Cum se curăţă şi se îngrijesc…

Poate nu vă trecea prin cap până acum dar şi aceste accesorii au nevoie să fie spălate şi îngrijite corespunzător pentru a rezista cât mai mult.

1. Pălăriile de pai

Pălăriile de pai sunt destule de delicate, pentru că se pot deforma dacă absorb prea multă apă şi se pot decolora dacă sunt frecate prea energic (am păţit-o eu, avea o pată de ciocolată şi am frecat prea tare cu partea abrazivă unui burete şi s-a decolorat puţin, însă iubesc mult pălăria aia, m-am chinuit să o şi cârpesc, aşa că nu renunţ la ea). Eu le curăţ pe ale mele cu o periuţă de dinţi cu peri moi sau cu un burete şi cu spumă de săpun, apoi le clătesc rapid cu un jet de apă. Dacă au panglici colorate, de obicei se scot înainte de a curăţa pălăria, ca să nu intre culoarea în pai. Se usucă pe un balon/minge pentru a-şi păstra forma. Eu am un cap de păpuşă de-al Elizei (un bust special pentru coafat) şi acolo stau cel mai bine. Se depozitează în săculeţi de pânză, în niciun caz plastic.

palarii de pai

2. Cordeluţele şi elasticele de păr.

Punem pariu că cele mai multe dintre voi nu v-aţi gândit să le spălaţi? Cu toate acestea, elasticele şi accesoriile de păr se murdăresc destul de tare. Elasticele se pot strânge într-un săculeţ şi băga la maşină cu celelalte rufe sau le puneţi împreună cu bentiţele şi cordeluţele într-un lighean cu apă şi puţin detergent şi le lăsaţi la înmuiat. Cordeluţele se freacă uşor cu o periuţă de dinţi cu peri moi iar elasticele se freacă puţin în palme şi se clătesc bine. Se pun la uscat pe un prosop. Pentru cordeluţe puteţi face un suport ca acesta. Noi am ales până la urmă un sertar dedicat accesoriilor şi periilor de păr, ca să nu stea chiar totul la vedere.

DSCN7936

Despre ce alte accesorii sau lucruri din casă v-ar plăcea să aflaţi cum se întreţin şi se îngrijesc?

Save

4 Comment

  1. Carmen says: Reply

    Elasticele le spal si eu in masina de spalat,cordelutele le spalam cu o periuta,doar ca in ultima vreme nu mai apuca sa le murdareasca ,ori le rupe ori le pierde la joaca.Palarii avem doar crosetate si le spalam la mana in general,daca vom cumpara palarii de pai stiu unde sa vin sa caut informatii.Multumim!

  2. violeta.argatu says: Reply

    Salteaua de pat. Viitoarea, ca p-asta o arunc in curand :d.

  3. Violeta.argatu says: Reply

    Am reusit sa curat vechea saltea. Sunt impresionata de rezultat, nu m-asteptam. Acum mult timp cred c-a scapat intre pat si saltea un creion cerat. Un capat al saltelei era patat tot. Am facut un cocktail din apa oxigenata si bicarbonat. N-a ramas pic de culoare. Acum pot s-astept linistita sa vina randul saltelei noi 🙂

Leave a Reply