Cartea păsărilor – editura Prospero

Editura Prospero este o editură nou-înfiinţată, cu puţine titluri în oferta editorială deocamdată, care îşi propune “să răspândească chibzuinţa şi statornicia de a căuta adevărul, binele şi frumosul.  Prin  responsabilitatea faţă de cultura universală de calitate, remarcabilă, vrednică de a fi împărtăşită şi transmisă generaţiilor următoare,  prin reliefarea unui limbaj rafinat, [ei vor] ca editura să se  distingă prin calitatea literară a operelor promovate.” Au ales pentru publicare cărţi  “scrise cu o veritabila putere literară şi ilustrate cu frumuseţe meşteşugită, saturate de idei, care nu doar informează mintea ci inspiră acţiuni înţelepte şi  formează un caracter virtuos. [Intenţionează să se remarce] considerabil  de alte edituri convenţionale şi prin faptul că viziunea aleasă/nobilă pe care o au pentru copii şi părinţi deopotrivă nu este determinată de cererile pieţei actuale, ci mai degrabă de dorinţa de a o tămădui de apetitul nesănătos pentru cărţi cu limbaj sărăcăcios,infantilizat, colocvial, lipsit de valoare literară şi ilustraţii comerciale, artificiale fără valoare artistică.” (Laura Clintoc, director editorial)

editura prospero

Am avut plăcerea de a răsfoi cărţile apărute până acum la ei, Parabole din natură şi Cartea păsărilor (variantă hardcover cu poveşti şi varianta carte de colorat) şi mi-au plăcut ambele, ca limbaj, conţinut şi poveşti, însă eu sunt adult, îmi plac cărţile “meşteşugite” ca în copilăria mea, deşi sunt conştientă că nu mai sunt la fel de atrăgătoare pentru copiii din ziua de azi cum erau atunci pentru mine. Sper să apuc să vă povestesc mai detaliat despre Parabole din natură altă dată, deocamdată vă prezint Cartea Păsărilor – de fapt, nu eu vă prezint, ci Cosmin Mihai, inginer horticultor și specialist în wildlife gardening, pasionat de birdwatching, ghidul şi informatorul copiilor în excursiile organizate de Clubul Morişca şi proprietarul Hortieco (magazin de cuiburi artificiale, hrănitori, hrană pentru păsări sălbatice, accesorii pentru atragerea vieţuitoarelor salbatice.) Am realizat cu el un mic interviu despre carte şi cred că o să vă placă ce are de spus:

1. Pentru ce vârste ai recomanda-o?

Aș recomanda pentru copiii de la 5 ani, dar nu are limită inferioară neapărat. E pentru toate vârstele. De exemplu, eu am cărți despre păsări scrise de Dimitre Radu (ornitolog), Maria Paspaleva (ornitolog), Matei Tălpeanu (ornitolog) și Ionel Pop (naturalist) pe care le-am citit cu plăcere când eram mic și pe care uneori le mai răsfoiesc cu aceeași plăcere și acum. Dumnealor erau ornitologi respectați la nivel internațional, dar și-au făcut timp să scrie cărți și pentru publicul larg de toate vârstele.

2. Dintre păsările prezentate în carte, care pot fi observate/ întâlnite în România?

Pasărea omătului (Plectrophenax nivalis), cufundarul mare (Gavia immer), Ciocârlia urecheată (Eremophila alpestris), Vrabia de casă (Passer domesticus), Graurul (Sturnus vulgaris), Lăstunul de mal (Riparia riparia), Rândunica (Hirundo rustica) și alte câteva specii. Vrabia de casă, rândunica și graurul sunt specii pe care le putem vedea frecvent în grădinile din România, în parcuri și chiar în zonele verzi de lângă blocuri. Chiar dacă majoritatea speciilor sunt frecvent întâlnite pe continentul american, ele au rude și în România, iar comportamentul este asemănător. Spre exemplu, în România avem țiclean, stârci, gâște, forfecuțe si alte păsări mici din aceleași familii, respectiv genuri. Este drept că fiecare specie are particularitățile ei, pe care autorul a reușit să le scoată foarte bine în evidență, însă ca mic sau mare naturalist, această carte te ajută să-ți construiești o imagine de ansamblu despre viața păsărilor.

Marele avantaj al acestei publicații și al editurii este că au colaborat cu unii dintre cei mai mari ornitologi contemporani din România, care au avut grijă să aducă un plus de valoare traducerii. Am întâlnit foarte multe cărți traduse, care, deși pe copertă erau trecuți și specialiști în domeniu, traducerea lăsa de dorit… În cazul de față putem spune că editura a făcut o mișcare bună și și-a ales cei mai buni specialiști care chiar s-au implicat, nu doar sunt trecuți pe coperta interioară.

