Interviu cu Chris Nee – producătoarea serialului Doctoriţa Pluşica

Deoarece Disney Junior este unul dintre canalele noastre de suflet (şi nu doar al Elizei, ci şi al meu), sunt bucuroasă să vă anunţ că am avut deosebita onoare de a realiza un interviu în exclusivitate pentru România cu Chris Nee, producătoarea serialului Doctoriţa Pluşica. Am avut, astfel ocazia, să-i pun întrebări despre activitatea ei la serial, despre modul în care va evolua serialul, despre subiectele mai dificile pe care le va aborda (boli grave, decese), despre episoadele ei preferate şi despre discuţii pe care le putem avea cu copiii pornind de la unele episoade. Vă invit să citiţi tot interviul vă asigur că merită câteva minute din timpul vostru, iar pe copii îi invit din 20 iunie, la ora 9.35, să vadă noile episoade din Pluşica şi să-l cunoască pe cel mai nou membru al familiei – un bebe adoptat de familia Pluşicăi.

“Ce subiecte pe care le abordează serialul Doctoriţa Pluşica i-ar putea ajuta pe părinţi să discute cu cei mici lucruri pe care altminteri nu le-ar discuta?

Păi unul dintre ele este într-un episod care se numeşte Zăpi cel altruist şi e un subiect de care eu sunt foarte pasionată şi nu cred că s-a mai abordat într-un serial pentru preşcolari. E un episod despre donările de sânge şi despre cât de important e să donezi pentru ceilalţi şi ne folosim de Zăpi pentru asta: în oraş e o caravană de donaţii de umplutură de pluş iar lui îi este teamă să-şi doneze din umplutură. Fiecare jucărie are un tip diferit de umplutură şi, în cele din urmă, el este singurul care are acel tip de umplutură de care are nevoie o jucărie şi îşi dă seama că, în ciuda faptului că îi este teamă, este foarte important să doneze. Evident că acesta este un subiect pe care, în mod obişnuit, nu ne-am gândi să-l abordăm cu preşcolarii, dar nouă ni s-a părut perfect, deoarece producem un serial cu specific medical.

Care este episodul dumneavoastră preferat şi de ce?

Episodul meu preferat este, probabil, Un prieten la nevoie. E un episod în care Oiţă are o ruptură şi trebuie să fie cusută. La acel moment era cel mai important act medical pe care îl abordam, dar la nivel emoţional e un episod superb despre legătura dintre Pluşica şi Oiţă pentru că vedem cât de multă dragoste e între cele două personaje şi, pur şi simplu, e un episod care mi-e foarte aproape de suflet.

Ce părere are fiul dumneavoastră despre serial?

Îl adoră! A fost interesant să-i văd reacţia chiar de la început deoarece el nu apuca să vadă episoadele complete, ci îi arătam, pe parcurs, diverse fragmente; îi arătam imagini şi îi puneam cântecele, vedea animaţiile, aşa că a crescut odată cu serialul. Dar cu siguranţă l-a ajutat să depăşească puţin teama faţă de spital. Am văzut la prima mână că acest serial va avea efectele dorite şi îi va face pe copii să se simtă mai în largul lor în cabinetul medical. Iar acum că e mare îmi dă chiar şi note!

În general vorbind, credeţi că serialul se adresează doar fetelor? Cum aţi promova serialul şi băieţilor?

Păi nu prea a fost nevoie să-l promovăm în rândul băieţilor, deoarece în Statele Unite audienţa e formată din 49% băieţi şi 51% fete. Aşa că mereu a fost potrivit şi pentru fete şi pentru băieţi şi asta deoarece avem multe jucării invitate şi multe dintre jucării sunt camioane iar unul dintre personajele principale e Dragonel, care face o mulţime de farse şi giumbuşlucuri. Aşa că avem elemente în serial care să placă tuturor.

24-01-13 Chris Nee creater of Doc Mcstuffins in Dublin_01

Cum şi de ce v-aţi hotărât să introduceţi un personaj ipohondru în serial? E un pic ieşit din comun pentru un serial pentru copii.

Eu aş spune că parte din a fi copil de vârstă preşcolară e şi să-ţi fie teamă de multe lucruri. Şi nu toţi copiii sunt aşa de fricoşi, dar cred că ideea de a duce un personaj sau unele comportamente la extreme e distractiv pentru copii. Cred că Zăpi e vocea comică a fiecărui copil din lumea asta care e, poate, un pic prea temător.

Va aborda vreodată serialul subiectul morţii? Va pierde Pluşica vreun pacient vreodată?

Aceasta este o întrebare foarte bună. S-a discutat rar despre asta. În serialul Strada Sesam, a existat un actor care a murit şi chiar s-a menţionat asta în serial. Mi-ar plăcea să fac asta dar nu ştiu dacă o vom face. În sezonul următor, vom trata nişte chestiuni majore şi sunt entuziasmată că, în sfârşit, vom avea episoade care vor aborda cancerul şi nişte probleme medicale mai grave, deoarece ştim mulţi copii care urmăresc serialul şi care nu pot fi vindecaţi cu un pupic şi o îmbrăţişare, şi vrem să ne asigurăm că şi experienţa lor este reflectată în serial.

Care trei episoade sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, obligatorii de văzut şi o oportunitate ideală pentru părinţi şi copii de a discuta şi învăţa ceva deosebit?

Este un episod care se cheama Noua asistentă şi pe care l-am creat deoarece citisem un articol în care se spunea că mulţi copii înţeleg că femeile pot fi doctori dar nu înţeleg că şi barbaţii pot fi asistenţi medicali. Aşa că am introdus în serial un personaj similar lui Ken, a cărui ţinută preferată este uniforma de asistent medical.

Mai avem un episod care se cheamă Fabulos din fabrică în care avem un personaj căruia îi lipseşte o mână. Şi, atunci când îi fac controlul, realizează că aşa s-a născut şi că nu e nimic în neregulă cu el – acela e un alt episod preferat de-al meu.

Şi apoi mai e sezonul trei în care Pluşica îşi deschide clinica pentru animăluţe din pluş şi e un episod care se numeşte “Uimitorul Dimitri”. Şi în acel episod, Dimitri, care e un magician, are un iepure care se comportă urât. Prima lui reacţie e să scape de iepure, aşa că e un episod despre adopţia animalelor şi despre cum, după ce treci de momentele dificile, ai parte de dragoste o viaţă întreagă.”

Vouă vă place Pluşica? V-a ajutat vreodată în relaţia copilului vostru cu medicul sau serviciile medicale?

2 Replies to “Interviu cu Chris Nee – producătoarea serialului Doctoriţa Pluşica”

  1. Cristina Oprea says: Reply

    Felicitari pt interviu! Da. Ne place Plusica desi fiica mea si-a mai pierdut interesul pt acest personaj. Acum, serialul preferat este Garda felina! Da. Ne-a ajutat in relatia copil-servicii medicale. Pe medicul de fam l-a placut de la inceput. Nu a fost nevoie vreodata sa ii amintesc de Plusica la el in cabinet.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Si Eliza e mega-fan Garda Felina si ăla nou cu pijanimalele. Dar când e maraton Pluşica, e numai ochi şi urechi. Asta sâmbăta, desigur, că în rest s-a redus drastic programul de tv.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.