sa isi cumpere apa daca uita sa-si umple sticla inainte sa plece in drumetii, a folosit banii pt o zi in mai multe zile. In concluzie, anul asta nu-i mai grupam, ii punem pur si simplu in portofel si atat.

  7. In cazul nostru, nu raman in afara bagajului Iepurasul de plus (si e baiat, nu rade nimeni de el), lampa de veghe cu baterii (una cu lumina discreta, care sa nu il deranjeze pe colegul de camera). Plus telefon mobil (sau acces telefonul unui coleg) – la chestia asta sunt plusuri si minusuri, ideal ar fi sa nu-si ia telefonul insa daca ceilalti copii o fac, e mai bine sa aiba si copilul tau. La noi, il foloseste si pt poze, asa incat nu putem fara.

  Ca si precautiuni suplimentare, i-am spus intotdeauna ca in tabere / excursii nu este locul sa incerce lucruri noi (eg. sa inoate fara colac, daca au piscina).

  In mod normal, jucarii / carti de colorat sunt urile doar daca merg cu autocarul si au drum lung pana acolo. Altfel, programul in majoritatea taberelor este destul de “plin” in ceea ce priveste activitatile, acest lucru ii oboseste, nu prea mai au timp /chef de altele.

  Ideea cu punga pt rufe murdare este buna, insa eu recomand mai degraba un saculet (din acela care se strange la gura) – este mai usor de manverat.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Multumesc mult pentru sfaturi! Am comandat un saculet special pentru rufe murdare, cu fermoar, dublat cu ceva usor plasticos 🙂 Poate faptul ca va fi un saculet frumos o va face sa fie mai ordonata cu rufele :)))

 14. Un carnetel / jurnal pe care sa il aiba special pentru ocazia asta. Sa o incurajezi sa scrie, deseneze ce i-a placut. Eu, de exemplu, imi amintesc ca am avut un carnetel cu mine si am scris diverse + desenat o planta pe care o vazusem si semana cu un ananas 🙂 e o amintire faina pentru mine, chiar daca nu e cine stie ce. In acelasi spirit, desi e next level, un aparat foto/telefonul pe care il poate folosi (si) pe post de camera, daca o atrage si nu ti-e teama sa ii dai lucruri mai de valoare.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Multumim pentru sugestie, Feli! Cu siguranta va avea si un carnetel la ea, pentru a-si nota impresiile.

 15. Petronela says: Reply

  Pana la sfaturi, suntem in aceeasi oala , deci voi trage si eu cu ochiul de la tine. Si pt S. urmeaza prima tabara anul acesta.
  Pe scurt, ce IMI vine acum in mente, jocuri seara inainte de culcare. Noi jucam fazan, jocul culorilor (spui culoarea si apoi ghicesti obiectul din jurul la care te-ai gandit) sau ghiceste cuvantul/obiectul, spunand litera iniziale si finala si un indiciu (e de mancare, cald, rece, verde etc).

  1. Laura Frunză says: Reply

   Da, e o idee buna sa mai exersam aceste jocuri pana pleaca, sa ma asigur ca intelege regulile. Ca daca trebuie sa le explice ea altora, e vai de capul lor!

 16. fain articolul, deși nu am copii, chiar apreciez modul în care l-ai scris 🙂 măcar știu că există pe net articole cu sfaturi pentru tabără pentru kinderi 🙂

 17. no, cum a fost in tabara? i-a placut? fimea ( aproape 8 ani) a venit cu toate hainele vraiste in bagaj, ceea ce avea in trusa de igiena erau prin bagaj aruncate si in trusa avea haine ;). deci… iar cu crema de plaja de regula ii dau adultii . .. fimea a prins-o anul asta si si-a facut masaj cu ea, de i-au trebuit mai multe dusuri ca sa o dea jos. dar s-a distrat, s-a simtit bine si a uitat de noi…

  1. Laura Frunză says: Reply

   Da, s-a distrat foarte tare pana in ultima zi cand s-a imbolnavit 😀 O sa imi adun ideile in curand si o sa povestesc pe blog ca sa ramana pt posteritate. A fost o tabara foarte frumoasa si cu siguranta va reveni acolo si anul viitor.

Leave a Reply