 3. E utilă copiilor din România?

Da. E utilă pentru ca ilustrațiile le stimulează imaginația și sunt convins că mulți dintre copiii care vor citi această carte vor dori să facă și ceva practic pentru păsări în special sau pentru natură, în general. Deși este despre păsări, interacțiunea cu mediul înconjurător și cu alte specii de viețuitoare îi va ajuta să înțeleagă cum funcționează natura. Păsările sălbatice sunt viețuitoarele pe care le întâlnim frecvent în orice habitat urban, rural sau natural. Sunt sigur că cititorii vor fi mult mai atenți la păsările din jurul lor și vor încerca să le diferențieze, să le observe comportamentul și chiar să le ajute. Ținând cont că în momentul de față în România nu prea avem cărți noi pentru copii despre păsări, probabil această carte va fi o carte de căpătâi pentru noua generație de naturaliști sau, de ce nu, chiar biologi.

editura prospero
Mostre de text şi ilustraţie

Așa cum spuneam mai sus, avem cărți publicate de ornitologi români, însă sunt vechi și nu au mai fost republicate și actualizate de zeci de ani. În prezent, avem un mare gol la acest capitol. Probabil succesul acestei cărți îi va stimula pe ornitologii și naturaliștii români, dar și pe edituri – să publice cărți pentru copii scrise de români și despre speciile din România.

Eu mi-aș dori o carte despre păsări – pentru copii – cu o grafică mai actuală, cu mai multe imagini (legate de comportament, cuibărire, hrănire, familie, habitat, caractere de identificare), cu idei de jocuri și de activități practice legate de viața păsărilor, pe care copiii să le realizeze în familie. O astfel de carte ar putea cuprinde o selecție a speciilor care sunt cel mai des întâlnite în diferite habitate din România, observații cu privire la modul în care poți ajuta păsările – pentru copiii care locuiesc în mediul urban sau în mediul rural – sau sugestii pentru copiii care vor să facă excursii cu tematică ornitologică. Pe scurt: să fie mai dinamică și mai practică.

4. Ce ne poți spune despre informațiile cuprinse în carte cu privire la comportamentul păsărilor?

Fiecare specie de păsări are o pshihologie care se potrivește foarte bine cu trăsăturile și valorile de caracter ale oamenilor (umor, bucurie, melancolie, uneori răutate, altruism etc.). Copiii vor avea multe de învățat nu doar despre păsări sau natură, ci și despre felul în care se raportează ei la semeni, cu defectele sau calitățile lor.

Mulţumim, Cosmin!

Un clip fain de prezentare a Cărţii păsărilor:

Nota mea

Cartea aceasta a fost publicată prima oară în 1916, deci e o “bătrânică” venerabilă de 100 de ani. Limbajul este uşor arhaic pe alocuri, frazarea bogată, construcţiile generoase. Nu pot face eu însămi o recomandare de vârstă, deoarece depinde de fiecare copil în parte. Ca să facem o comparaţie, aş putea spune că seamănă cu scriitura lui Mihail Sadoveanu (Dumbrava minunată a fost publicată prima oară în 1926) – descrieri de natură şi de habitat al animalelor, îmbinate cu observaţii personale (în cazul de faţă observaţiile unui personaj zoomorf – un iepuraş, şi nu antropomorf, ca la Sadoveanu). Deci dacă aveţi copii care se concentrează la lecturarea sau ascultarea variantei integrale de la Dumbrava minunată, atunci le va plăcea şi această carte. Nu are multe ilustraţii, dar cele pe care le are sunt stil planşă de manual şi redau în mod fidel aspectul real al păsărilor. Cartea de colorat vine să completeze volumul de poveşti şi recomand ca cele două să fie cumpărate împreună. Spre surprinderea mea (deoarece preferă cărţile mai scurte şi bogat ilustrate), Elizei i-a plăcut foarte mult această carte, aşa că s-ar putea să accept o invitaţie primită recent, de a fi ambasador al biodiversităţii şi de a-mi alege o pasăre pe care s-o protejez şi să povestesc despre ea pe blog. Însă despre asta, vorbim altă dată!

2 Replies to “Cartea păsărilor – editura Prospero”

  1. violeta.argatu says: Reply

    E caaam… WOW :).

    1. Laura Frunză says: Reply

      🙂 Iar dai atac la vistierie?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.