Cum ajungem la o… Casă Senină

Articolul de azi conţine, de fapt, o prezentare. Multă lume m-a întrebat, după articolele despre Marie Kondo: dar laMiruna Patrascu noi nu există consultanţi din ăştia care să te ajute să-ţi faci curat în casă şi în viaţă? O întâmplare amuzantă m-a făcut să aflu că ba da, există. Pe Miruna Pătraşcu o cunosc de 5 ani, de când ţinea Trainingul părinţilor eficace (despre care am povestit într-o serie de 8 articole aici), un curs care a avut un impact foarte mare în viaţa mea (dacă aveţi timp, să citiţi articolele despre el, sunt mai vechi, dar vă pot fi utile). După training, am ţinut mereu legătura, despre una sau alta, ne-am văzut pe la evenimente, a mai venit la mine la companie să susţină câte o prezentare, m-a mai invitat la o conferinţă şi uite aşa a trecut timpul. Apoi a venit anunţul-trăznet că se închide Parentime şi nu ştiam ce s-a întâmplat. Şi apoi am intrat anul ăsta de 1 iunie într-o sală de şedinţe la mine la firmă şi am văzut-o acolo. Cu un roll-up mare în spatele ei pe care scria Casa Senină. Mi-a povestit de noul ei proiect şi mi s-a părut nemaipomenit. Cine poate fi mai potrivit să consilieze familiile cu privire la cum să-şi facă ordine dacă nu un om cu atât de multă experienţă în parenting? Dar o s-o las pe Miruna să povestească pentru că ea o face cel mai bine. Vă invit să citiţi articolul, chiar dacă e lung, pentru că veţi găsi multe idei utile în el şi veţi avea momente de tipul “aha”!

12417682_211069449234299_166152948721017584_n“După 8 ani de zile de parenting, din  experienţa mea am ajuns la concluzia că multe dintre conflictele pe care le are o familie pornesc de la spaţiul în care trăiesc: “de ce îţi laşi lucrurile trântite”, “de ce umbli încălţat în casă”, “unde îmi sunt cheile”, “de ce trebuie să îmi tot pun lucrurile la loc că eu ştiu unde sunt şi îmi este bine aşa”, “eşti exagerat(ă) cu nevoia ta de ordine” etc. sună cunoscut?

Atât de mult din armonia unei familii şi din relaxarea noastră personală depinde de cât de bine ne simţim în spaţiul în care trăim. Casa este locul unde ar trebui să ne putem relaxa şi fi noi înşine aşa cum ni se potriveşte nouă.

Ce ne facem însă atunci când partenerul nostru de viaţă are o nevoie de ordine diferită de a noastră? O parte din cuplurile pe care le-am întâlnit îşi negociaseră o armonie cât de cât funcţională pentru ei. Aceasta este bulversată, însă, câteodată, când trebuie să cuprindă şi copilul şi jucăriile lui adunate peste nevoia lui/ei de timp şi de atenţie. Viaţa care până atunci părea cât de cât sub control pare că este acum haotică şi copleşitoare.

Copilul are nevoie de armonie, atenţie şi acceptare pentru ceea ce este el şi certurile în casă legate de ordine deviază atenţia de unde ar trebui să fie şi o pun pe lucruri nesemnificative pentru relaţia pe termen lung a celor doi. În majoritatea cazurilor se întâmplă ca copilul sa aibă o lume prea haotică pentru părinte, dar se întâmplă şi invers: copilul să aibă mai multă nevoie de ordine decât părintele. Ca de obicei, nevoile ambilor sunt la fel de valabile, problema este că, la modul ideal, familiile ar trebui să aibă mai multe instrumente pentru a rezolva aceste conflicte, astfel încât ele să nu ocupe atât de mult din timpul celor implicaţi.

În mod tradiţional, convingerea este că a fi sau nu ordonat(ă) este o caracteristică de caracter, ceva ce trebuie să se nască instinctiv în om/copil ca şi cum ai da bună ziua şi nu ceva care poate fi învăţat, ia timp să fie învăţat şi este nevoie să îţi aducă un beneficiu pentru a-l învăţa.

Noi, la Casa Senină, credem că a fi ordonat sau dezordonat nu este un defect de caracter, ci o aptitudine ca ştiutul să coşi, să găteşti sau să vorbeşti o limbă străină. Copiii au nevoie de ani de zile şi paşi mici să o poată învăţa, iar adulţii, dacă hotărăsc că le-ar fi mai uşor dacă ar avea unele aspecte ale vieţii lor mai ordonate/organizate pot învăţa de asemenea să o facă.

