De ce nu ar trebui să puneţi pe net poze cu persoane necunoscute

Am remarcat în ultima vreme că din ce în ce mai multă lume îşi permite să facă poze necunoscuţilor în locuri publice, pe principiul că dacă e loc public, atunci e ok. Aşa ajung pe net poze cu oameni pozaţi din FAŢĂ, uşor de recunoscut, în diverse ipostaze, însoţite de tot felul de comentarii mai mult sau mai puţin decente (deşi am văzut şi comentarii pozitive) despre persoana respectivă sau activitatea sa în acel loc.

Nu ştiu dacă v-a trecut vreodată prin cap că nu e deloc ok să faci asta, în special dacă persoanele respective sunt însoţite de copii, dar nu numai. Nu e ok să faceţi poze îndrăgostiţilor (poate oamenii nu ştiu că sunt împreună, poate sunt amanţi sau colegi de serviciu, poate sunt adolescenţi care se văd fără să ştie părinţii sau poate, pur şi simplu, nu vor să apară în poza voastră de Instagram, v-aţi gândit la asta?!), nu e ok să faceţi poze bătrânilor, nu e ok să faceţi poze graşilor, slabilor, persoanelor de etnie (oricare o fi aia), nu e ok să faceţi poze în parc, la cinema, la plimbare, în metrou. Pagini de Facebook precum “Oamenii din faţa mea” unde o tipă făcea pur şi simplu poze oamenilor în metrou şi le punea publice pe pagină ar trebui date jos complet şi ar trebui să ia şi o amendă serioasă, să se înveţe minte.

Nu e artă să faci poze oamenilor necunoscuţi, nu e nici moral şi nu e nici măcar legal. În caz că nu ştiaţi, oamenii au dreptul la intimitate şi în spaţiul public. Atunci când mergi la un eveniment şi ştii că se vor face poze, îţi asumi faptul că s-ar putea să apară mutra ta pe net, deşi poate nu ţi-ai dori o poză fix când te scobeai în nas. Când mergi pe stradă, cu metroul, cu trenul, cu tramvaiul, cu trotineta, cu bicicleta, cu orice, NU îţi asumi acest lucru. Deja “public shaming”-ul a atins nişte cote alarmante în ultima vreme. Nu există zi să nu văd un status de genul “dă share să vadă toată lumea ce-a făcut X”. Eu nu ştiu dacă oamenii sunt conştienţi de faptul că aceste lucruri rămân pe net pentru totdeauna şi că o greşeală făcută cândva ar putea să afecteze un om într-atâtea moduri, încât mi-ar lua juma de zi să le expun aici. De la a-i distruge viaţa personală, cea profesională, cea socială, până la consecinţe mult mai grave!

Nu e ok să faceţi poze oamenilor! Faptul că aveţi un smartphone nu vă face reporteri de ocazie, nici comentatori sociali, nici chibiţi de Facebook. Oamenii nu se duc la plajă ca să ajungă pe site-uri de umor cu comentarii acide despre bijuteriile pe care le poartă, despre colacii de pe burtă sau despre gogoşile pe care le mănâncă. Nu se urcă în metrou ca să ajungă pe net cu presupuneri despre cât de prost îşi cresc copiii şi nu se duc în parc să se plimbe de mână ca să ajungă pe Instagram doar fiindcă vi s-au părut vouă “simpatici”!

Data viitoare când vă mai vine să postaţi poze făcute oamenilor fără acordul lor, gândiţi-vă cum ar fi să fiţi în locul lor. Poate o să vă daţi seama că nu e chiar plăcut să-ţi vezi brusc faţa afişată în 300 de share-uri pe Facebook. Vreţi să ne arătaţi ceva, ok, mai o mână, mai un picior, mai o fustă, un pantof merg. Dar nu pozaţi oamenii din faţă sau cu elemente care îi fac uşor de recunoscut. Mâine puteţi fi voi în locul lor!

6 Comment

 1. Violeta.argatu says: Reply

  Eliza e la fel de curajoasa ca tine? 🙂

  Felicitari pt post, foarte frumos din partea ta!

 2. Ligia says: Reply

  Mama mama, ai atins un punct sensibil. Nu reusesc sa ma exprim civilizat :)) asa ca spun doar: nu imi place cand oamenii fac asta. Am zis!

 3. Adelina says: Reply

  Complet de acord!

 4. Foarte bine spus Laura! Ai punctat exact ce trebuia!

 5. Anonim says: Reply

  Multumesc! in final cineva care reuseste sa puna punctul pe i!

 6. Yep, este si mai ciudat daca cineva iti face o poza cand esti cu copilul. Primul gand este pe ce site voi ajunge :)))

Leave a Reply