Mandale dacice

Mandale dacice, lansată recent în cadrul târgului de carte Bookfest, este o carte absolut superbă şi utilă oricărui pasionat de istoria ţării noastre. Editura Curtea Veche are o mulţime de cărţi faine pentru copiii pasionaţi de istoria României (Maria a României şi Carol II sunt doar două exemple – cărţi despre viaţa celor două personalităţi, povestită pe înţelesul copiilor) şi cred că este editura care face cea mai bună treabă în acest domeniu pe piaţa de carte istorică pentru copii. Practic, cărţile lor pot înlocui cu succes ale noastre Povestiri istorice din copilărie, care au fascinat generaţii întregi de copii (nu zic, n-ar strica să fie şi acelea re-editate).mandale_dacice_vol_ii_coperta1

Cartea pe care o am eu este volumul al doilea, cu mandale cu arme, podoabe, vase, monede şi ruine. Volumul întâi conţine mandale cu zei, eroi, zâne şi animale de legendă. Imaginile nu doar că redau mandale de colorat cu simboluri dacice mai mult sau mai puţin cunoscute, dar explică şi unde pot fi văzute sau care este provenienţa lor (foarte sumar). Cartea începe cu câteva legende scurte despre daci, pe care copiii le pot citi pentru a se introduce în atmosferă.

Coif si scut

Desenele sunt foarte frumos realizate, simbolul dacic fiind armonios integrat în mandale. Elizei îi place foarte mult să coloreze mandale sau cărţi de colorat aşa zise pentru adulţi. Când era mică avea o grămadă de cărţi de colorat, dar nu colora în ele şi nu pricepeam de ce. Abia când a primit două cărţi cu mandale cu prinţese şi piraţi de la Miha, la un târg de carte, acum câţiva ani, a început să coloreze. Aşa am descoperit că îi plac desenele mai complexe, mai provocatoare şi nu să coloreze personaje banale şi prost ilustrate din cărţile de colorat de duzină.

sfinx si cupa

Recomand cartea pentru orice copil de clasele 1-4 şi m-aş hazarda şi mai sus, dacă aveţi un copil orientat spre artele frumoase. Cred că ideal ar fi clasa a patra, când se începe studierea istoriei, dar dacă v-aţi iniţiat deja copilul în istoria românilor, dacă aţi vizitat deja Muzeul de Istorie sau complexul de la Sarmisegetuza, atunci această carte va fi un element valoros al colecţiei sale de cărţi. Eu încă nu sunt hotărâtă dacă să i-o dau Elizei acum sau s-o ţin pentru mai târziu.

În aceeaşi colecţie mai găsiţi Mandale Maya, Mandale Tibetane şi Mandale celtice, plus seria pentru copii cu Prinţese, Piraţi, Elfi şi Balauri.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply