Romeo şi Julieta/colecţia Real Reads de la Curtea Veche

colectia real reads

Editura Curtea Veche a lansat în vară o colecţie intitulată Real Reads, în cadrul căreia va publica texte din literatura clasică a lumii. Cred că se adresează grupei de vârstă 9-12 ani, după cum văd eu limbajul. Deocamdată, au publicat în această colecţie doar Romeo şi Julieta, repovestire de Helen Street, ilustraţii de Charly Cheung, Câinele din Baskerville de Arthur Conan Doyle, repovestire de Tony Evans şi Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald, repovestire de Sean Connolly (pe aceasta chiar aş vrea s-o citesc repovestită, să văd cum anume au reuşit să redea ideile principale într-o variantă prescurtată).

colectia real reads

Eu am răsfoit doar Romeo şi Julieta, aşa că vă povestesc doar despre ea. Cartea începe cu descrierea personajelor şi câte o întrebare legată de ele care să stârnească curiozitatea micului cititor. Exemplu: “Romeo Montague Când îşi întâlneşte sufletul-pereche, Romeo, un tânăr romantic simte că toată viaţa i se schimbă. Oare fericirea lui va fi una de scurtă durată?” Urmează textul, în varianta piesă de teatru (în versuri), dar uşor comprimat şi simplificat. La final, vine recomandarea de a citi piesa integrală (deşi varianta asta e destul de extinsă, nu are două pagini, ci în jur de 50 de pagini mici de carte) şi “reconstituirea întregului” – subiectul piesei este povestit pe trei pagini, după ce ni se explică faptul că din piesă au fost eliminate anumite pasaje/acţiuni care, însă, sunt reconstituite în rezumat.

R&J_interior

O istorie scurtă a vieţii şi operei lui Shakespeare, câteva recomandări de cărţi, pagini web şi filme, precum şi o listă de întrebări sau sarcini de lucru pe text încheie acest micuţ şi simpatic manual de “romeoşijulietologie” 🙂

Editura Curtea Veche are mai multe cărţi clasice pentru copii în variante repovestite (Heidi, Pinocchio, Black Beauty, Iliada, Odiseea, Marile Speranţe, Alice în Ţara Minunilor etc), dar şi cărţi mai neobişnuite, cum ar fi Logodnicii de Alessandro Manzoni, repovestită de Umberto Eco în cadrul colecţiei Save the Story care cuprinde opere celebre, dar dificil de citit de copii, repovestite pe înţelesul lor de către mari autori. dacă ajungeţi la Gaudeamus, treceţi şi pe la standul lor.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

2 Comment

  1. Nu aveam habar ca exista asa ceva. Multumesc mult ca ai scris despre ele.
    Ma intereseaza pentru Daria.
    La Gaudeamus incerc sa ajung sambata, sper sa le gasesc.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Cred că cele două romane repovestite ar fi foarte bune pentru Daria. Mai ales că sunt repovestite de autori celebri, deci păstrează mult din farmecul original. Să-mi zici de Marele Gatsby cum e, chiar sunt curioasă.

Leave a Reply