Noi credem că oamenii au nevoi diferite de ordine şi nu există o modalitate ideală de a-ţi trăi viaţa 🙂 Ştim oameni care ar putea fi etichetaţi ca fiind dezordonaţi (de către oamenii ordonaţi) care se simt în mod real mai bine aşa, care îşi simt viaţa sub control, îşi găsesc uşor lucrurile şi se simt confortabil în casele şi vieţile lor.

Nu încercăm ca Marie Kondo să organizăm lumea întreaga 🙂 ci doar să sprijinim oamenii care îşi doresc sa fie mai organizaţi şi să aibă mai multă ordine în casă să ajungă acolo.

Pentru că oamenii sunt diferiţi şi au personalităţi şi preferinţe diferite, Casa Senină este un centru de resurse care poate încerca să îţi găsească soluţia ideală pentru tine.

Ce facem concret este aşa: nu avem stigmă pentru dezordine – normal, altfel am rămâne fără job. Nu intrăm într-o casă de oameni şi ne gândim Doamne, ce dezastru este aici 🙂

Începem prin a ne vedea la o cafea să ne cunoaştem puţin, încercând să vedem dacă putem să ajutăm (câteodată putem, alte dăţi nu ne potrivim).

Câteodată nici măcar nu este vorba de casă, poate fi vorba de timp sau de obiective personale sau despre cum vă puteţi susţine copilul, care are peste 12 ani deja, şi îi este dificil să îşi ţină camera în ordine, să nu îşi uite caietele acasă etc.

Câteodată doar încercăm să aflăm împreună ce ar putea funcţiona şi creionăm un plan de acţiune cu follow up. Vedem dacă funcţionează şi ajustăm. Alte dăţi ajutăm şi mai mult decât atât. Îţi ţinem companie cât timp organizezi casa, suntem acolo să te încurajăm, să îţi facem strânsul şi organizatul mai uşoare şi poate şi senine, să te ajutăm să urmezi paşii pe care tu ţi i-ai propus.

Nu venim ca buldozerul peste tine să îţi zicem că trebuie să faci aşa şi aşa, că dacă nu, viaţa ta o să se ducă de râpă, nu luăm decizii pentru tine, doar te ajutăm să îţi găseşti o modalitate prin care să iei mai uşor decizii, daca îţi este complicat; te susţinem, încurajăm şi sprijinim cu instrumente.

Poţi face ordine şi fără să renunţi la lucruri,  dar pentru cei care se hotărăsc să o facă avem o reţea de donaţii, în continuă construcţie, astfel încât lucrurile de care hotărăsc oamenii să se despartă să nu ajungă la gunoi. Credem cu tărie că gunoiul unui om este comoara altuia 🙂 şi sunt pe lume atâţia oameni care ar avea nevoie reală de lucrurile care nu ne mai reprezintă pe noi sau nu mai folosesc acestei vieţi pe care ne-o propunem.

Echipa Casei Senine este formată din: o specialistă cu experienţă de 8 ani de zile în parenting care poate consilia părinţii în a-şi îndruma copiii spre o viaţă mai organizată pentru ei, o arhitectă care poate aduce soluţii frumoase si ingenioase şi modificări mai profunde casei astfel încât să te reprezinte mai tare (http://arch2measure.ro/en/projects/ ) şi o expertă în oferte  şi gadgeturi de organizare. Toate cu skill-uri, experienţă şi drag în organizare.

Casa Senină este în proces de a se afilia organizaţiei Napo http://www.napo.net/ – asociaţia americană a home organizerilor.”

Save

Save

Save

Save

3 Replies to “Cum ajungem la o… Casă Senină”

  1. De vreo cateva sapatamani nu am avut timp nici sa respir…schimbari majore -de data asta locative.. Finally, am vandut, am cumparat..adica, ma rog, sunt pe cale..inca nu am finalizat..Asa ca stau cu schitele in fata si incerc sa ma prind cum-unde- ce sa pun.. Am venit pe blogul tau pentru ca stiam ca este plin de idei si uite ce-am gasit..acest articol..si altele ca el…si..aaaa…de fapt vreau sa spun un din suflet MULTUMESC 🙂
    O multime de articole gasite la tine imi fac viata mai usoara :))
    Atat. Cand ies din masina de spalat in care ma simt acum..revin..:)))

    1. Laura Frunză says: Reply

      Multumesc, Vio! Sper ca sunteti bine si va doresc zile pline de confort si relaxare in noua casuta!

      1. 🙂
        Multumim…
        Si eu sper ca suntem bine :)))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.